"Kitaplar özgür ama yazarlar değil!" - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sanat

“Kitaplar özgür ama yazarlar değil!”

Kitaplar özgür ama yazarlar değil!

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve AK Parti Hükümeti'nin gayretleriyle müzakere masasında dik oturmaları, inanarak haklılıklarını müdafaa etmeleri sonucu dünyada Kıbrıs'ta yaşanan gelişmeleri görmeye başlayan ülke sayısınin ağır ağır arttığını belirterek, ''İnşallah bu anlayışlarını eyleme döndürürler ve Kıbrıs'ta bir anlaşma olması için bizimle değil, Rumlarla uğraşılması, onların bir anlaşmaya motive edilmesi gerektiği gerçeğini anlar ve ona göre hareket ederler'' dedi.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın açılışında konuşan Eroğlu, kitap alıp hediye etmenin yıllardan beri gelenek olduğunu ifade ederek, dünya genelinde her geçen gün basılan kitap ve okuyucu sayısının arttığını söyledi.


KKTC'nin, 300 bin nüfusa sahip olmasına rağmen, 8 üniversiteye sahip olduğunu, bu üniversitelerin 65-70 farklı ülkeden öğrencisi olmasının bir gerçeği ortaya koyduğunu dile getirdi. Eroğlu, bu gerçeği görmek istemeyen, başını kuma sokan ülkelerle, önemli kuruluşlarla karşı karşıya olduklarını kaydederek, KKTC halkının barıştan yana olduğunu, topraklarında huzur ve güven içerisinde anavatanın teminatı altında yaşama arzusuna sahip olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ta yaşanan bütün olayları yaşamış biri olarak Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için uğraştıklarını vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

''Bugüne kadar eski BM Genel Sekreteri'nin ortaya koyduğu anlaşma metinleri Türkler tarafından kabul edilmiş, ancak karşı tarafça reddedilmiştir. Biz ambargo ile cezalandırılırken, Rum kesimi AB'ye alınarak ödüllendirilmiştir. Bazı yanlış görüşler ve davranışlar vardır.

Bunu dünyanın görmesi gerekir. KKTC gerçeğini anavatanımız Türkiye ile birlikte AB'de özellikle değerli dostum Egemen Bağış yoğun bir mücadele içerisindedir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümet yetkililerin gittikleri her toplantıda Kıbrıs konusu birinci konu olarak müzakere veya görüşme masasına konuyorsa demekki davamız emin ellerdedir. İnanıyorum ki, dünya bu gerçeği, Kıbrıs'ta yaşanan gerçekleri görecektir. Biz, dünyadan Kıbrıs'ta var olan gerçekleri dikkate alarak yaşayabilir kalıcı bir anlaşma istedik. Bu anlaşmanın da anavatanımız Türkiye'nin garantörlüğünde devam ettirilmesini istedik. Başka bir şey istemedik. Bizim tek güvencimiz anavatan Türkiye ve onun silahlı kuvvetleridir. Dünya devletleri menfaatlerine göre olaylara bakarlar ama bazı gerçekleri gözardı etmek hiçbir devlete yakışmaz. Kıbrıs'ta işgalci olan Rumlardır, çünkü ortak bir devleti işgal etmişlerdir.

Ama gelin görün ki, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne işgalci diyorlar. Ancak Sayın Bakan Bağış ve hükümetinin gayretleriyle müzakere masasında dik oturuşumuz, inanarak haklılığımızı müdafaa etmemiz sonucu dünyada Kıbrıs'ta yaşanan gelişmeleri ağır ağır görmeye başlayan ülke sayısı artmakta. İnşallah bu anlayışlarını eyleme döndürürler ve Kıbrıs'ta bir anlaşma olması için bizimle değil, Rumlarla uğraşılması, onların bir anlaşmaya motive edilmesi gerektiği gerçeğini anlar ve ona göre hareket ederler.''

''KİTAPLAR ÖZGÜR AMA YAZARLAR ÖZGÜR DEĞİL''

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ise fuar hakkında çeşitli bilgiler vererek, ''Keşke şu an aramızda Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Soner Yalçın ve Yalçın Küçük de olsaydı. Cezaevinde tutuklu olan tüm dostlarıma selam gönderiyorum. Sizin alkışlarınızı şu anda duymuşlardır. Fuarda, onların kitaplarına da ulaşabilirsiniz'' dedi.

TÜYAP Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, 31 yıldır devam eden fuarın gelişiminden bahsederek, Türkiye'de okur-yazarların geldiği seviyeye dikkati çekti. Hızlan, ''Kitaplar özgür ama yazarlar özgür değil. Dileriz ki gelecek fuarda yazarlar da kitaplarının başında bulunur'' dedi.

Fuarın onur konuğu yazar Gülten Dayıoğlu da 50 yıldır kalemini çocuklara ve gençlere adadığını kaydederek, ilk defa böylesine geniş çaplı bir etkinliğin ''Onur Yazarı'' olduğunu söyledi.

Bu yılın, sanat hayatında 50 yılı olduğunu anımsatan Dayıoğlu, ''Bu, bana 50. yılımın ödülü gibi geldi. Emeği geçen kadirbilir herkese, dostlara çok teşekkür ediyorum. Çocuk edebiyatı çok önemlidir. Kitaplar çocuğun beyninin besinidir. Dilerim ki bugüne kadar beni okuyan 3 kuşak, 4 kuşak, bu zinciri devam ettirecek'' diye konuştu.

Fuarın açılış törenine Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çin Halk Cumhuriyeti Basın-Yayın Bakanı Liu Binjie, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun ve yerli-yabancı çok sayıda davetli katıldı.

Katılımcılar, konuşmalardan sonra hep beraber ''31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı''nın açılış kurdelesini kesti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Cumhurbaşkanı Eroğlu, daha sonra fuarı gezdi. İkili, fuardan bazı kitaplar da aldı.

Fuarı bazı yabancı gazetecilerin de takip ettiği görüldü.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar