KEYİFLİ SOHBETLERİN SIKI DOSTU, GİZLİ KAHRAMANI… - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

KEYİFLİ SOHBETLERİN SIKI DOSTU, GİZLİ KAHRAMANI…

Türkay Öyken

Kimi aradığını buldu kimisi için sadece bir gezintiden ibaretti. Ben de o aradığını bulanlar kısmındayım diyebilirim. Satış rakamının yarı fiyatına bir kahve makinesi buldum. Artık benim de bir Espresso kahve makinem var deyebilecem! Ve hemen ardından kahve ile birlikte bana gelen hediyeler… Asıl güzel  olan da bu aslında. İlgimi çekmedi dersem yalan olur. Sırada bana düşen kahveyi tanımak vardı. Ben de kahveyi biraz araştırıp, sizler için bir özetleyim dedim;

Keyifli sohbetlerin, sıkı dostlukların gizli kahramanı, biyolojik açıdan bakacak olursak birçok deyim ve atasözünde yerini almış olan kahvenin sağlığa da birçok önemli katkısı bulunuyor. Aslına bakacak olursak, mineral ve vitamin zengini kahvenin, doğru ölçüde ve doğru zamanlarda tüketilmesi durumunda sağlık açısından olumlu etkilerinin olabileceğini söylemem mümkün.


 

Bir çok uzmana göre, ‘sihirli meyve’ olarak nitelendiriliyor. Kahve, düzenli yağış alan tropikal iklimlerde yetişen ağacın çekirdeklerinden oluşuyor. Bu ağaç, yasemin gibi çiçek açıyor ve kiraz gibi kırmızı meyveler veriyor. ‘Sihirli meyve’ olarak adlandırılan kahve ağacının yaprakları, tıbbi amaçla da kullanılabiliyor. Kahve üretimine bakacak olursak, Etiyopya’dan sonra iklim koşulları elverişli olan Yemen’de yayılmaya başlıyor. Yemen’den sonra ise;Mısır, Suriye ve Türkiye’de kahve tüketilmeye başlanıyor.
Gelelim belki de başta ben olmak üzere, birçoğumuzun yanlış bildiği TÜRK KAHVESİ’NE. Türk kahvesi adını, kahvenin çeşidinden değil Türklere özel olarak cezvede kaynatılarak pişirilme yönteminden alıyormuş aslında.

Kıbrıs halkı olarak kahve sempatizanı bir toplum olduğumuz da unutulmamalı. Bu “Türk kahvesi” gibi muhteşem bir lezzeti dünyaya kazandırmamız ve kahveyi “bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” deyimiyle onurlandırmamızla da tescillidir.
Diğer taraftan son yıllarda özellikle gençler arasında kahve tüketiminin arttığı da inkâr edilemez. Zaman zaman ailelerden –yani evin büyüklerinden- “kahvenin sağlıklı olup olmadığı, ne kadarına izin verildiği?” yönünde sorular gelmesi biraz da bu artış ile ilişkili olmalı bence. Kahvenin en bilinen ve en çok dile getirilen etkilerinin başında uykuyu kaçırdığı varsayılsa da bu konuda çok fazla kanıt olmadığını belirtmem gerekiyor. Genelde kabul edilen, kafein alımının uykuya geçme süresini geciktirdiği ve uyku süresini kısalttığıdır. Ancak bu etki kişiden kişiye farklılıklar gösterir ve sıklıkla uzun süredir yüksek miktarda kahve içenlerde gözlemlenir. Yine de dolaylı olarakda olsa uyku sorunu olan ve bunun kahveyle ilişkisi olduğunu düşünenlerin kahve tüketimini azaltmaları ya da kesmeleri gerek.
Olaya bu açıdan bakmakta fayda var ki; “Günlük kullanım dozunda kafein” bireyin dikkat gerektiren işlemleri yapmasını kolaylaştırır. Kafein, uyarıları algılamada, hedef belirlemede, işlenen bilgi miktarını arttırmada olumlu etkilere sahiptir.
Kafeinin dikkat üzerindeki etkisi gerçekten ilgi çekicidir ve etki yalnızca dikkati dağılmış kişilerde değil, dikkati yoğun kişilerde de olumlu yöndedir.

 

ZAYIFLATIR MI veya ŞİŞMANLATIR MI? gibi sorulara cevap arayacak olursak, eğer içine ilave süt, şeker gibi şeyler eklememişseniz kahve kilo aldıran bir içecek değildir. Prensip olarak kahvenin kalori içermediğini bile söyleyebiliriz. Rakamsal değerler dikkate alındığında “225 gramlık bir fincan kahvede yalnızca 2 kalori” var! Yani hiçbir şey…
Eğer kalori hesabı yapıyorsanız kahvenize şurup eklemeyin. Kremadan uzak durun zaten gösterişten başka bir işe de yaramıyor. Tam yağlı sütten yağsız süte geçmeye çalışın ve kahvenize eklediğiniz şeker miktarını azaltın. Eminim ki diyetisyen arkadaşlarımın bu konuda çok daha fazla bilgisi ve önerisi olacaktır… Yine de şunu söylemeden geçmeyeyim, KAFEİNSİZ yani decaffe kahveler. Kafeinsiz yani decaffe kahveler neredeyse hiç kafein içermiyor. Yaklaşık olarak en fazla 3 miligram kafein içerdiğini söyleyebilirim. Ancak kafeinsiz kahve, normal kahveler kadar sağlıklı olamayabiliyor. Çünkü kahveden kafein çıkarılırken, kahvenin içerisine birçok kimyasal yerleştirilebiliyor. Gerisi artık size kalmış…

Genel olarak asıl dikkat edilmesi gereken nokta şu ki; kahve içenlerde sağlıksız olan davranışlar (sigara, alkol, hareketsizlik, kötü beslenme,vb.) daha sık karşımıza çıkmaktadır. Sorunun kaynağı da buradan gelmektedir. Siz eğer fiziksel aktivitenizi arttırır, yeterli ve dengeli beslenirseniz gönül rahatlığıyla kahvenizi de içebilir ve beraberinde gelen olumlu özelliklerinden de faydalanabilirsiniz…

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar