“Kapasitenin sonuna yaklaştık” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
EkonomiKıbrısManşet

“Kapasitenin sonuna yaklaştık”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Genel Müdürü Ahmet Dargın, “alternatif enerji” uygulamalarında gelinen noktayı ve süreci Havadis’e değerlendirdi

 


“ÜST LİMİT 7 MEGAVAT AŞILDI”: Dargın: Güneş panelleri ile elektrik elde etmeye 80 megavatlık sınırlı bir üst limit konmuştu. Kıb-Tek henüz 10 megavatlık kapasiteyi kullanmadı ancak kurulumu tamamlanan ve izinlendirilmiş kapasite, 87 megavatı bulmuş durumdadır

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ İHLAL EDİLDİ”: Dargın: Kışın pik saatlerde yüzde 5 artış beklerken bu rakam yüzde 17 olarak gerçekleşmiştir. Yani enerji verimliliği ciddi şekilde ihlal edilmiştir. Enerji Bakanlığı, alternatif enerji politikaları oluştururken, verimlilik ile ilgili hassasiyetleri de dikkate almalı

 

Öntaç DÜZGÜN

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bir süre önce, tüketicilerin güneş panelleri kurarak elektrik enerjisi elde edebileceklerini ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile takas yapabileceklerini kararlaştırmış ve bu uygulama tüketiciler arasında ilgi görmüştü.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Genel Müdürü Ahmet Dargın, “fueloile dayalı elektrik üretiminin yüksek maliyetlere neden olduğu” iddialarına karşılık önerilen “alternatif enerji” uygulamalarında gelinen noktayı anlattı, süreci değerlendirdi.

Dargın, uygulamaya yönelik çok yoğun bir ilgi olduğunu ancak mevcut kurulum kapasitesinin küçüklüğünden dolayı, alternatif enerjiden yararlanma olasılığının sınırlı olduğunu belirtti.

Kıb-Tek Genel Müdürü Ahmet Dargın, “maksimum olasılık olarak belirlediğimiz kapasiteye şu anda ulaşmış hatta geçmiş durumdayız. Solar enerji dediğimiz metottan yani güneş panelleri ile elektrik elde etmeye 80 megavatlık sınırlı bir üst limit konmuştu. Bu miktarın 10 megavatlık kısmı ise, KIB-TEK’e ayrılmıştı. KIB-TEK henüz bu kapasiteyi kullanmamış olmasına rağmen, aldığım verilere göre, kurulumu tamamlanan ve izinlendirilmiş kapasite şu anda 87 megavatı bulmuş durumdadır” diye konuştu.

Dargın, alternatif enerji uygulamasına ilişkin Havadis’in sorularını yanıtladı.

 

Soru: Alternatif enerji üretiminde üst limitin aşılacak olması kurumun enerji arzında yeni tür sorunlara yol açar mı? Daha da önemlisi, henüz kurulum gerçekleştirmeyen fakat niyetli olan tüketiciler bu şanslarını yitirdiler mi?

Dargın: Henüz bir sorun yaşamıyoruz çünkü Güney Kıbrıs elektrik otoritesi ile bir tür enterkonnekte sistem oluşturmuş durumdayız. Bu oluşum alternatif enerji üretiminde bize olumlu yönde bazı fırsatlar yaratmaktadır. Öte yandan, Kıb-Tek’in projelerini tamamlamış olduğu 10 megavatlık panel kurulumunda, depolama ve dengeleme ünitelerinin olması öngörülmektedir. Böylelikle özellikle arz güvenliğinde ortaya çıkması muhtemel riskler en aza düşürülecektir. Öte yandan sanırım Enerji Bakanlığı, bundan sonra vereceği izinlerde, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, özellikle belirli bir büyüklüğün üstündeki yatırımlarda, depolama ve dengeleme ünitelerinin olması zorunluluğunu getirecektir. Kapasite artırımının başka bir yolu ise, elektrik enerjisinin karşılıklı giriş çıkış yapabileceği daha büyük bir enterkonnekte sisteme dahil olmaktır.

Soru: Güney Kıbrıs’ın elektrik olanaklarından yararlanarak alternatif enerji üretiyor olmamız yeni ve ilginç bir durum. Bu konudaki yorumunuz nedir?

Dargın:  Güney Kıbrıs da bizim sistemi kullanarak rüzgâr santrallerinin işletimini gerçekleştiriyor. Ancak onlar da bu işin sonuna gelmiş gibi görünüyorlar. Çünkü onların da mevcut kurulu kapasiteleri tıpkı bizde olduğu gibi sınırlıdır. Sonuçta hem biz, hem de onlar, alternatif enerji üretiminde diğerinin imkanlarından yararlanma fırsatının sonuna gelmiş durumdayız.

Soru: 30 yıla kadar enerji üretim garantisi verilen güneş panelleri kullanıcıları sonuçlardan memnun görülüyorlar. Peki, kurum bu uygulamalardan memnun mu?

Dargın: Alternatif enerji kullanımından ötürü bazı sorunlar yaşamakta olduğumuzu da söylemem gerekiyor. Alternatif enerji üretiminin yoğunlaştığı bölgelerde ve özellikle bahar aylarında, şebeke gerilimlerinde ani artışlar yaşanmakta ve bu durum tüketicilere yansımaktadır. Trafolarla dengeleme yapılmasına rağmen, alternatif enerjinin şebekeye yüksek gerilimle giriş yapmasından ötürü zaman zaman tüketicilerden elektrikli aletlerinde sorunlar yaşadıklarına yönelik şikayetler almaya başladık.

Bu sorundan bağımsız olarak şöyle bir sorun daha yaşamaktayız: Tek faz elektrik tüketen konutlara 7 kilovat, üç faz kullananlara ise 15 kilovata kadar güneş paneli kurabilme hakkı tanınmıştır. Ancak ülkemizde 7 kilovat elektrik tüketimi yapabilen konut neredeyse hiç yoktur. Bu konutlar, Elektrik Kurumu ile gerçekleştirdikleri takas sırasında çoğunlukla alacaklı durumda olmakta ve özellikle kış aylarında olağanüstü elektrik tüketimi yaparak alacaklarını eritmeye çalışmaktadırlar. Bu durumda özellikle kış aylarında pik saatlerde öngördüğümüz enerji kullanımı olağanüstü artarak maliyetlerimizi gereksiz yere artırmaktadır. Geçtiğimiz kış aylarında pik saatlerde yüzde 5 bir artış beklerken bu rakam yüzde 17 gerçekleşmiştir. Yani enerji verimliliği ciddi şekilde ihlal edilmiştir. Enerji Bakanlığı’nın alternatif enerji politikaları oluştururken, verimlilik ile ilgili hassasiyetleri de dikkate alması gerekmektedir.


Sektörün öncüleri Havadis’e konuştu

Elektrik Kurumu Genel Müdür’ü Ahmet Dargın’ın verdiği bilgilere göre alternatif enerji kulanım kapasitesinin sonuna yaklaşıldı.

Sözü edilen sınırlı miktar belki de konutların kullanımına devredilecek, büyük kurulumlar için ise depolama ve dengeleme ünitelerinin bulundurulması zorunlu hale getirilecek.

Havadis, halen güneş enerjisinden yararlanarak elektrik enerjisi elde etmek isteyen tüketicilerin, ne tür maliyetler ve imkânlarla karşılaşabilecekleri yönünde bilgi almak üzere solar enerji sektöründe isim yapmış Airkam Ltd. – Solar Enerji ve Fab Ltd, yetkililerine sorular yöneltti.

 

İhtiyaç ve panel sayısı arttıkça rakam yükseliyor

Airkam Ltd. – Solar Enerji’den edindiğimiz bilgilere göre, konutların bu sistemden yararlanma maliyetlerinin 3 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla olduğunu öğrendik. İhtiyaç ve panel sayısı arttıkça, bu rakam yükseliyor. Şirket, büyük tesislere de hizmet verebiliyor.

Bankalar ile yapmış oldukları anlaşmalar sonucu 60 ay vadeli, aylık fatura öder gibi taksitle ödeme imkanı sağlanıyor. Avusturya ve Almanya’dan ithal edilen ürünlere 30 yıl üretim, 15 yıl ise bire bir değişim garantisi veriliyor. Tüketici adına yetkili kurumlardan izin alma, projelendirme ve kurulum, hiçbir ek ücret ödenmeden şirket tarafından karşılanıyor.

 

Üretim kayıpları önlenebiliyor

KKTC’de 6 yıldan beridir bu alanda faaliyet sürdüren diğer bir şirket olan Fab Ltd, Avrupa ve Uzak Doğu’dan temin ettiği ürünlerle, müstakil evler, büyük tesisler ve arazi kurulumları olmak üzere geniş bir alanda hizmet veriyor.

Konutlar için 3 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla hizmet veren şirket, büyük ölçekli kurulumlar gerçekleştirebiliyor ve 30 yıl enerji üretim garantisi veriyor. Kurulum öncesi ve sonrası tüm bürokratik işlemleri müşterileri  adına üstlenen şirket, kurulum sonrası internet aracılığı ile uzaktan izlenme yaparak, herhangi bir arıza durumunda müdahale edilmekte ve böylelikle oluşabilecek üretim kayıplarını önleyebilmektedir.

Bu uygulama müşterilerimize kolaylık sağlamaktadır.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar