SERT ÇIKIŞTI: Turizm eski bakanı Sağlık Bakanı Bakan Sucuoğlu Mete Adanır Sahası ve Karaoğlanoğlu balıkçı barınağının kullanım haklarının özel bir şirkete peşkeş çekildiği iddialarına bir kez daha yanıt verdi. Sucuoğlu, otelin talep ettiği arazinin ne futbol sahası ile ne de balıkçı barınağı ile ilgisinin olduğunu ifade etti
“HALKI GALEYANA GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”: Sucuoğlu, Karaoğlanoğlu’nda yapılmak istenenin halkı bilinçsiz bir şekilde galeyana getirmek olduğunu kaydederek, “Karaoğlanoğlu halkı bu provokasyona gelmemeli. Biz kimseye ne futbol sahasını ne de balıkçı barınağını vermedik. Böyle bir şey de hiç gündeme gelmedi” dedi
Bertuğ TOPAL
[dropcap style=”circle” color=”#ffffff” bgcolor=”#0065ad”]G[/dropcap]eçtiğimiz dönemin Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Karaoğlanoğlu Spor Kulübü’ne ait spor tesisleri ile Karaoğlanoğlu Karamehmet Balıkçılar ve Yatçılar Birliği’ne ait balıkçı barınağının kullanım haklarının özel bir şirkete verilmesi ile ilgili iddialara sert cevap verdi.
Karaoğlanoğlu halkının bilinçli bir şekilde galeyana getirildiğini ifade eden Faiz Sucuoğlu, ne balıkçı barınağının ne de Mete Adanır Stadı’nın bulunduğu bölgenin yeni yapılacak hotel inşaat alanı içerisinde bulunmadığını ifade etti.
Sucuoğlu, bölgenin bulunduğu paftayı da sunarak otelin ne stadın bulunduğu araziyi ne de barınağın arazisini talep etmediğini belirtti.
Stat ve barınağın yanındaki arazi talep edildi
Sucuoğlu, çeşitli çevreler tarafından Mete Adanır Stadı ve Karaoğlanoğlu Balıkçı Barınağı’nun bulunduğu araziyi Banayan Beach Ltd’in talep etmediğini sadece bölgede otel yapımına başlanan bölgenin yanındaki 3 araziyi rekreasyon alanı için talep ettiğini söyledi.
İstenilen arazinin stada sınırı var
Sucuoğlu tarafından yapılan açıklamada Banayan Beach Hotel Ltd’in yapmakta olduğu otel yatırımına yönelik talep ettiği Karaoğlanoğlu’nda 91/2/1 numaralı parselin 24 Kasım 1993 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’nın kontrol ve yönetimine verildiği kaydedildi. Ayrıca açıklamada 30 Aralık 2015 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar ile bu arazinin Turizm Bakanlığı’na devredildiği belirtildi.
“Otel talep etti, biz uygun gördük ancak…”
Sucuoğlu, Banayan Beach Ltd.’in 17 Şubat 2016 tarihinde Turizm Bakanlığı’na müracaatta bulunarak 91/2/1/1 numaralı parseli yapmakta olduğu hotele ek olarak rekreasyon ve otopark amaçlı uzun vadeli kiralanmasını talep ettiğini ifade etti. Kendilerinin bakanlık olarak uygun gördüklerini ancak tekrardan incelenmesi için onayı İçişler Bakanlığı’na gönderdiklerini belirtti.
İçişleri Bakanlığı kabul etmedi
Sucuoğlu, 91/2/1/1 numaralı parselin Banayan Beach Ltd’e verilmesi için İçişler Bakanlığı’ndan inceleme istemesinin ardından İçişleri Bakanlığı, mevzu bahis arazinin İTEM Yasası’na göre turizm amaçlı olarak verilemeyeceği ve bunun İTEM Yasası kapsamından çıkarılamayacağının kendilerine iletildiğini belirtti.
Sucuoğlu açıklamasında şöyle devam etti: “Bakanlığımız 3 Mart 2016 tarihli önergesiyle konu talebi Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirmiş ancak Bakanlar Kurulu, KKTC Başsavcılığı’nın 15 Temmuz 2013 tarih ve SAV 0.00-BB/2-13/993 sayılı benzer hususlara ilişkin vermiş olduğu görüşüne dayanarak (kamu yararına ayrılan arazilerin İTEM Yasasına göre turizm amaçlı olarak verilemeyeceği ve bunun için İTEM Yasası kapsamından çıkarılamayacağı gerekçesiyle) konuyla ilgili herhangi bir karar alınmamıştır.”
Konu parselin balıkçı barınağıyla ilgisi yok
Sucuoğlu, konu parselin hiçbir şekilde balıkçı barınağı ile bir ilgisi olmadığını da ifade etti. Sucuoğlu, bir bağlantısı olmadığını ifade ettiği Balıkçı Barınağı ile talep edilen arazinin arasında belediyenin otel için tahsis ettiği arazi olduğunu söyledi.
Barınak Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı
Dönemin Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Balıkçı Barınağı’nın bulunduğu arazi ile ilgili kendilerinin herhangi bir işlem yapma yetkisi olmadığını da ifade ederek “arazi ve üzerindeki balıkçı barınağı zaten Ulaştırma Bakanlığı’na ait. Bizim bu arazi üzerinde ne bir işlem yapma yetkimiz ne de başka birine devretme yetkimiz yoktur” diye konuştu.
Sucuoğlu, yine ayni şekilde Banayan Beach Hotel’in rekreasyon alanı ve otopark yapmak için talep ettiği arazinin Mete Adanır Futbol Sahası ile bir ilgisi olmadığını kaydetti. Balıkçı Barınağı’nda olduğu gibi futbol sahasının da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olduğunu kaydeden Sucuoğlu, devir veya birine verme yetkilerinin kesinlikle olmadığını belirtti.
“Hiçbir ilişkisi yok”
Sucuoğlu, Banayan Beach Ltd’in talep ettiği önergeye konu parselin hiçbir suretle Mete Adanır Futbol Sahası ve balıkçı Barınağı ile ilişkisinin bulunmadığını ifade ederek aynı zamanda hiçbir şahsa veya şirkete kullanım amaçlı kiralanmasının mümkün olmadığını söyledi.
“Halkı galeyana getirmeye çalışıyorlar”
Sucuoğlu, Karaoğlanoğlu’nda yapılmak istenenin halkı bilinçsiz bir şekilde galeyana getirmek olduğunu kaydederek, “Karaoğlanoğlu halkı bu provokasyona gelmemeli. Biz kimseye ne futbol sahasını ne de balıkçı barınağını vermedik. Biz halkımızın zararına olacak hiçbir şeye imza koymayız” ifadelerini kullandı.
































