İŞTE KUR SAVAŞLARI - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Köşe Yazarları

İŞTE KUR SAVAŞLARI

Dolar’ın değer kaybetmesini Euro’nun değer kazanmasını hiçbirimiz beklemiyorduk ama oldu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) her ay piyasaya 60 milyar Euro veriyor. ECB önümüzdeki ay faiz kararı toplantısı yapacak ve piyasaya süreceği para miktarının büyük bir olasılıkla artırma kararı alacak. Durum böyle olunca Euro’nun değer yitirmesi beklenirken olmadı ve Euro, Dolara karşı aksine değer kazandı.

Euro’nun değer kazanma sebebi Avrupa değil Dolar Endeksindeki Doların değer kaybıdır.
2014 yılının ikinci yarısının başlarından itibaren Dolar değer kazanıyor. Euro ise değer kaybediyor. Dokuz aylık dönemde Dolar gelişmiş ülkeler para birimlerine karşı %30 ‘a yakın değerlenince bu FED’in pek hoşuna gitmemiş ve geçen yıl Haziran ayında yapmayı planladığı faiz artışını yapmamış ve Aralık 2015 ayına ertelenmişti. Bunun üzerine parite 1.04 ‘ten yukarı ivme kazandı.
Faiz artırımından sonra Doların yukarı doğru bir ivme göstermesi beklenirdi fakat olmadı ve Ocak 2016’dan sonra dolar düştü. Dolar düşerken Euro değer kazandı.
Dolar’ın değer yitirmesine eski FED başkanı Bernanke’nin konuşmaları etkili oldu. Bernanke Doların tüm kazanımları yaptığının bundan sonra değer artışı beklemediğini söylemişti.
ABD, Doların değer kaybetmesini istiyordu. Çünkü Dolar, Euro ve diğer gelişmiş ülkeler para birimlerine karşı aşırı değerlenmişti. Sonuçta Dolar değer kaybederken Euro ve diğere gelişmiş ülkeler para birimleri de değer kaybetti. İşte Kur Savaşı’na bir örnek.
ABD Merkez Bankası FED, ECB’nin piyasaya daha fazla Euro sürme atağına siper gerdi. Aynı zamanda Japonya’nın negatif faiz hamlesine de siper gererek savaş başlattı. Şimdi Avrupa ve Japon Merkez Bankaları ne yapacak önümüzdeki ay göreceğiz.
Adına Kur Savaşı dediğimiz savaş neden yapılıyor?
Deflâsyondan çekinen ABD,  Avrupa ve Japonya paralarının değerlerini düşürmek, enflasyon yaratmak ve büyümeyi artırmak gayreti içine girdiler en çok korkulan deflâsyondur.
Diğer taraftan düşen para birimi sayesinde ihracatı çoğaltmak ve rekabet edebilirliği artırmak.
Gelişmiş ülkeler için Reel Ekonomi bunu istiyor. Oynak piyasa hareketleri ve ani dengesizlikler.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar