‘Gelecek Becerileri’ öğretiminde de Finlandiya lider - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Köşe Yazarları

‘Gelecek Becerileri’ öğretiminde de Finlandiya lider

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Finlandiya, İsviçre ve Yeni Zelanda gelecek becerileri öğretiminde de liderlik yapıyor*. Finlandiya ikinci yılında olan Dünya Genelinde Gelecek İçin Eğitim İndeksi’nde (Worldwide Educating for the Future Index – WEFFI) gelecek becerileri eğitiminde lider ve onu yakından İsviçre takip etmekte.

Rapora göre her iki ülke de politika ortamı kategorisinde ve spesifik olarak gelecek becerileri stratejilerinin formüle edilmesinde, stratejilerin periyodik olarak gözden geçirilmesinde ve gelecek becerilerinin öğretimini desteklemede kullanılan değerlendirme çerçeveleri açısından, mükemmel olarak bulundu.


Ekonomik Zeka Birimi tarafından hazırlanan ‘Dünya Genelinde Gelecek İçin Eğitim Raporu’ 50 ülkenin politika girişimlerini, öğretim metodolojilerini ve sosyo-ekonomik durumlarını inceledi. Raporda dünya genelinde gelecek becerileri öğretiminde en kötü 5 ülke ise Mısır, Nijerya, Cezayir, İran ve Pakistan oldu.

Raporda hem hız hem de yayılma olarak giderek artan bir şekilde ‘değişim’le tanımlanan bir çağında yaşadığımız vurgulanıyor. Teknolojinin gücünden yararlanan bir dizi yeni işletme birçok sektördeki statükoyu başarıyla alt üst ettiği vurgulandı. Örneğin kitlesel pazarda e-okuyucuların yaratılması ve elektronik kitap tüketimi, fiziksel kitap satışını baltalamasına rağmen hala daha dünyanın en büyük kitapçısı olan Amazon var. Daha yakın zamanda ise Uber taksi sektörünü yeniden tanımlamayı başardı ve finans dünyasında Fintech şirketleri insanların paralarını yönetme şeklini değiştirdi.

Ancak raporda bir sonraki değişim dalgasının daha derin etkileri olacağı vurgulanmakta. Bu nedenle ülkelerin gelecek becerileri öğretimi için doğru politikaları belirlemelerinin çok önemli olduğu belirtilmekte. Raporun yazarlarına göre çoğu ülke eğitim sistemi, gelecek nesli ihtiyaç duyacakları becerilerle donatmak için yapılandırılmamış olduğu eleştirisi yapıldı.

Bu amaçla eğitimcilerin karşılaştıkları zorluklardan bir kısmı, teknolojik değişimin, program dizaynlarında ve öğretimdeki asırlık yaklaşımların dışında kalan becerileri gerektireceği olarak yansıtıldı. Duygusal zeka, yaratıcı düşünme ve işbirliği ihtiyaç duyulacak ancak geleneksel sınıf ortamında kolayca öğretilemeyecek üç temel yetenektir.

Raporda hızlı teknolojik dönüşüm ‘4. Sanayi Devrimi’ olarak anılıyor ve otomasyon, yapay zeka, nesnelerin interneti, genetik biliminin biyotekle kaynaşması ve dataya her an erişime dayandığı belirtilmekte.

Dil öğrenmenin önemi vurgulanıyor. Ancak gelecek becerilerinin öğretiminde birçok kilit unsurun ‘sınıf dışında’ gerçekleşeceğine vurgu yapılıyor. ABD ve Birleşik Krallık’ta ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin, okul sonrası kulüplere gitmelerinin, okul devamda artış ve daha iyi akademik sonuçlar ile ilişkili olduğunun kanıtları mevcut. Okul sonrası gidilen kulüplerin yararları özellikle yüksek derecede yoksul bölgelerdeki düşük performanslı okullarda görüldü*.

‘2016’da yayınlanan araştırma raporunda’ Birleşik Krallık’taki uzmanlar, bu tür kulüplere katılımın, özellikle dezavantajlı çocuklar için pozitif akademik ve sosyal sonuçlarla ilişkili olduğunu tespit etti. Bulgular ayrıca spor ve diğer fiziksel aktivitelere katılan çocukların, katılmayanlara oranla daha iyi sosyal, duygusal ve davranışsal becerilere sahip olduğunu göstermektedir.

Raporda bizim de öğrencilere sürekli söylediğimiz eğitimsel bir olgu var. Yaşamın pek çok yönü neredeyse tanınmayacak kadar değişmesine rağmen sınıflar 200 yılda çok az değişmiştir. Bir grup öğrenci, bir öğretmenin durduğu ve gerçek olgu ile olayları anlatmaya hazır olduğu tarafa bakan masalara oturur. Öğretmenler için de zorluk değişimin hızına ayak uydurmak olacağı belirtildi.

Raporda Dünya Bankası’ndan Jaime Saavedra, “Programları güncelleme her zaman gündemde olmalı” diyor. “Ancak öğretmenlerin davranışlarını değiştirmeye ve sınıfta olanları iyileştirmeye yatırım yapmak inanılmaz derecede acil.” Diye de belirtiyor.

Sözün özü; dünya ve toplumlar değişiyor. Gelecek farklı becerilerle donanmış bireyler istiyor. Gelecek becerileri ile donanmış bireyleri, geleneksel programlar, geleneksel öğretim anlayışı ve geleneksel öğretmen rolleri ile yetiştirmek imkansız. Raporda da vurgulandığı gibi ‘sınıfın dışına’ çıkmak şart. Hem öğretimin hem de öğrencilerin okul dışındaki yaşantılar ile buluşturulması elzem; çünkü mezun olduklarında dışardaki dünya ile buluşacaklar. Şimdiden öğrencileri dıştaki dünya ile buluşturmak okulun ve eğitim sistemlerinin esas görevi. Aksi durumda gelişmiş ülkeleri uzaktan takip etmeye devam etmek kader olacaktır.

Gelecek Becerileri Eğitimi’nde en üst 10 Ülke (Ekonomik Zeka Birimi raporu)

1.      Finlandiya
2.      İsviçre
3.      Yeni Zelanda
4.      İsveç
5.      Kanada
6.      Hollanda
7.      Almanya
8.      Singapur
9.      Fransa
10.  Birleşik Krallık

Kaynak: The Worldwide Educating fort he Future Index 2018

*https://www.weforum.org/agenda/2019/03/finland-switzerland-new-zealand-lead-at-teaching-skills

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar