Eğitimde sorun kader değildir - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
EğitimKıbrısManşet

Eğitimde sorun kader değildir

2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlamasına kısa bir süre kaldı ancak İlköğretim, Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Öğretim Daireleri’ne bağlı bazı okullarda sorunlar artarak devam ediyor

 

SENDİKALAR UYARDI: Eğitimde örgütlü sendikalar KTOEÖS ve KTÖS yetkilileri, eğitimdeki sorunların artık geçici bir takım çözümlerle ötelenmeyecek kadar ciddi boyuta ulaştığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nı ve hükümeti, okullardaki sorunlara kalıcı sürdürülebilir çözümler üretilmesi konusunda uyardı. Sendikalar: Kalıcı çözümler üretilmezse daha fazla sessiz kalmayacağız

 


Duygu ALAN

KKTC’de İlköğretim, Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Öğretim Daireleri’ne bağlı bazı okullarda yıllardır süre gelen sorunlar bu yıl da aşılamadı.

 Kadro eksikliği, altyapı sorunu, sınıf, atölye ve araç gereç ihtiyacının giderilmemesi gibi çözümlenmemiş daha birçok sorunla beraber 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı’nı tamamlayan okullar, yeni eğitim yılına da sorunlarla başlayacağa benziyor.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası  (KTÖS) yetkilileri, okullardaki kadro sorununa değindi, altyapı eksiklikleri ve inşaata dayalı sorunları anlattı.

Orta eğitimde kadrolar boş

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’ndan (KTOEÖS) alınan bilgiye göre, 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Orta eğitimde en az 35 atölye şefine, 175 bölüm şefine, 40 hademeye ve 15 sekretere ihtiyaç var.

Sendikanın verilerine göre, genel orta öğretimde öğretmen ihtiyacı 62, müdür ihtiyacı 2, müdür muavini 28. Orta eğitimde hizmet veren denetmen sayısı bugün itibari ile 12. KTOEÖS, orta eğitimde hizmet veren denetmen sayısının en az 60 olması gerektiği görüşünde.

Okullar tamir bekliyor

Eğitimde örgütlü sendikalardan edinilen bilgiye göre, kamu okullarında altyapı eksikliklerine ve inşaata dayalı sorunlar da halen çözümlenmedi.

Ülke genelinde birçok ilkokul, ortaokul ve lisede okul binaları, mimari açısından tehlike arz ettiğinden bir an önce tadil edilmesi gerekiyor.

Öğretmen sendikalarından edinilen bilgiye göre, birçok okulda yaz döneminde başlatılan inşaat çalışmalarında henüz hatırı ayılır bir yol alınmadı. Bazı okullarda ise o çalışmalar hiç başlamadı.

Bütçe yok

Ülke genelindeki devlet okulları bakımsızlıktan adeta dökülürken özel okullar, ihtişamı ile göz dolduruyor.

Bütçe derdi olmayan özel okullarda hiçbir sorun da yaşanmıyor. Devlet okulları ise güçlükle ayakta duruyor.

Devlet kendi okullarına yeterli bütçe ayırmıyor, okullardaki araç gereç, kırtasiye malzemeleri gibi ihtiyaçlar, okul idareleri ve okul aile birlikleri tarafından yaratılan kaynaklarla giderilmeye çalışılıyor.

Sınıflar kapasitesinin üzerinde

Sendikalardan verilen bilgiye göre, okullarda artan öğrenci sayısına bağlı olarak mevcut sınıflar ihtiyaca cevap vermiyor, oldukça kalabalık durumda olan sınıflarda kabalık nedeni ile ortaya çıkan sağlık tehdidi bir yana 40 kişi bir sınıfta öğrenciler dersi anlamakta sıkıntı yaşarken öğretmen de dersini anlatmakta sorun yaşıyor.

Ülke genelinde eğitim faaliyeti gösteren okulların çoğunda yeni sınıflar yapılması gerekiyor. Yine nüfusa bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaç nedeni ile Mağusa, Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt’ta yeni okulların inşa edilmesi gerekiyor.

Tahir Gökçebel
Tahir Gökçebel

Gökçebel: Yeni sınıf ve okullara ihtiyaç var

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, Ozanköy’de yaklaşık 10 yıl önce inşaatına başlanan okulun bir an önce tamamlanması ve faaliyete girmesinin kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Gökçebel, Girne Anafartalar Lisesi’nde ve Girne Oğuz Veli Ortaokulu’nda sınıfların kapasiteyi aştığını söyledi.

Tahir Gökçebel, bu yıl yine tuvaleti, laboratuarı, resim ve müzik odaları eksik olan birçok okul ile karşı karşıya olduklarını kaydetti.

Lefkoşa’da da yine bir okula ihtiyaç olduğunu belirten Tahir Gökçebel, Çanakkale Ortaokulu ve Namık Kemal Lisesi’nin çok kalabalık olduğundan eğitimde sorunlar yaşandığını, bu sebeple Mağusa’da da bir okula ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Meslek liselerinde altyapı çalışması şart”

Yeni eğitim tüzüğü ile birlikte ortaokul sonrası diploma alamayan çocukların çıraklık eğitim merkezine gideceklerini söyleyen Gökçebel, bunun için meslek liselerinde altyapı çalışmaları yapılması, atölyelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Ülkede atölye sisteminin çökertilmeye çalışıldığını öne süren Tahir Gökçebel, bugün Orta eğitimde 40 atölye şefine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Girne Pratik Sanat Okulu’nda ve diğer meslek liselerine bu alt yapı çalışmalarının bu yıldan başlatılması gerekirken halen bu yönde bir çalışma yapılmadığını ifade etti.

Gökçebel, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’ndeki gelişmenin niteliğe döndürülmesi gerektiğini, okulda başlatılıp yarım bırakılan inşaatların tamamlanması gerektiğini dile getirdi.

“Lapta Yavuzlar Lisesi tehdit ediyor”

Tahir Gökçebel, ihtiyaç nedeni ile Lapta Yavuzlar Lisesi’nde laboratuarların sınıf yapıldığını, gerek hademe gerekse malzeme eksikliği nedeni ile hijyen sorunu yaşandığını söyledi.

Okulda nöbetçi muavin odasının da öğrenci ve öğretmenler için tehdit içerdiğini belirten Gökçebel, okul müdürü tarafından defa kez ilgili bakanlığa yazı yazılmasına rağmen hiçbir adım atılmadığını ileri sürdü.

 “Kadrolar boş”

Tahir Gökçebel, orta eğitimde halen 40 atölye şefine, 175 bölüm şefine, 40 hademeye, 15 sekretere ihtiyaç olduğunu, genel orta öğretimde öğretmen ihtiyacının 62, müdür ihtiyacının 2, müdür muavini ihtiyacının ise 28 olduğunu belirtti.

Gökçebel, Orta eğitimde 60 denetmene de ihtiyaç olmasına karşın toplamda denetmen sayısının 12 olduğunu kaydetti. Gökçebel ayrıca belli başlı branşlarda da öğretmen ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı.

“Bu bir kader değil”

Tahir Gökçebel, hükümet yetkililerini ve Eğitim Bakanlığı’nı devlet okullarına bilinçli olarak ilgi göstermemekle suçladı.

Gökçebel, “Bazı misyonerlik okulları, vakıf ve derneklerce finanse edilirken, yurtları, taşımacılığı, kalacak yerleri, gezisi, programları hep ideolojik misyonerlik programlarına göre yapılırken devlet okullarının durumunun bu olması, bize göre bilinçli ve kasıtlı yapılmaktadır. Bana göre bu bir kader değildir” dedi.

 

ŞENER ELCİLElcil: Girne’de yeni okullara ihtiyaç var

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Güvercinlik İlkokulu, Kurtuluş İlkokulu ve Şehit Ruso Ortaokulu’nda inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Alsancak İlkokulu’nda 8 yeni sınıf yapılması için ihaleye çıkılacağını aktaran Elcil, Girne 23 Nisan İlkokulu’nda 110 öğrenci olduğunu sınıflarda öğrenci sayılarının 40’a çıktığını, yine Hasan Cafer İlkokulu’nda öğrenci sayısının aşırı fazla olduğunu belirtti.

Öğrenci sayısının çok olması nedeni ile Çatalköy Anaokulu ve Girne Maarif Anaokulu’na da yeni öğrenci kaydı yapılamadığını söyleyen Elcil, konteynır sınıfların sadece geçici çözüm olduğunu kalıcı bir çözüm için “para yok, arazi yok bahanelerine” sığınılmaması, Girne’de yeni ilkokul ve ana okulların inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Şener Elcil, Gönyeli’de, Yenikent’te de yeni okullara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Elcil, Gönyeli Fazıl Pülümer Anaokulu’nda 2.5 yıl önce başlatılan yeni bina inşaatının da bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtti.

Şener Elcil, Mağusa’da Alaysa İlkokulu’nda da yer kalmadığını geçen yıl okulun salonunun sınıf olarak kullanıldığını ve orada da bir planlama yapılması gerektiğini dile getirdi.

Elcil, “Erenköy Anaokulu’nda da eski bina yıkılıp yeni bina yapılacaktı ama yapılmadı. Halen 5 yıl önce alınan konteynırlar kullanılmaktadır. Mevcut eski bina da çok büyük tehlike arz ediyor ve hala ihalesi çıkmadı” dedi.

Şener Elcil, Yeni Boğaziçi’nde çocukların geçen yıla kadar kilisede eğitim gördüğünü, geçen yıl yeni sınıflar yapıldığını ancak okulda yine öğrenci sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtti.

“İstihdamlara ilişkin nüfus artışı okullara yansıyor”

Şener Elcil, ülkede istihdamlara ilişkin bir nüfus artışı yaşandığını,  bu durumun da okullarda öğrenci nüfusuna direkt yansıdığını ve eğitimde olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti.

Şener Elcil, “Aydınköy, Kozanköy İlkokullarında, Mağusa’da Sehit Zeki Salih İlkokulu’nda öğrenciler azaldı, Güzelyurt’ta da benzer durum var. Bunun nedeni iç göç ve bölgelerdeki işsizlik. Ama Girne’de okullar kapasitelerinin üzerinde öğrenci sayısına sahip. Bunun nedeni de istihdam ve yine göç” dedi.

Elcil, dolayısıyla planlama yapılırken bir bütün olarak düşünülmesi, gereken zamanda önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Elcil, “Devlet okullarına üvey evlat muamelesi yapan, eğitimi planlayamayanlara karşı sessiz

Kalmayacağız” diye konuştu.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar