Eğitimde kaos - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Eğitimde kaos

DOKUZ AYDA 3 BAKAN:  Eğitim Bakanlığı koltuğu 9 ayda üç kez değişti. CTP-DP Hükümeti’nde Özdemir Berova’nın oturduğu koltuğu, CTP-UBP Hükümeti’nde Kemal Dürüst devraldı. Yeni kurulan hükümette ise Berova yeniden direksiyonu devraldı, ancak 9 ayda sorular çözüm yerine arttı

OKULLAR DÖKÜLÜYOR: Orta eğitimde yeni sınıflara, atölyelere, araç gereçlere ihtiyaç var. Birçok okul binası ise miadını doldurdu. 1 okulun bakımsızlıktan tavan sıvaları düştü, eğitime kapatıldı. İlköğretimde ise 1 özel eğitim merkezine, 7 yeni okula ihtiyaç var. 64 okul tadilat bekliyor

 Duygu ALAN

[dropcap style=”circle” color=”#ffffff” bgcolor=”#0065ad”]D[/dropcap]evlete bağlı ilk ve orta dereceli okullarda kadro sorunu halen aşılmadı.


Orta eğitimde, halen daha 3 müdüre, 22 muavine, en az 60 öğretmene, 33 atölye şefine ihtiyaç var. 170 bölüm şefi kadrosu ise boş duruyor.

İlköğretimde Nisan ayı itibari ile 16 müdüre, 65 özel eğitim öğretmenine, 78 rehber öğretmene ihtiyaç var. İlköğretimde ayrıca devletin ataması gereken özellikle dört yaşlarda 33 öğretmen yardımcılığına münhal olarak ihtiyaç var. İlköğretimde sekreter ihtiyacı ise 4.

14 okulda da hademe ihtiyacı var. Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre, Eğitim Bakanlığı içerisinde de 2 uzman ihtiyacı ve 5 denetmen ihtiyacı var.

İlkokul ve okul öncesi öğretmen ihtiyacı ise şuan itibari ile 44. Dört yaş okullaşma oranının artması ile ilköğretimde öğretmene ihtiyaç artacak.

Devletin okullarında altyapı sorunları da aynen devam ediyor. Birçok ilkokulda ve ortaokulda, lisede altyapı eksiklikleri çözümlenmedi.

Orta eğitimde yeni okullara, donanımlı atölyelere ihtiyaç var

Orta eğitimde, yeni sınıflara, daha fazla atölyeye, araç gereçlere ihtiyaç var. Bazı okullarda ise 1974 yılından kalma yazı tahtası ve sıralar kullanılıyor. Birçok okul binası ise miadını doldurmuş durumda.

Lefkoşa’da Bayraktar Ortaokulu’nun binası ise bakımsızlığa daha fazla direnemedi ve okulların tavanı kısmen çöktü.

KADRO SORUNU AŞILMADI: Orta eğitimde, 3 müdüre, 22 muavine, 60 öğretmene, 33 atölye şefine ihtiyaç var. 170 bölüm şefi kadrosu ise boş. İlköğretimde; 16 müdüre, 65 özel eğitim öğretmenine, 78 rehber öğretmene, 33 öğretmen yardımcılığına ihtiyaç var. İlkokul ve okul öncesi öğretmen ihtiyacı ise 44

SENDİKALAR ÜMİTSİZ: Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası yetkilileri, sorunlara bir an önce çözüm talep etse de, yeni bakan ve hükümetin çözüm üretebileceği konusunda ümitsiz

İlkokullarda da durum vahim

İlköğretimde genel tamirat olarak 64 okulun Nisan ayında genel tadilata ihtiyacı var. Mağusa’da 1 dört yaş, 1 ana okul, 1 de ilkokul olmak üzere 3 yeni okula ihtiyaç var.

Girne’de 1 dört yaş okuluna, 1 de ilkokula ihtiyacı var. Karpaz bölgesinde 1 özel eğitim merkezine ihtiyaç var. Gönyeli Fazıl Pülümer Anaokulu’nun mevcut binası eğitim amaçlarına cevap vermemektedir. Eğitim Bakanlığı ile Gönyeli Belediyesi’nin işbirliğinde yapılan bina ise halen tamamlanmadı.

Mağusa’da özellikle Çanakkale ve Ayluga’da ciddi şekilde nüfus yoğunluğu var, oradaki mevcut binalar yetersiz. Yine nüfus yoğunluğu sebebi ile Lefkoşa Yenikent’te de 1 okula, Alsancak İlkokulu’nda ve Mağusa Alasya İlkokulu’nda da sınıf ihtiyacı var.

Çatalköy İlkokulu’nda ve Lapta İlkokulu’nda da sınıf ihtiyacı var. Vadili İlkokulu ve Yenierenköy İlkokulu’nun ise hem yeni sınıflara hem de acil tadilata ihtiyacı var.

Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nin atölyelerinin asbestli çatıları ise halen değiştirilmedi. Merkezin elektrik altyapısı da acilen yenilenmelidir.

Öğretmenler hükümete inanmıyor

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, yeni hükümet yetkililerinin sorun çözebilecek bir yapıda olmadığını öne sürerek UBP-DP’nin zaten bu sistemi yaratanlar olduğunu, dolayısıyla yarattıkları sistemi değiştirmek gibi bir kaygılarının da olmadığını iddia etti.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise UBP-DP koalisyon hükümetinden ümitli olmadığını ancak nasıl ki yanlış yapanların karşısında durdularsa doğru işler yapanın da destekçisi olacaklarını ifade etti.

Elcil: Her konuda sorunlar devam ediyor

Elcil
Şener Elcil

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, ilköğretimde halen daha birçok okulun altyapı sorunun çözülmediğini, ilköğretimde öğretmen eksiğinin ise devam ettiğini kaydetti.

Öğretmen Kadro Yasası’nın ele alınıp kadroların oluşturulması gerektiğine değinen Elcil, Öğretmen Akademisi’nin statüsü ve işlevinin arttırılması konusunda yapılan çalışmanın bir an önce tamamlanması gerektiğini, çalışmaları tamamlanan Öğretmenler Nakil Tüzüğü’nün ise vakit kaybedilmeden Bakanlar Kurulu’ndan geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Elcil, denetimsizliğin ise ciddi bir sorun olduğunu söyleyerek Denetleme Kurulu’nun bir an önce devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Kolej sınavlarının kaldırılması için harekete geçilmesi gerektiğini belirten Elcil, göç yasasının da kaldırılması gerektiğini söyledi.

Özel Eğitim Yasası’nın da bir an evvel Meclis’ten geçirilmesi gerektiğini belirten Şener Elcil, rehberlik, psikolojik danışmanların da istihdam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ayrıca Girne merkezinde yeni bir okul yapılmasının şart olduğunu ifade eden Elcil, göç yasasının ise ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Şener Elcil, DAÜ’de derslerin ve müfredatların yazılması konusundaki çalışmanın da tamamlandığını belirterek bu çalışmanın biran evvel hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gökçebel: Önce anlayış değişmeli

Gökçebel: Bu kan durmalıdır
Tahir Gökçebel

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, devlet okullarında bekleyen ciddi altyapı sorunları olduğunu, yeni inşa edilen okullarda bile alt yapı sorunu yaşandığını, özellikle Lefkoşa, Mağusa ve Girne’de donanımlı okullara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Devlet okullarında yeterli bütçe oluşturulması gerektiğini belirten Gökçebel, göç yasasının ve siyasetin eğitim üzerindeki belirleyiciliğinin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Gökçebel, “Ticari üniversiteler ile birlikte öğrenciler tamamen müşteri gibi algılanmaya başlanmıştır, siyaset sürekli eğitim üzerinde bir rant sistemi olarak oynamaktadır” dedi.

Tahir Gökçebel, “Ayrıca yurttaş yetiştirecek eğitim anlayışına, bilimsel, demokratik, laik ve herkese parasız, eşit ve nitelikli, kamusal özelliğinin korunacağı bir politikaya ihtiyaç vardır” dedi.

Gökçebel, “İşsizliğin arttığı, güvencelerin ortadan kaldırıldığı uygulanan ekonomik, siyasi politikaların iflas ettiği dönenden geçiyoruz. Bu yanlış ortadayken aynı anlayış ile ülkeyi yönetmek uçurumun kenarındaki ülkeyi aşağı atmak olacaktır. Dolayısıyla temelde sorunlara bakış açısı değişmesi lazım, ülkenin kendi kendini yönetecek birikimlerini, enerjisini, siyasetini, politikalarını oluşturması gerekir. Buradaki tıkanıklık ve teslimiyet Kıbrıs Türk toplumunu yok etme noktasına getirmiştir. Bu hükümetten veya gelecek hükümetlerden beklentimiz budur ama görünürde bunu karşılayacak bir irade yoktur. Eğitim politikaları da bu anlayışların bir parçasıdır. Kamusal eğitimin Türkiye’den dayatmaların bir gereği olarak da muhafazakarlaştırılması, üretimden koparılması, mal gibi alınıp satılan bir metaya dönüştürülmesi, kadro, bütçe, altyapı gibi eksikliklerle kamusal ve nitelikli olmaktan çıkarılması, yani donanımlı iyi yurttaş yetiştirmekten devletin vazgeçmiş olması bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür” diye konuştu.

Ekonomik protokol konusunda da yorumda bulunan Gökçebel, “Bizim bu hükümetten beklentimiz derhal dayatılan paketin içeriğindeki anlayış ile birlikte reddedilmesidir. Paketin burada bir ekonomik, siyasi, kültür, eğitim, sağlık, nüfus gibi politikaların toplum paydaşları ile birlikte katılımcı bir şekilde oluşturulabilmesinin imkanı vardır. Kaynakları da vardır, yeter ki bu sömürü ve soygun düzeni, ayrıcalıklı yapı toplumsal fayda sağlayacak bir yapıya dönüştürülebilsin” dedi.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”four” lightbox=”yes” source=”media: 125807,125806,125805,125808″]Tamirat bekleyen okullardan görüntüler[/images_grid]

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar