Eğitim adına bir Küba deneyimi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
EğitimKöşe Yazarları

Eğitim adına bir Küba deneyimi

Hatice Düzgün

Yıllardır merak ettiğimiz Küba’ya 24 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında 56 kişilik yoldaş grubuyla yoldaş bir turla yol aldık. Hepimiz Che’nin ve Fidel yeniden yarattığı sosyalist ülkenin şimdiki durumunu merak ediyorduk. Orda olduğumuz sürece gözlemlerimizi birbirimizle paylaştık.

Birçok konuda hem fikirdir. Ben her zaman ki gibi Eğitim sistemleri, kadın hakları İle ilgili gözlemler yapıyor fırsat buldukça orda yaşamış olan rehberimize sorular yöneltiyordum. Devletin çocuklar 7 yaşına gelinceye kadar evlerine süt, yaşam boyu ayda bir kıyafet ayakkabı gönderdiğini, bedava tiyatro ve sinemaya gidebildiklerini, istekleri ve yetenekleri doğrultusunda sanat dersleri alabilecekleri bilgisini öğreniyorum rehberimizden. Hamile anne devlet tarafından sürekli kontrol altında tutulur (çocuğun gelişimi anne karnında kontrol edilir. Hamilelik anomalisi (genetik) göründüğü anda onu anne kampı gibi bir kuruma alıp dokuz ay bakım ve gözlemini yapar.


Küba Eğitim sisteminin temel ilkesi eşitliğe dayanır ve teori ile pratiği birleştirecek programlar uygulayabiliyorlar. Nitekim Bir şehirden bir şehre doğru seyahat ederken düz yeşil, bol şeker kamışı ve pirinç tarlalarının arasında gördüğümüz binaların tarım okulları olduğunu öğreniyoruz. Eğer yeni bir bitki ekimi denenecekse de o topraklarda  uygulayıcılara okul açılıyor. Kırsal bölgelerde ondan az öğrencisi bulunan 2.000’nin üzerinde okul bulunmaktadır. Ülke genelinde gerektiğinde okullardan da takip edilen 2 TV kanalı bulunmaktadır. Ülkede dini ve özel okul bulunmamaktadır. Özel eğitime ihtiyacı olan ve olmayan çocuklara beraber eğitim verilir. Bizim Eğitim sistemimizde olduğu gibi 20 öğrenciye kadar bir öğretmen 20 ve üzeni için 2 öğretmen görev yapar Küba eğitim sistemi içinde okul öncesi eğitime oldukça önem verilmektedir; bu sebeple 0- 6 yaş aralığındaki çocuklar için okul öncesi eğitim ücretsizdir. “Circulos Infantiles” denilen, 7 yaşın altındaki çocuklar için hizmet veren gündüz bakımevleri Küba Kadınları Federasyonu tarafından yönetilmektedir.

Küba Kadınları Federasyonu, çalışma hayatında özgürce yer alabilmeleri için kadınları desteklemeyi amaçlamaktadır (Küba kadınlarının hakları İle ilgili ilginç bilgilerimi de başka bir yazıda aktarmak işyerim) Küba’da okul öncesi eğitimin amacı ailelere, kendi deneyimlerine dayalı olarak çocuklarının gelişimini teşvik etme konusunda yol göstermektir. Küba’da kırk beş günlükten 5 yaşına kadar çocukları alan okullar vardır. Okulların açıldığı zaman yani çocuğunu okula ilk kez yazdıran bir anne o bölgenin oyun parkında bir süre öğretmenlerle ve çocuklarla vakit geçirir öğretmenler davranışlarla ilgili ve program İle ilgili anneye eğitim verir onlardan gelecek soruları cevaplandırır. Veliler okullara girmeden açık havada hem de çocukları İle eğitilebilmeleri bana oldukça yaratıcı geldi doğrusu.

Turumuzun son günü Kıbrıs Küba Elçisi’nin girişimleri doğrultusunda kendi çocuğunun da gittiği bir okulu ziyaret ettik. Bunu Samiyemiz (tur şirketi sahibi) tura katılanların büyük ilgisi üzerine bizim için ayarlamıştı. Orda hem meleklerimiz için bir proje gerçekleşti hem de Kıbrıs’tan getirdiğimiz küçük hediyeleri çocuklara sunma şansımız oldu.

Eğitim adına bir Küba deneyimi

Carlos Hernandez Fernandez İlkokulu’nda çocuklar bize şarkılar söyledi küçük dans (salsa) gösterileri yaptı. Daha önce de Havana’yı ve başka şehirleri gezerken üniformalarında ki izci fukaraları ilgimi çekmişti, fularlı olmayan hiçbir öğrenci yok gibiydi. Çocuklar neşeliydi. Danslarını hiçbir zorlama olmadan yaptıkları belliydi. (sürekli dans ettikleri sonucunu çıkarımı yapma nedenim tüm ülkenin dans edip müzik aleti çalabilmesinden kaynaklanır sanırım )

Küba’da ilkokul eğitimi 6 yıl sürmekte ve 6- 11 yaş aralığındaki çocuklara verilmektedir. Küba’da ilkokul müfredatı İspanyolca okuma yazma eğitimini ve temel matematik eğitimini kapsamaktadır. Küba’da ilkokul eğitimi sürecinde dersler hafta içi 06.30 – 16.00 saatleri arasında yapılmaktadır, öğleden sonra ise öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmek adına seçmeli dans, drama, bahçe işleri dersleri gibi eğitimler verilmektedir. Okulöncesi zorunlu olmasa da İlkokula gitmek zorunludur.

UNESCO’nun bir raporuna göre 0-6 yaş çocuklarının %95,5 okulöncesi kurumlarından eğitim almaktadır. OECD ülkeleri arasında yapılan sıralamada milli eğitime ayrılan  %12.86 pay ile 2. sırada yer almaktadır. Her ülkede olduğu gibi başkentleri Havana’da mahallelerinde dolaşırken daha özenle bakılmış çocuklar gördüğüm gibi hayata tutunmaya çalışan çocuklar da gördüm.

Hepsinin ortak özelliği gözlerinin gülüyor olmaları ve her iki gruptaki çocukların onlara sunulan küçük hediyelere seviniyor olmalarıydı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar