Davos Zirvesi ve özet değerlendirme - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Davos Zirvesi ve özet değerlendirme

Onur Borman

İsviçre’nin Davos kasabasında her yıl tüm dünya ülkelerinden devlet başkanları, başbakanlar, bakanlar,  iş insanları sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluş başkan ve temsilcileri katılmakta ve dünya meselelerini tartışarak orta yol veya dünyadaki sorunlar ele alınarak bilgi alış verişleriyle daha iyiye gidiş için tavsiyeler ve ortak görüşler yayınlanmaktadır.

Bu yıl 50.cisi yapılan Davos toplantısında gündem daha ziyade iklim sorunları yanında, ekonomik, ticari ilişkiler, para politikaları,  dünyadaki genel sorunlar ile  bölge sorunları ve gerginlikler , diplomatik ve siyasi ilişkiler konularında görüşlerini aktararak orta yol bulma veya hal çareleri konularında görüşlerini açıklamaktadırlar.


Bu yıl bu yazının yazıldığı Cuma akşamına kadar toplantı sonucu ve tavsiyeler ile ilgili sonuç bildirgesi veya mutabık kalınan konular hakkında açıklama yapılmadıysa da, her yıl açıklanan mutabakatların dünya ülkeleri tarafından bağlayıcı bir kararı olmadığı için maalesef her ülke yine kendi politikalarını uygulamaya devam etmektedir.

Bu yıl toplantıya 117 ülkeden 3 bin civarında Devlet Başkanı, Başbakan, AB Komisyonu Başkanı,  Bakan’lar, Merkez Bankası Başkanları, İMF Başkanı, iş insanları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uluslararası kuruluş temsilcileri, her sektörden temsilciler katıldılar. ABD, Başkan, Almanya ve İtalya Başbakan ve Türkiye ile bir çok ülkelerden Bakanlar seviyesinde katılım oldu.

Toplantıda Ana konu  ‘ Uyumlu ve Sürdürülebilir bir Dünyanın tarafları ‘ teması ile başladı. Bu başlık bana pek inandırıcı gelmese de insanlık namına olmasını temenni ediyor ve arzuluyoruz. Dünya halklarını bu kadar rahatsız ve huzursuz eden ve yoksulluk, açlık  ve bir çok bölgelerde yaşanan savaşlar ve dramatik görüntüler, göçmenler, etnik temizlikler, terörü besleme ve ülkelerinden canları pahasına yollarda sefil olan, ölen insanların dramını yaratan bir çok ülkeler orada temsil edilirken, böyle bir temayı işleme isteği göstermişlerse buna ikiyüzlülük demekten başka ne denebilir ki. Ancak buna rağmen başlığın atılmasına vesile olan düşünce sahiplerinin sayesinde belki bu başlık altında politikalar üretilir ve uygulanır,  temennisinde bulunmak istiyorum. Dileğimiz İnşallah bu başlık ifadesi kadar, uygulanabilir olsun.

Toplantıda çevre konuları, iklim değişikliği başta olmak üzere, ticari, ekonomik, kapitalizmin getirdiği ve şimdi son zamanlarda sıkça vurgulanan olumsuzluklar ve buna iş insanlarının dikkatlerinin çekilmesi, -aksi halde kötü sonuçlarının dünya ekonomilerini olumsuz etkileyeceği- ve diplomatik konular ele alınmakta ve bu yönde taraflar konuşmalarını yapmaktadırlar. Paylaşımcı iş ve kazanç yollarının açılmasını arzulayan hatta uygulamasını yapan  iş sahiplerinin  azlığı ve örnek alınacakların dikkate getirilmesi gibi sağlayacağı yararlar konuşulmaya başlanmıştır. Ancak bu da konuşmadan öteye gitmemektedir maalesef. Halbuki verimlilik, adalet ve şevkle daha çok üretim için ne kadar yararlı olurdu!

Para politikaları hakkında merkez bankası başkanları ve İMF Başkanı da açıklama yapmıştır. Örneğin İMF Başkanı Georgieva artık para politikasının tek kurtarıcı olmadığını söyledi. Bir de geçen yılın bir numaralı Çin-ABD geriliminin azalması ve 49 Merkez Bankasının senkronize faiz indirimi gibi etkilerle geçen yıla göre 2020 yılı başında bu konuların daha iyi bir yerde bulunduğunu söyleyerek 2020 için ümit verdi.

Esasen para politikasının ‘esas’ olduğu yönündeki bu teori çoktan sarsılmış durumdadır. Çünkü sadece para politikası ülkeleri kurtarmaz sadece ekonominin kalkınmasında ve iyi yönetilmesi ile istikrar kazanmasında iyi kullanılması gereken araçlardan, biridir. Ekonomik sorunlar sadece para politikaları ile çözülemez.

Esas olan, ekonomik dengelerin( ticaret dengesi, ödemeler dengesi, bütçe dengesi gibi) sağlam denge politikalarıyla sürdürülebilir olarak sağlanması  ve üretime dayalı bir yapının ve hizmetler sektörlerinin koordineli ve iyi çalışıp ülkeye yararlı olma yani gelir kapasitesinin arttırılmasını ve ödemeler dengesine olumlu etki yapması ile ülke genel refahına katkı yapmasıdır.

Davos toplantısında, TCMB Başkanı konuşmasında, 2020 için faizler konusunda mesaj verdi ve daha temkinli inişe gidileceği yönünde algı yarattı bence. TCMB Başkanı, 2019 için önden yüklemeli faiz indirimi yapıldığını söyledi. Bununla hızlı bir iniş yaptıklarını belirtmiş oldu. 2020 için de ince ayar yapılmasının gereğinin olacağı bir döneme girdiklerini söyledi. Burada da daha yavaş bir süreçte daha titiz faiz indirimine değinmiş oldu. İstikrarlı ve dengeli bir büyümenin de hedef alındığına dikkat çekti.

2019 yılı içinde düşmekte olan enflasyon göz önüne alınarak bir yılda 1200 baz puan faizlerde düşüş yapıldı. Bunun önden yüklemeli olduğu konusundaki ifadesi alınan riski de ifade ediyor. Ancak bunun yatırıma etkisinin beklendiği ve ekonomide toparlanma sürecine gidildiği de belirtiliyor..

İçinde bulunduğumuz yılın temennileri ve tahminlerinin karşılanması, hepimizin de ümitle beklentisidir.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar