Bunu sakın yapmayın! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Bunu sakın yapmayın!

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “kurbanlıkları mezbahalarda kesin” çağrısı yaptı, Psikolog Ece Birsel Yüksekbaş ise kurbanlıkların evde beslenmemesi ve çocukların gözü önünde kesilmemesi konusunda uyardı

 


HERYER KAN GÖLÜ: KKTC’de her yıl Kurban Bayramı’nda bazı mandıralar, yol kenarları, evlerin avluları ve ormanlık alanlar tüyler ürperten görüntülere sahne oluyor. Yetkililerin uyarılarına rağmen birçok vatandaş, kurbanlıklarını mezbaha dışındaki bazı alanlarda kesiyor, ortalık kan gölüne dönüşüyor. Birçok çocuk ise bu manzaraya tanık oluyor

 

SALGIN HASTALIK RİSKİ: Hayvan Üreticileri ve Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kontrolsüz hayvan kesimlerinin hastalıkların yayılmasında ana etken olduğunu belirterek,  ağaç altında, mandırada, yol kenarlarında veya umumi diğer alanlarda kesinlikle kurban kesilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Naimoğulları, “kurbanlıklarınızı salhanede veteriner kontrolünde kestirin” çağrısı yaptı

 

ÇOCUKLAR GÖRMESİN: Psikolog Ece Birsel Yüksekbaş, çocukların gözü önünde kurban kesilmesinin psikolojileri açısından sakıncalı olduğunu söyledi. Yüksekbaş, “Çocuklar hiçbir şekilde kurban kesimini izlememeli ve izlenmeye zorlanmamalıdır, hayvan kesimi çocuk için travmaya dönüşebilir. Ayrıca çocukta duygusal bağ oluşturabileceğinden kurbanlıklar evde beslenmemelidir” dedi

 

 

Kardelen GÖKSU

Kurban Bayramı’na geri sayım başladı. Mandıralarda kurbanlık hayvan satışı başladı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kurbanlık hayvan alacak olanları fiyatlar konusunda bilgilendirdi, kurbanlık kesimlerinin salhane dışındaki alanlarda yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Kurbanlık almak isteyen vatandaşların, kurbanlıklarını hayvan üreticilerinden almalarını öneren Naimoğulları, kurbanların mezbahalarda, veteriner kontrolünde kesilmesi gerektiğini belirtti.

Psikolog Ece Birsel Yüksekbaş ise çocukların Kurban Bayramı’nın önemini ve neden kurban kesildiğini anlayamayacağını bu sebeple kurbanlıkların 11 yaşından küçük çocukların gözü önünde kesilmemesi gerektiğini söyledi.

Yüksekbaş, “11 yaşından küçük çocuklarda soyut düşünce gelişmediği için, kurban kesiminin manevi yönünü anlamada zorluk çekerler. Dini bir kavram olan Kurban Bayramı çocuklar için 11-12 yaştan sonra tam olarak anlaşılabilir. Bu nedenle çocuklar Kurban Bayramı’nı ve kurban kesiminin nedenini tam kavramadan, kurban kesimine şahit olması uygun değildir” diye konuştu.

 

“Kurbanlıklarınızı mezbahalarda kestirin”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları,  kurbanlık hayvanların mezbahalarda, veteriner kontrolünde kesilmesi gerektiğini belirtti.

Naimoğulları, geçtiğimiz yıl bayram boyunca mezbahaların açık olduğunu, Veteriner Dairesi’nin de bayram için mezbahalarda gerekli görevlendirmeler yaptığını dile getirerek bu senede aynı sistemin uygulanacağını söyledi.

 

“Hastalıklar kontrolsüz kesimle yayılıyor”

Son zamanlarda hastalıkların yaygın olduğunu ve dış mekanlarda kesilen hayvanlara sineklerin üşüşebileceğini söyleyen Naimoğulları, “Ağaç altında, mandırada, yol kenarlarında kesinlikle kurban kesilmemelidr. Hayvan hastalıklarının yayılmasında, aynı zamanda son zamanlarda yeni salgın haline gelen ve sivrisineklerden bulaşan hastalıkların en büyük nedeni kontrolsüz kesimlerdir. Vatandaşın, duyarlılık göstermesi gereklidir. Hem insan hem hayvan hem de çevre sağlığı için kontrolüz hayvan kesimleri yapmamalıdır” dedi

 

“Kurbanınızı hayvancıdan alın”

Birlik Başkanı Naimoğulları, kurbanlıklarını hayvan üreticilerinden almaları konusunda vatandaşı uyardı.

Naimoğulları şunları söyledi, “Aracılarda, toptancılarda ve kasaplarda maliyette satış fiyatına eklendiğinden kurbanlık fiyatları hayvan üreticisinin satış fiyatından daha yüksek oluyor. Bizim kurban kesecek olanlara çağrımız, kurbanlıklarını hayvan üreticilerinden almalarıdır. Üreticiden alınan kurbanlıklar, hem uygun fiyata gelir hem de üretime katkı olur.”

 

 “Dana ve Düve’ye talep daha fazla”

Hayvan üreticilerinin kurbanlıklarda oldukça makul fiyatlar verdiğini söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Her sene elimizden geldiği kadar vatandaşı uyarmaya çalışıyoruz, kurbanlıklarını hayvan üreticilerinden almaları için. Bu sene Dana ve Düve’ye talep daha fazladır. Aynı zamanda azda olsa Kuzu, Oğlak Koyun ve Keçi’ye de talep vardır” dedi ve fiyatları açıkladı:

“Dana-kilosu: 17 TL, Düve-kilosu:14-15 TL, Kuzu-kilosu: 26-27 TL, Oğlak kilosu: 23-24 TL, Koyun-Keçi-kilosu: 15 TL.”

 

“Kurban satışı, geçtiğimiz yıllara göre daha düşük”

Naimoğulları, kurbanlık hayvan satışlarının geçen seneye göre daha düşük olduğunu dile getirdi.

Naimoğulları, “hayvan üreticileri ve satıcılarıyla sürekli iletişim içerisindeyiz, geçen seneye göre satışlarımız daha düşük, maalesef vatandaşların alım gücü düşük. Aynı zamanda bu bayramın yaz tatiline gelmesiyle birlikte birçok vatandaş tatil yapmak için yurtdışına çıkacağından satışlar bu sebepten de düşük” diye konuştu.

Naimoğulları, “son haftaya girildiğinde hayvan alımı daha da artar, vatandaşlarımız aybaşının gelmesini bekliyor. Maaşlar alındığında, daha çok belli olacaktır bu durum. Bizim istediğimiz herkesin kurbanlık alabilmesidir” dedi.

 

 

Yüksekbaş: Travmaya dönüşebilir

Psikolog Ece Birsel Yüksekbaş, çocuklara kurban kesim yerlerini göstermenin sakıncalı olduğunu söyledi. Kurbanlıkların çocukların gözü önünde kesilmesinin travmaya dönüşebileceğini söyleyen Yüksekbaş, “Kurban Bayramı çocuklar için bir travmaya dönüşebilir. Çocuklar hiçbir şekilde kurban kesiminde bulunup izlememeli ve izlenmeye asla zorlanmamalıdır. Çocukların 6 ya da 7 yaştan önce Kurban Bayramı’nda kurban kesimini izlemesi ve görmesi çocuk için olumsuz etkiler bırakabilir” diyerek devam etti.

 

“Anlamada zorluk çekilebilir”

Küçük yaşta izlenecek olan kurban kesiminin kesinlikle sakıncalı olduğunu söyleyen Yüksekbaş,

“Bu yaştaki çocuklarda soyut düşünce gelişmediği için, çocuklar kurban kesiminin manevi yönünü anlamada zorluk çekerler. Dini bir kavram olan Kurban Bayramı çocuklar için 11-12 yaştan sonra tam olarak anlaşılabilir. Bu nedenle çocuklar Kurban Bayramı’nı ve kurban kesiminin nedenini tam kavramadan, kurban kesimine şahit olması uygun değildir. Birey 11-12 yaşından büyükse de ve yine kurban kesimini izlemek istemiyorsa kesinlikle ısrar edilmemelidir” dedi.

 

“Kurbanlık evde beslenmemelidir”

Evde beslenecek olan kurbanlığın çocukta duygusal bağ oluşturabileceğini dile getiren Psikolog,

“Öncelikle kurbanlık hayvan uzun süreli evde beslenilmemelidir. Çünkü Bir süre evde bakıp ve duygusal bağ kurdukları hayvanların kesilmesi, tüm çocuklar için çok rahatsız edicidir ve çocuklarda derinden iz bırakabilir. Ayrıca çocuğa evde bakılan kurbanlık hayvanın kesileceğini çocuğun yaşına göre belirli bir yaklaşımla anlatılması uygundur ve en önemlisi çocuğa haber verilmeden kesilen hayvanın etinin yedirilmesi ve sonrasında açıklama yapılması da çocuk için uygun değildir. Tabii çocuğu telaşla uzaklaştırıp kafasında soru işareti bırakmakta çocuk için karmaşık bir durum haline gelecektir o yüzden çocukları kurban kesimin yapılacağı veya yapılan alanlara hiç sokmamak en uygunudur” diye konuştu.

 

“Doğru yaklaşım önemli”

Evde beslenen ve çocuğun duygusal bağ kurduktan sonra gözü önünde kesilmesini izlediği kurbanlığın çocuk üzerinde büyük bir travma oluşturacağını söyleyen Yüksekbaş,

“Çocuğa kurban kesimini açıklarken yanlış yada eksik bilgi verilmemelidir yoksa çocuğun kafasında ölümle ilgili anlamsız karmaşık düşünceler olabilir o yüzden çocuğun yaşı bu durumun açıklanmasında veya şahit olmasında önemlidir. Dini kavramlar ya da ölüm kavramını çocuklar tam anlayamadan kurban kesimine şahit olurlarsa bu durum çocuklarda derinden iz bırakabilir ve yanlış anlamlandırılıp travmatik bir durum yaratabilir. Tabii bununla birlikte kesilen kurbanın kanının çocuğun yüzünde bir yere sürülmesi de soyut kavramları daha kavrayamayan ve kurban kesimini anlayamayan bir çocuk için uygun değildir” dedi.

 

 

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar