ATATÜRK VE SÖYLEMLERİ.. - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe YazarlarıManşet

ATATÜRK VE SÖYLEMLERİ..

Eşref ÇetinelEşref Çetinel

KÖŞEMDEN:

 


      Bizim nesil Atatürk’le büyüdü. Atatürk’le düşündü, Atatürk’le yaşadı…

ATATÜRK “vatan” sevgisini Namık Kemal’in şiirlerini, eserlerini okuyarak  yüceltti. Bizse  Türkiye vatanını kurtaran Mustafa Kemal Paşadan öğrendik…

“CUMHURİYETİN” bir halk yönetimi olduğunu Atatürk Türkiye Cumhuriyetini kurduğu için öğrendik.

BÜYÜK Devlet olmak için “Muassır Medeniyetler seviyesine gelmemiz” gerektiğini de Atatürk’ten öğrendik..                       BU “hedefe” varmak için çocuklarımızın da muasır eğitime sahip birer “vatansever” olarak yetişmeleri gerektiğini “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını” kutlarken öğrendik..

GELECEKLERİN “Gençlerin” olduğunu, Vatanı Milleti yaşatacak, çekip götürecek olanın “Gençlerimiz” olduğunu da Atatürk’ün Türk gençlerine armağan ettiği “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını” kutlarken öğrendik.

“HAYATTA en hakiki mürşidin İlim” olduğunu Atatürk söylediği için öğrendik.

Kadın erkek eşitliğini de Medeni Hukuku da Atatürk’ten öğrendik. Hatta Türkçemizi bile..

***

KEZA Atatürk’ten öğrendik ki “hayat demek mücadele, müsademe demektir. Hayatta muvaffakiyet mutlaka mücadelede muvaffakiyetle mümkündür.”

ATATÜRK’ten öğrendik ki “bir millet mevcudiyet ve istiklalini temin için tasavvuru kabil olan teşebbüs ve fedakârlığı yaptıktan sonra muvaffak olur. Ya muvaffak olmazsa demek,  o milletin ölmüş olduğuna hükmetmek demektir.”

“BÜYÜKLÜK odur ki hiç kimseye iltifat etmeyeceksin. Hiç kimseyi aldatmayacaksın. Memleket için hakiki ülkü ne ise onu görecek o amaca yürüyeceksin.. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen bunda muvaffakiyetsiz olacaksın. Önüne sonsuz engeller yığacaklar. Kendini büyük değil küçük, zayıf, vatansız, hiç sayacak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu engelleri aşacaksın. Ondan sonra ‘büyüksün’ derlerse bunu diyenlere de güleceksin..”

***

ATATÜRK’ten öğrendik ki “samimi bir bütçeye ve hakiki bir ödeme dengesine dayanan paramızın fiili istikrar ve vaziyetini kesin surette muhafaza edeceğiz.”

“DIŞARIDAN gelecek sermayeye, düşüncelere, çalışma usullerine ihtiyacımız vardır. Fakat bu birliğimize egemenliğimize son verecek bir vasilik tarzı demek olamaz.”

“HER nevi mali taahhütlerimizi günü gününe yerine getirmek suretiyle devlet itibarını ve mali sermeye ve hisseleri muhafaza ve kuvvetlendirme hususunda bütün tedbirleri almak bu konuda dikkatli bulunmak  güvenirciliğimizdir.                                                                     ***

ATATÜRKTEN öğrendik ki milli ekonominin temeli Tarımdır.

 

Nitekim Atatürk der ki                                   “EĞER milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık.”

.

“MİLLİ ekonominin temeli tarımdır. Çiftçi çoban bu millet için asli unsurdur.”

“BAŞTA buğday olmak üzere bütün gıda ihtiyaçlarımızla endüstrimizin dayandığı türlü  maddeleri temin ve dış ticaretimizin esasını teşkil eden çeşitli ürünlerimizin ayrı ayrı her birinde miktarlarını artırmak, kalitelerini yükseltmek elde etme masraflarını azaltmak, hastalılık ve düşmanlarıyla uğraşmak için gereken teknik  ve kanuni her tedbir vakit geçirilmeden alınmalıdır. Türkiye’nin hakiki sahibi efendisi hakiki yetiştiricisi olan köylüdür. O halde herkesten daha çok refah mutluluk ve servete hak sahibi ve daha layık olan köylüdür.”

***

ATATÜRKTEN öğrendik ki “kendilerine bir milletin tarihi emanet  edilen insanlar milletin kuvvet ve kudretini yalnız ve ancak yine milletin hakiki ve kullanılması mümkün menfaatleri yolunda kullanmakla yükümlü olduklarını bir an hatırlarından çıkarmamalıdırlar…”

“Millete dost görünüp de ilk fırsatta iktidar mevkiine geçtikten sonra onun gerçek ihtiyaçlarını düşünecek yerde memleketi kendi istediği yolda götüren, laf anlamayan, yetkili kimselerin uyarmalarına kulak açmayan, millette mevcut kuvvetleri şahsına bağlamaya çalışan kahraman yüzlü insanlardan hayli zarar çekildi…”

***

EVETTT, işte bizim nesil yukarıda sadece beş on anlatım ve tavsiyeleriyle nasihatlerini aktardığım bu Büyük Atatürk’le yetiştiydi.

Bizim için Atatürk “yolundan yürünecek” mefkûreydi.

…Babam anlatırdı: Öldüğünde dedem Mağusa’daki iki buçuk kemerli eski Osmanlı hanından bozma evimizde başını taştan kemerin sütununa dayayarak “hünk vurup” ağlamıştı..

Aslında tüm Türklük dünyası “kurtarıldıkları için kurtarıcıları Atatürk’e ağlıyorlardı.                                                           (Ve ekleyim:  Yukarıda binlercesiyle Atatürk kelâmından  sadece bir kaçını aktardım Köşeme. Devlet yönetiminden hazineye, Meclis’ten tarıma, sanayiye her birinden bir iki örnek aktararak…

Sorayım: O aktardığım, Atatürk’ün 1922’den 1937’lere kadar söyledikleriydi dediklerimin bugüne güncellenemeyecek, modası, tekniği geçti denecek tek bir cümlesi var mı ki?                                                           İŞTE Atatürk  bunun için büyüktü hâlâ bunun için gönüllerimizin tahtındadır. Allah gani gani rahmet etsin..

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar