Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, hava ve su kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirterek iklim krizi ile mücadelede şimdi harekete geçilmezse geç kalınacağı uyarısında bulundu.
Çok uzun süredir insanlığın doğaya karşı “intihar” niteliğinde bir savaş sürdürdüğüne dikkati çeken Guterres, bu savaşın yarattığı iklim değişikliği, yok olan biyolojik çeşitlilik ve çevre kirliliğinin türleri tehdit ettiğini vurguladı.
Küresel karbon emisyonlarının yaklaşık üçte ikisinin hane kaynaklı olduğuna dikkati çeken Guterres, dünyanın bu yüzyıl içinde 3 santigrat derecelik sıcaklık artışına doğru sürüklendiği söyledi.
Guterres, “Hava ve su kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle her yıl yaklaşık 9 milyon kişi hayatını kaybediyor.” diye konuştu.
Rapora, göre, gezegendeki tahmini 8 milyon bitki ve hayvan türünün 1 milyondan fazlası yok olma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar her yıl yaklaşık 6,5 milyon erken ölüme neden olurken, kirli su ise çoğu çocuk 1,8 milyon kişiyi öldürüyor.
1,3 milyar insan ise hala yoksul ve 700 milyon kişi açlık çekiyor.
HER YIL 400 MİLYON TON ZEHİRLİ ATIK SULARA KARIŞIYOR
Dünyadaki sulak alanların sadece yüzde 15’inin bozulmadığı kaydedilen raporda, balık nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ının maksimum seviyede avlandığına, okyanuslarda 400’den fazla oksijeni tükenmiş bölge olduğuna ve denizlerdeki plastik kirliliğinin 1980’den beri 10 kat artığına dikkat çekildi
































