Sanattan koptuk - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
KıbrısManşetRöportajSanat

Sanattan koptuk

Ruzan Atakan

Ülkemizin önde gelen ressamlarından Ruzen Atakan’dan acı sözler: “Şimdi resmi tekrar seçer misin diye sorsalar; bu toplumda yaşayacaksam asla seçmezdim”

 

Ülkemizin önde gelen resim sanatçılarından Ruzen Atakan, ülkemizde sanata gereken değerin verilmediğini söyledi. Atakan, “Şimdi sorsalar resmi tekrar seçer misin; bu toplumda yaşayacaksam asla seçmezdim” dedi.


Sanat hayatını Havadis’e anlatan Ruzen Atakan, şöyle konuştu: “O kadar uzun zaman oldu ki, resme başlangıç sürecimi unuttum denebilir. Yıllardır bu meslekteyim, geçmişe baktığımda aklımda bu meslekten başka bir meslek olmadığını düşünüyorum. Çocukluğumda,  gençliğimde, şimdiki yaşıma gelene kadar hiç başka meslek düşünmedim. Şimdi sorsalar; resmi tekrar seçer misin? Bu toplumda yaşayacaksam asla seçmezdim. Sanattan çok kopuk bir toplum olarak yaşamaya başladık. Tamamen farklılaştık ve değiştik. En çok istediğim şeylerden biri sanatın revaçta olduğu, günlük hayatımızda da önemli olduğu bir toplum içerisinde yaşamak. Sanat bizim toplumumuzda fantezi olarak kalıyor” dedi.

“20 yıl önceye kadar ilgi vardı”

Ruzen Atakan, “Kıbrıslı Türkleri düşündüğümde yaklaşık bir 20 yıl önce sanatçı, Kıbrıs Türk toplumunda daha iyi koşullarda yaşıyordu. Sanat daha fazla göz önünde ve ilgi duyulan bir meslekti. Ciddi anlamda büyük sorunlar yaşayan bir meslek kesimi olan sanat, ki bence bir meslek değil bu, bir yaşam biçimidir, günümüzde tamamen yok olmaya yüz tutuyor” diyerek konuştu.

 

“İçten bakılınca sancılı bir iş”

Yaptığı sanatın, bir meslek olarak ele alınca pek sancılı olduğunu söyleyen Atakan, sözlerine şöyle devam etti; “Yaşanan atmosferden ayrı yaşayan bir birey değilsiniz, aksine yaşanan zorlukları, görsel anlamda biçimlendirmeye çalışan, resmi felsefik anlamda bir yerlere konumlandırmaya çalışan bir meslek olduğunu düşünüyorum. Herkes ‘ne güzel bir atölyen var, kaçıp gidiyorsun, çalışıyorsun’ diyor, fakat bu süreç kolay değil. Özellikle sanatta güncelliği yakalayabilmek için her konuyu takip ediyor olmanız gerekir. Toplumda, sağlıkta, eğitimde, kültürel yaşamda ne oluyor bilmeniz ve kendinizi, donanımınızı sağlamanız gerekir. Bu meslek gerçekten zor bir meslek, dışarıdan görüntüsü çok farklıdır, fakat içten çok sancılıdır”

Sanatın devam edebilmesi için çözüm ve barışı desteklemeliyiz

 

Sanata olan ilginin giderek azaldığından yakınan Atakan, sanatın da sağlıklı bir biçimde devam edebilmesi için barış ve çözüme olan ihtiyacın altını çizdi: “Kuzey Kıbrıs’ın sanata bakışı apaçık ortada, sanata olan ilgi azalmış durumda. Sanat galerilerimiz bile yokken bence kaybolan mesleklerden bir diğeri ise sanatımızdır. Sanat gerçek anlamda kültürel yozlaşma olmadan, üretimlerle kültürel yozlaşmaya katkı vermeden ciddi anlamda yok olacaktır.

Vurgulamak istediğim, Kıbrıs’a baktığımızda sanatçı ve aydın olarak bir gelecek görmek istiyorsak, çözümü ve barışı desteklememiz gerekiyor. Bu şekilde yaşamak geleceğimizde kaygı, kuşku, stres ve gerilim oluşturmaktadır. Toplumumuzda şu anda ‘ bunlar daha iyi günlerimiz’ gibi bir cümle dolaşmakta. Ben bu cümleyi kabullenmek istemiyorum. Her gencin, her ailenin ve her bireyin bu durumu çözümü ve barışı desteklemesi gereklidir.”

 

 

Kardelen GÖKSU

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar