7 tüzük 1 buçuk yılda yapıldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
KıbrısManşet

7 tüzük 1 buçuk yılda yapıldı

1 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe giren Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası, öngörülen 7 tüzüğün yapılmaması nedeniyle bir buçuk yıldır çalıştırılamadı

EĞİTİMLER ŞUBAT’TA: Altuğra: Kişilerin özel güvenlik görevlisi olabilmesi için 120 saatlik bir eğitime tabi tutulması gerekiyor. Bu eğitim, polis tarafından şubat ayında Yeniceköy’de verilecek. Polis ilk etapta 50 kişiye eğitim verebilecek


 

KOMİSYON KURULACAK: Altuğra: Özel Güvenlik Komisyonu kurulacak. Özel güvenlik görevlisinin sayısı ve taşıyabilecekleri teçhizatın neler olacağına komisyon karar verecek. Özel güvenlik hizmeti almak veya kendi özel güvenlik birimlerini kurmak isteyenler başvuruları komisyona yapacak

 

DENETİM YAPILAMADI: Altuğra:  Tüzüklerdeki gecikme İçişleri Bakanlığı’ndan kaynaklanıyor. Tüzüklerin bitirilip yasanın tamamen uygulanması için aradan geçen süre çok uzun oldu. Tüzükler hazır olmadığından dolayı denetim de yapılamadı

 

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nde UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra’nın başkanlığında 2017 yılında görüşülerek meclise sunulan ve 17 Nisan 2017’de oy çokluğu ile meclisten geçen “Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası”, 1 Temmuz 2017 itibaren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da onayı ile fiilen uygulamaya girmişti. 1 Temmuz tarihinde uygulamaya giren yasa uyarınca 3 ay içerisinde 7 tüzük hazırlanması gerekirken, tüzükler ancak 1 buçuk senede hazırlanabildi.

Altuğra: Yasal süreç yeni tamamlandı

UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası’nın Resmi gazetede yayınlandıktan sonra 1 Temmuz 2017 itibari ile yürürlüğe girdiğini söyleyerek, İçişleri Bakanlığı’nın tüzükleri hazırlamamasından dolayı yasanın işletilemediğini kaydetti. İçişler Bakanlığı’nın tüzükleri 2018’in sonuna hazırlayabildiğini belirten Altuğra, tüm yasal sürecin yeni yeni tamamlandığını vurguladı.

Tüzüklerin hazırlanmasındaki gecikmenin İçişleri Bakanlığı’ndan kaynaklandığını belirten Altuğra, tüzüklerin bitirilip yasanın tamamen uygulanması için aradan geçen sürenin çok uzun olduğunu ve tüzükler için geç kalındığını vurguladı. Altuğra, tüzükler hazır olmadığından dolayı denetim de yapılamadığının altını çizdi.

 

“Eğitimler Şubat’ta başlıyor”

Kişilerin özel güvenlik görevlisi olabilmesi için 120 saatlik bir eğitime tabi tutulması gerektiğini sözlerine ekleyen Altuğra, bu eğitimin polis tarafından Yeniceköy’de verileceğini aktardı. Altuğra, eğitimlerin Şubat ayı ile birlikte başlayacağının altını çizerek, polisin ilk etapta 50 kişiye eğitim verebileceğini de İçişleri Bakanlığına bildirdiğini vurguladı. Verilecek eğitimlerin belli bir ücrete tabi olduğunu kaydeden Altuğra, özel şirketlerden her bir personeli için toplamda  bin 890 TL ödeme alınacağını da söyledi. 120 saatlik eğitim için her saat başına asgari ücretin 0,05’inin alınacağını belirten Altuğra, toplamda talep edilecek miktarın bin 890 TL olduğunu yineledi.

 

“Her sektörün dayandığı bir yasası olmalı”

Özel güvelik şirketlerinin, hiçbir şekilde yasal dayanağı olmadığının altını çizen Altuğra, yasadan önce herkesin istediği zaman özel güvenlik şirketi açabileceğini, kişilere hiçbir kriter konulmadığına dikkat çekti. Özel güvenlik sektörünün tamamen yasasız bir hizmet sektörü olduğunu belirten Altuğra, amacın var olan özel şirketlerin, görevleri ve sorumluluklarının tanımlanması için böyle bir yasa hazırladıklarını kaydetti. Altuğra, her sektörün dayandığı bir yasası olması gerektiğine vurgu yaptı.

 

“Eğitimde başarılı olmaları şart”

Özel güvenlik hizmetlerinin ilk kez 2017 yılında yasal boyuta çekildiğini, görev ve yetkilerinin netleştiğini, bu alana bir düzen geldiğini kaydeden Altuğra,  özel güvenlik görevlilerinin bu görevi yapabilmeleri için alacakları eğitimde başarılı olmaları şartı getirildiğini aktardı.  Özel güvenlikçilerin cop, kelepçe, düdük, küçük boy sprey, el detektörü gibi donanımlar kullanabileceklerini de hatırlatan Altuğra, yasada özel güvenlik görevlilerinin ateşli silah kullanma yetkisi olmadığını da vurguladı.

 

“Yönetici üniversite mezunu olmalı”

Altuğra, yasada yer alan bir başka maddenin ise özel güvenlik şirketi yöneticisinin üniversite mezunu olması gerektiği söyleyerek, bu konudaki kuralların da tüzüklerle belirlendiğine dikkat çekti. Yasayı hazırlarken özel güvenlik şirketlerinin yöneticiliğini yapan ve lise mezunu olan kişilerinde olduğunu söyleyen Altuğra, kişileri mağdur etmemek adına yasada zaman dilimi tanındığını ve o kişilerin bu esnada eğitimini tamamlayabileceğini belirtti.

 

“Özel Güvenlik Komisyonu kurulacak”

Altuğra, yasada İçişleri Bakanlığı tarafından bir de Özel Güvenlik Komisyonu kurulacağını, özel güvenlik hizmeti almak veya kendi özel güvenlik birimlerini kurmak isteyenlerin başvurularının da bu komisyonca alınacağını belirtti. Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, özel güvenlik görevlisinin sayısının ve taşıyabilecekleri teçhizatın neler olacağına da komisyonun karar vereceğini ifade etti.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar