2019 Oscar Ödülleri'ni kazananlar belli oldu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
SanatSinema

2019 Oscar Ödülleri’ni kazananlar belli oldu

Oscar ödülleri

91’inci Oscar Ödül Töreni’nde “Green Book” en iyi film seçilerek sürpriz yarattı. En İyi Yönetmen Oscar’ı “Roma”yı çeken Alfonso Cuarón’a giderken, Olivia Colman ve Rami Malek en iyi başrol oyuncusu ödüllerini aldılar.

Sinema dünyasının en prestijli ödülleri sahiplerini buldu. Gerçek bir olaydan esinlenen ve siyah bir piyanistle beyaz şoförünün 1962 yılında New York’tan ABD’nin güney eyaletlerine uzanan bir yolculuğun hikayesi “Green Book” (“Yeşil Rehber”) 91’inci Oscar Ödül Töreni’nde En İyi Film Oscar’ına layık görüldü. 10’ar dalda aday gösterilen “Roma” ve “The Favourite” (“Sarayın Gözdesi”) gibi favori yapımların arasından sıyrılmayı başaran Peter Farrelly filmi, gecenin en büyük sürprizlerinden birine imza attı. “Green Book” aynı zamanda En İyi Orijinal Senaryo Oscar’ını kazandı ve Mahershala Ali’ye En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını da getirdi. Ali, 2017 yılında da “Moonlight” filmiyle aynı ödülü almıştı.


Oscar - Alfonso Cuaron - Roma
“Roma”, ​​​Alfonso Cuarón’a ikinci reji Oscar’ını kazandırdı

Meksika’ya ilk Oscar

Geceye favori olarak başlayan “Roma” filmi ise, üç Oscar ödülü alabildi. 1970’lerin Meksika’sında bir ailenin hikayesini anlatan ve filmi kendi dadısına adayan Alfonso Cuarón, En İyi Yönetmen Oscar’ına layık görüldü. Cuarón, yönetmenliğin yanı sıra üstlendiği görüntü yönetmenliği ile de En İyi Sinematografi Oscar’ını almayı başardı. Film, Meksika’ya ilk En İyi Yabancı Dilde Film Oscar’ının gitmesini de sağladı.

Cuarón aslında Oscarların yabancısı değil. Meksikalı sinemacı, 2014 yılında da “Gravity” filmiyle En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu ödüllerini kazanmıştı. Bu arada Cuarón’un reji dalındaki zaferi, Meksikalı sinemacıların bu alandaki başarısının da devamı anlamına geldi. 2014 yılından bu yana verilen altı En İyi Yönetmen Oscar’ından beşi böylece Meksikalı bir isme gitmiş oldu. 2015 ve 2016 yıllarında Alejandro González Iñárritu, 2018’de de Guillermo del Toro altın heykelciğe uzanmıştı.

Oscar - Rami Malek
“Bohemian Rhapsody” filminde Freddie Mercury’yi canlandıran Rami Malek, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandı.

Bohemian Rhapsodyye dört Oscar

Ünlü İngiliz rock grubu Queen’in efsanevi vokalisti Freddie Mercury’nin hayatı ve grubun kariyeri üzerine çekilmiş olan “Bohemian Rhapsody” de dört dalda zafere ulaştı. Filmin başrolündeki Rami Malek, beklenildiği gibi En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanırken, film ayrıca En İyi Kurgu, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı dallarında Oscar aldı.

Olivia Colman
Olivia Colman’ın En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını alması sürpriz oldu

En İyi Kadın Oyuncu Oscarı Olivia Colman‘a

Gecenin merakla beklenen kategorilerinden biri de En İyi Kadın Oyuncu ödülüydü. Çoğu sinema eleştirmeni, “The Wife” filmindeki performansı ile Altın Küre aldıktan sonra Glenn Close’un Oscar’ı da alacağına kesin gözüyle bakıyordu. Ancak “The Favourite” filminde Britanya Kraliçesi Anne’i canlandıran Olivia Colman, altın heykelciğe uzanmayı başaran isim oldu.

Lady Gaga
Lady Gaga ve Bradley Cooper’ın, En İyi Orijinal Şarkı Oscar’ına layık görülen “Shallow”u canlı seslendirmesi, gecenin en akılda kalan anlarındandı.

Lady Gaga da artık Oscar

“A Star Is Born” (“Bir Yıldız Doğuyor”) filmi ile En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ının favorilerinden biri olarak gösterilen Lady Gaga ise, bu kategoride olmasa bile En İyi Orijinal Şarkı dalında başarıya ulaştı. Lady Gaga, filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Bradley Cooper ile Oscar sahnesinde de canlı söylediği “Shallow” şarkısı ile Oscar kazandı.

Almanlar eli boş döndü

91’inci Oscar Ödül Töreni’nden Alman Sineması umutluydu. 2007 yılında “Başkalarının Hayatı” ile En İyi Yabancı Dilde Film Oscar’ına layık görülen Florian Henckel von Donnersmarck, bu sene de “Werk ohne Autor” adlı filmiyle aynı dalda Oscar’a adaydı. Ayrıca En İyi Sinematografi Oscar’ına da aday gösterilen film, iki kategoride de ödülü rakiplerine kaptırdı.

Törende kazananların listesi şöyle:

91’inci Oscar Ödülleri:

En iyi film: “Green Book”

En iyi yönetmen: Alfonso Cuarón (“Roma”)

En iyi erkek oyuncu: Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”)

En iyi kadın oyuncu: Olivia Colman (“The Favourite”)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Mahershala Ali (“Green Book”)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Regina King (“If Beale Street Could Talk”)

En iyi yabancı film: “Roma” – Meksika

En iyi orijinal senaryo: “Green Book”

En iyi uyarlama senaryo: “BlacKkKlansman”

En iyi animasyon: “Spider-Man: A New Universe”

En iyi sinematografi: “Roma”

En iyi kurgu: “Bohemian Rhapsody”

En iyi sanat yönetimi: “Black Panther”

En iyi kostüm: “Black Panther”

En iyi makyaj ve saç tasarımı: “Vice”

En iyi ses miksajı: “Bohemian Rhapsody”

En iyi ses kurgusu: “Bohemian Rhapsody”

En iyi görsel efekt: “First Man”

En iyi orijinal film müziği: “Black Panther”

En iyi orijinal şarkı: “Shallow” (“A Star Is Born”)

En iyi belgesel: “Free Solo”

En iyi kısa metrajlı belgesel: “Period. End of Sentence”

En iyi kısa animasyon: “Bao”

En iyi kısa film: “Skin”

DW/AÜ,DÇÜ
© Deutsche Welle Türkçe
Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar