Bu sofrada GDO yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
KıbrısManşet

Bu sofrada GDO yok

KKTC’nin Cittaslow unvanı alan üçüncü belediyesi Mehmetçik, unvanına yakışır örnek işlere imza atıyor. Belediye Zeka Bey Tohum Merkezi’nde ürettiği 41 çeşit GDO’suz tohumu ülkeye yaymayı hedefliyor

41 ATA TOHUMU ENVANTERE GEÇTİ: Belediyenin 2015 yılında hizmete açtığı Zeka Bey Tohum Merkezi, bir yılda 41 ata tohumunu topladı. Merkez şimdi, GDO’suz ata tohumlarını çoğaltmak için üretimine hız verdi

SAĞLIK DOSTU: Zeka Bey Tohum Merkezi’nde tohumlar tamamen doğal. Genetiği ile oynanmamış bu tohumlar, Hybrid ve GDO’lu tohumların aksine sağlık dostu. Kanserojen ve benzeri zararlı maddeleri içermeyen tohumlar yeniden üretilebiliyor

 ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR: Zeka Bey Tohum Merkezi’nde 41 çeşit tohum mevcut. İsteyen herkes bu tohumları ücretsiz olarak Zeka Bey Tohum Merkezi’nden alabiliyor. Tek şart, üretimin devamlılığı maksadı ile verilen tohum miktarından daha fazla tohumun üretici tarafından merkeze geri verilmesi

ÖVÜNÇ KAYNAĞI: Bu yaz Zeka Bey Tohum Merkezi’ndeki GDO’suz ata tohumları ile üretilen sebze ve meyveler belediyenin övünç kaynağı oldu. Belediye konuklarını GDO’suz sofralarda ağırlamanın gururunu yaşadı

 Duygu ALAN

 

Havadis, Mehmetçik Belediyesi bünyesinde hizmete açılan Zeka Bey Tohum Merkezi’ni ziyaret ederek, tohum merkezinde yapılan çalışmaları yerinde izledi.


Mehmetçik Belediyesi’nin 2015 Aralık ayında hizmete açtığı Zaka Bey Tohum Merkezi’nde genetiği ile oynanmamış orijinal tohum üretimi devam ediyor.

Zaka Bey Tohum Merkezi, yerel ve genetiği ile oynanmamış orijinal tohumları toplayarak kayıt altına alıyor, kayıt altına alınan tohumlardan yapılan üretim ile tohum miktarı arttırılıyor.

Zaka Bey Tohum Merkezi, ayrıca Türkiye’de Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi ile sağlanan işbirliği çerçevesinde GDO’suz tohum alışverişi yapıyor.

GDO’suz tohumlar Zeka Bey Tohum Merkezi’nde isteyen üreticilere ve vatandaşlara, ücretsiz olarak dağıtılıyor.

 

Tohumlar test ediliyor

Zaka Bey Tohum Merkezi’ne ulaştırılan ve yerel tohum olduğu iddia edilen tüm tohumlar, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde “genetiği ile oynanmamış orijinal tohumdur” sertifikasyonu yapılarak tescillendikten sonra envantere alınıyor.

 

tohum-5

Bu yaz Zeka Bey Tohum Merkezi’ndeki GDO’suz ata tohumları ile üretilen sebze ve meyveler belediyenin övünç kaynağı oldu

 

Titizlikle üretiliyor

Zaka Bey Tohum Merkezi bünyesinde envartere işlenen yerel tohumlar, sürdürülebilir bir üretim ve çoğaltım işlemine tabi oluyor.

Üretim için Mehmetçik Belediyesi’ne ait bir adet 105 metrekare kapalı tohumdan fideye sera, bir adet de tohum stoğunu arttırmak için 12 dönümlük sulu bahçe var.

Ayrıca Zaka Bey Tohum Merkezi’nin yanında üretimde kullanılmayan, sadece tohum bankasında yer alan yerel tohumların yenilenmesi için 125 metrekare bahçe mevcut.

Sertifikasyonu yapılan tohumlar ilk olarak Şubat-Mayıs ayları arasında serada çimlendirilerek fide haline getiriliyor, Haziran-Eylül ayları arasında da hazırlanan bu fideler bahçede üretime sokularak gelecek yıl için tohum stoğu oluşturuluyor.

 

41 çeşit tohum var

Adanın ilke ve tek tohum bankası olan Zeka Bey Tohum Merkezi’nde genetiği ile oynanmamış orijinal 41 çeşit tohum bulunuyor.

Zeka Bey Tohum Merkezi’nde tohum stoğu şunlardan oluşuyor: Kara Karpuz, Ovalı Karpuz, Sarı Uzun Kavun, Sarı Kavun, Kırkağaç Kavun, Ananas Kavun, Acur, Girit Kabağı, Golyandro  (Kişniş), Küt Patlıcan, Topan Patlıcan, Uzun Patlıcan, Roka, Göbek Marul, Gıvırcık Marul, Yeşil Sivri Biber, Salçalık Biber, Bayat Dolmalık Biber, Yeşil Dolmalık Biber, Sarı Sivri Biber, Acı Sivri Kıl Biber, Maydanoz, Sarı Bamya, Kara Bamya, Kınalı Bamya, Kırmızı Göz Böğrülce, Bezelye, Birgi Domates, Pembe Domates, Balkan Domates, Ayas Domates, Adana Su Deşti Domates, Fındık Domates, Bakla, Yollu Kış Kavunu, Kır Karpuzu, Bal Kabağı, Luvana, Köy Biberi, Acı Sivri Biber.

tohum-2

Zeka Bey Tohum Merkezi’nde 41 çeşit yerel ve genetiği ile oynanmamış orijinal tohum bulunuyor

 

Çocuklar da üretiyor

Zaka Bey Tohum Merkezi, yerel tohumlardan üretimi teşvik etmek ve gelecek nesillere yerel tohumların korunup, üretim yapılması bilincini aşılayabilmek adına Pilot İlkokullarda uygulamalı tarım bahçeleri oluşturuyor.

Oluşturulan tarım bahçelerinde çocuklar yerel tohumlar ile üretim yapıyor. Proje kapsamında ilk uygulamalı tarım bahçesi 2015 yılı içerisinde Çayırova İlkokulu’na yapıldı.

Uygulamalı tarım bahçelerinin Mehmetçik İlkokulu ve Kumyalı İlkokulu’na da yapılması hedefleniyor.

 

Yerel Üretici Pazarı kurulacak

Mehmetçik Belediyesi Cittaslow (Sakin Kent) unvanı ile yerel tohumlardan ve sadece bölge halkının kendi ürettiği ürünlerin yer alacağı Yerel Üretici Pazarı oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Yerel Üretici Pazar’ı için yerel üreticiye temin edilecek yerel tohum miktarı hazır. Yerel Üretici Pazar yeri tahsis edildi ve projelendirildi. Gerekli finansmanın sağlanması konusunda TC yardım Heyeti ile yapılan görüşmelerde olumlu yanıt alındı. Yerel Üretici Pazarı projesinin 2017 Mayıs ayına kadar hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Oluşturulacak Yerel Üretici Pazarı’nın dünya Earth Market zinciri içerisine dahil edilmesi için de gerekli çalışmalar Mehmetçik Belediyesi tarafından sürdürülüyor.

Her yıl Mart ayı içerisinde Kumyalı köyünde Tohum-Takas Etkinliği düzenlenecek, Zeka Bey Tohum Merkezi envanterinde kayıtlı yerel tohumlar halk ile buluşturulacak.

 

tohum-4

Zeka Bey Tohum Merkezi’nde envartere işlenen yerel tohumlar, sürdürülebilir bir üretim ve çoğaltım işlemine tabi oluyor

 

Tarımsal amaçlı su 3.5 TL’nin altında olacak

Mehmetçik Belediyesi Belediye Meclisi,  Türkiye’den gelen suyun bölgede tarımsal amaçlarla da kullanılması için suyun satış fiyatında yeni düzenleme yapacak.

Düşük tarife Tarım ve Hayvancılık Suyu Projesi kapsamında Türkiye’den gelen ve evlere tonu 3.5 TL’den ulaştırılan su, bölgedeki üreticiye daha düşük tarifeden verilecek.

 


Sarıçizmeli: Hedef toplum sağlığını ve üreticiyi korumak

Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Zeka Bey Tohum Merkezi’nin Sakin Kent (Cittaslow) altında gelişen bir proje olduğunu ancak merkezin Sakin Kent (Cittaslow) üyeliği alınmadan önce kurulduğunu anlattı.

Projenin Seferihisar Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren Can Yücel Tohum Merkezi işbirliği ile hayat bulduğunu aktaran Sarıçizmeli, Zeka Bey Tohum Merkezi’nde genetiği ile oynanmamış orijinal 41 çeşit tohum bulunduğunu ve bu tohumları arttırmak maksadı ile üretim çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Cemil Sarıçizmeli, insan sağlığını korumak ve sürdürülebilir üretim için ülke üretiminde piyasayı yüzde 96 oranında tutan Hybrid ve GDO’lu tohuma karşı mücadelenin önemli olduğuna dikkati çekti.

Zeka Bey Tohum Merkezi’ndeki üretimin esas hedefinin ise hem toplum sağlığını hem de üretiiyi korumak olduğunu kaydetti.

 

“Tohum güçtür”

Dünya trendine bakıldığında tohumun çok ciddi bir güç olduğunu söyleyen Sarıçizmeli, zaman içerisinde bu gücün belli başlı ülkelerin ve belli başlı şirketlerin eline geçtiğini, bir tekelleşme yaşandığını anlattı.

Sarıçizmeli şunları söyledi: “Bu tekelleşme yaşanırken de tohumların genetiği ile oynandı. Bugün tarıma baktığımızda tohumların hemen hepsi belli tekel şirketlerin elinden çıkmıştır. Bu tohumların hepsi de Hybrid tohumdur ya da GDO’ludurlar. Bundaki gayede ise dünya gıda sektörünü elde tutmaktır. Çünkü Hybrid ve GDO’lu tohumlardan üretilen üründen tohum alıp ektiğinizde ya hiç ürün alamıyorsunuz ya da çok az oranda ürün veriyor.  Bu da üreticiyi yeni tohum almaya mecbur bırakıyor. Öte yandan beslenmenin veya gıda tüketiminin sağlıkla çok ilintili olduğu gerçeği var. Dünyadaki çoğu kanser vakalarının altında yatan sebep de gıdadır. Gıdada bulunan intetsitit, pestisit kalıntıların yanında Hybrid ve GDO’lu tohumlardan elde edilen ürünlerin, tüketildiğinde direkt olarak sağlığa negatif etki ettikleri bellidir.”

“Amacımız yerel kalkınma”

Zeka Bey Tohum Merkezi projesinin üç bacaklı olduğunu kaydeden Cemil Sarıçizmeli, şuanda projenin ilk bacağı olarak ülkedeki atalardan kalma tamamen orijinal olan tohumların tespit edilerek çoğaltıldığını bu tohumlardan yeterli miktar elde edildiğinde projenin ikinci bacağı olan ekime başlanacağını söyledi.

Projenin üçüncü bacağının ise Yerli Üretici Pazarı oluşturmak olduğunu kaydeden Sarıçizmeli, “Zeka Bey Tohum Merkezi, pazarlama veya ekim yapmayacak böyle bir amacı yok. Bunu yerel üreticilerimizin yapmasını hedefliyoruz. Biz sadece onların ihtiyaç duyduğu tohumu tedarik edeceğiz. Buradaki bir diğer amacımızda yerel kalkınma. Üreticinin para kazanması ve bölgedeki ekonomiye katkı sağlamasıdır.” Dedi.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar