YÖDAK ne iş yapar? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Köşe Yazarları

YÖDAK ne iş yapar?

Dün 8 Mart Dünya kadınlar günüydü; tüm kadınların ‘Kadınlar Günü’ kutlu olsun. Ne yazık ki tüm dünya  genelinde hala daha kadınlar hak ettiği statüyü ve saygıyı yakalayamadı. Show TV’nin aktarımı TC’de son 4 ay içerisinde 800 kadın cinayeti işlenmiş. Belki bir gün gelir bütün ülkeler İnsan hakları temelinde gelişmişliğe ulaşır ve bu tür haberler tarih olur.
YÖDAK ne iş yapar? Pek çok okuyucunun genel olarak “sıkça sorular sorular”ından bir tanesi de bu. Bu konuyu yazmamız için sosyal baskı yapılmakta. Gerçekten de YÖDAK ne iş yapar, herkesin ortak sorusu.
YÖDAK web sayfası pek çok açıdan günü yakalayamamış; eskide kalmış. YÖDAK’ın açılışı Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu. Adının içerisinde de geçen “akreditsayon” konusu ile ilgili güncel ne gibi çalışmalar yürütülmekte. Web sayfasında en son çalışma 12 – 23 Eylül 2011 tarihli. Prof Dr. Amy Lezberg adaya getirilmiş ve ‘KKTC Kalite Güvence Ajansı Kurulması’ ile ilgili etkinlik düzenlenmiş. Bu çalışmalar YÖDAK eski başkanı sayın Prof. Dr. Hüseyin Ali Bıçak dönemine ait. Sonrasında ne gibi ‘yerel’ çalışmalar yapılmış bilgi yok. Yurt dışı katılımlar mevcut; sonuncusu 22-23 Eylül 2014, yerel çalışma yok yurt dışı var; ilginç. Kalite adına yurt dışından çok yerel çalışmalar daha etkilidir oysa, neyse.
Ayırca “Ulusal Tez Sayfası” bomboş. Akrediteden sorumlu bir birim, akreditede sorun olmayan tezleri yayımlamalı. Yayımlamalı ki üniversitelerdeki bilimsel hırsızlık anlamına gelen “intihal”lerden herkesin bilgisi ve haberi olsun. Böylece bilimsel emeğin en yüce, en önemli üretim olduğu gerçeğini de herkes içselleştirsin ama ne yazık ki sayfa bomboş.
Web sitesinde “sıkça sorulan sorular sayfası”nın durumu da aynı; bomboş. Kimsenin YÖDAK ile ilgili hiçbir sorusu yok anlayacağınız! Soru olmayınca ‘sıkılık’ da olmuyor doğal olarak. Üniversite adası olarak kabul edilen bir toplumda, üniversitelerle ilgili tek bir soru olmaması teoriye ters.
YÖDAK’ın web sitesinde bomboş olmayan sayfalardan bir tanesi ‘Faydalı Linkler’dir. En faydalısı da Güzelyurt Belediyesi’dir! Akredite için çok çok önemli bir link…
Üniversitelerdeki akademik personel rahatsız, üniversiteler pek çok konuda kaynıyor aslında. Rahatsızlıklarını dile getiremeyenler de çok. Üniversitelerde aynı akademik unvana sahip kişiler farklı farklı maaşlar almakta. Özellikle devlet üniversitelerindeki akademik personel bu durumdan çok rahatsız. YÖDAK eğer kalite ile ilgili görev üstlenmişse, kalite açısından akademisyenlerin maaş gibi en temel konuda eşit olmaları için gerekli önlemlerin alınmasında etkin rol almalı. Aksi takdirde kalite yara almaya devam edecektir.
YÖDAK  KKTC’deki üniversitelerde akademik yükselmelerde kendi kriterlerini koymuş. Örneğin doçentlik veya profesörlük için en azından devlet üniversiteleri bu kriterler bağlı. Peki eşitlik ne olacak. Daha önceleri üniversitelerin kendilerinin belirlediği kriterlerine göre doçent veya profesör olanlar ile yeni kriterler göre yükselme alacaklar arasındaki eşitsizlik önemli bir sorun değil mi?
Üniversitelerdeki en çok şikayet konusu intihaller. KKTC üniversitelerinde basına yansıyan veya yansımayan pek çok intihal olgusu var. Eğer akademik yükselmeler YÖDAK tarafından denetim altına alınmış ise verilen unvanların geri alınması konusu da YÖDAK’ın görevi değil mi?
Üniversitelerde intihal yapmış kişilerin durumu merak edilmekte. Sonuç ne oldu bağlamında çünkü adı intihale karışmış olanlar hala daha görevlerine devam etmekte ve hatta “etik” bağlamında toplumsal konularda açıklamalar bile yapanlar mevcut. Kendileri en büyük hırsızlığı yapacak sonra “etik” dersi verecekler, ne günlere kaldık.
Ancak en önemlisi bir devlet üniversitesinde intihal yaptığı belirlenip, üniversite tarafından kendisine dava açılan kişi dava açıldığı ortaya çıkınca hemen üniversiteden sitifa etmiş. Sonrasındaysa özel bir üniversitede çalışmaya başlamış. Peki YÖDAK özel üniversitelerde açılan programları denetleyen, açılmasına onay veya ret veren bir kurum olarak, intihal yapmış kişilerin oralarda görev yapıp yapmamasını neden denetlemiyor? Bu kişiler artık üniversitelerde yeri olmayan kişiler olmalı.
YÖDAK üniversite adası olma iddiasında olan buralarda, gerçek görevini yerine getirmeli. Web sitesinin güncellenmesinden işe başlamamalı örneğin. Daha sonra açılmasına izin verdiği programlarda ders veren akademik personeli denetlemeli. İlgili alandan mezun olmayan kişilerin ders verdiği pek çok bölüm olduğu gelen şikayetler arasın. Diğer taraftan intihaller konusunda da gerekli çalışmaları başlatmalı. Yoksa KKTC üniversitelerindeki kalite giderek daha da düşecek. Öğrenci kayıtları döneminde de toplum olarak oturup ağlamak, saçma bir sonuç olacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar