Yıkılmaz: Elinden tutulmayan sporcu nasıl kalkacak? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
RöportajSporSürmanşet

Yıkılmaz: Elinden tutulmayan sporcu nasıl kalkacak?

Sevim YıkılmazSevim Yıkılmaz

Havadis Spor Servisi’nin bugünkü sporcu konuğu, su balesi sporcusu ve antrenörü Sevim Yıkılmaz oluyor. İşte Yıkılmaz’ın sorularımıza verdiği cevapları:

 


1-Covid-19 döneminin yaşandığı 2020 yılında Devletin spor yönetimini nasıl buldun?

 

Yaşanılan Covid-19 döneminde çoğu ülke antrenmanlarına devam ederken bizlerde vaka sayısının “sıfır” olmasından itibaren antrenman yapma durumumuz maalesef ki hiç olmadı.

Su sporlarında kaybedilen 1 hafta belki de aynı performansı yakalamak için çalışılması gereken 1 aya bedel olabiliyor. Su balesi yani senkronize yüzme; yüzme, kara antrenmanları ve esnetme antrenmanlarıyla birleştiğini düşünürsek bizler yapabildiğimiz kadarıyla evlerimizde antrenmanlarımıza kara ve esnetmelerle devam etmeye çalıştık. Fakat ayağımızı suya bile koyamamak gelişimin büyük kısmını engellediğini düşünüyorum. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamalar yolunda havuzlarda hiç vaka rastlanmadığını da belirtmek isterim ve buna rağmen KKTC’de havuzlar en son açılan yer oldu. Federasyon diğer faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiğinden dolayı spor yönetimi başarılı ilerledi.

 

2-Bağlı olduğun federasyonun covid-19 dönemini yaşadığımız 2020 yılındaki çalışmasını veya çalışma yapmamışsa yapmamasını nasıl buluyorsun?

 

Su Sporları Federasyonumuz ertelenen yarışmalara rağmen sene sonuna kadar yüzme yarışmalarını yapmaya başarılı bir şekilde devam etmiştir. Ancak senkronize yüzme halen ülkemizde bilinmemekle su sporları adı altında yer almıyor. Buna ek olarak, bizler tüm sene bir gösteri için emek verirken Covid-19 sebebiyle 2020 gösterimiz yapılamadı. Dünyada ise yüzme federasyonunun faaliyetlerinde senkronize yüzme bulunup, yarışmalar düzenlenmektedir.

 

3-Federasyonun antrenman, maç veya lig organizasyonu hakkında sana göre yapması gereken düzenlemeler var mı? Varsa nelerdir?

 

Yapılan destekleri göz önünde bulundurduğumuzda futbolun başta yer aldığını fakat diğer sporların özellikle bireysel branşların geri planda kaldığını söylemek isterim. Ülkemizde yüzme branşında gelişmek, ilerlemek ve bunu sürdürmek isteyen o kadar sporcu var ki; Maalesef 50m’lik bir havuza devletimiz halen sahip olmamaktadır.

Bireysel sporların daha çok el üstünde tutulup sporcuların sahiplenilmesi gerekmektedir. Sporculara, antrenörlere ve hatta belki de ailelere verilen emeklere karşılık en büyük ödül belki de sağlayabilinecek donanımlı bir havuz yapılması!

 

4-Kendi branşın özelinde sporcuların motivasyonunu artırmak ve sporun daha iyi gerçekleşmesi için neler yapılması gerektiğini düşünün?

 

Bu sene senkronize yüzmede 10.senem olmasına rağmen yaptığımız spor, halen ülkemizde bilinmiyor. Aynı dalda olan arkadaşlarım için belki yaptığımız sporun tanınması, spor dairesinin faaliyetlerinde su balesi organizasyonlarının da yer alması sporculara daha yüksek bir hedef ve motivasyon olabilecektir.

 

5-Ülkede spordan sorumlu bakanlığın/dairenin çalışmalarını ve spora katkılarını nasıl buluyorsun?

 

Yüzme sporuna katkı olarak seçilmiş başarılı sporculara multidisipliner yaklaşım yapılabilir. Her sporcunun da ihtiyacı olduğu gibi performanslarını daha da ileriye taşımaları için diyetisyen, fizyoterapist veya yüzme sporu için ek olarak fayda sağlayan kara sporlarına yönlendirilirken, eğitmenlerle iş birlikleri yapılabilinir. Böylece sporcunun performansı artarken daha dengeli ve kontrollü bir yaşama sahip olunacak.

 

6-Devletin spor federasyonlarına veya başarılı sporculara yönelik yaklaşımı sence nasıldır? Nasıl olmalıdır?

 

Sporcunun makine gibi değil de insan olduğunu unutmamak gerek diye düşünüyorum.  Başarılı sporcu, sadece başarı yaptığında tebrik edilmemeli. Başarılı sporcu düştüğünde de elinden tutulmalı!

Covid-19 sebebiyle aylarca suya girmeyen bizler eski performansımızı kazanmak için belki de tekrardan 2-3 katı fazla çabalar göstereceğinden herkes emin olabilir. Sadece kendi adıma konuşmuyorum.

Düştüğünde elinden tutulmayan sporcu nasıl kalksın ki? Bu süreçte karada antrenman yapmaktan başka ne yazık ki elimizden bir şey gelmedi. Sporcuya gerek kara, gerek su ekipmanları sağlanmalı. Bunun yanında toparlanma süreci için sporcuya işbirliği yapılarak dışardan destekler verilmeli. Bunların hepsi sağlanılınca başarı artacaktır böylece sporcunun hedeflerine yönelik ödüllendirme faaliyetleri yapılabilinir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar