Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Köşe Yazarları

Yetkimiz yok, etkimiz yok, bi haberiz…

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendinas, Libya’ya gidip Halife Hafter ile görüşmüş.

“Halife Hafter de kimdir” diye sorabilirsiniz.

Bu dinciler çok meraklıdırlar ya isimlerinin başlarına halife, şeyh, şıh gibi uyduruk unvanlar eklemeye Hafter de kendi kendine “halife” unvanını uygun görmüş.

Kaddafi’nin hunharca öldürülmesinden sonra Libya’da meydan dincilere kaldı ya Kaddafi’nin emrinde bir asker olan Hafter topladığı çöl bedevileriyle bir ordu kurmuş, fakat dikiş tutturamamış ve Amerika’ya sığınmış, CİA’in merkezine yakın bir yerde uzun yıllar ikamet etmiş, sonra sırası gelince Libya’da yeniden cepheye sürülmüş.

Cepheye sürülmüş ama topladığı çapulcular savaş suçu işlemiş, Amerika’da Demokrat Parti Hafter’in peşine düşmüş ve Federal Mahkeme’de yargılanmasını sağlamış.

Şuanda yargılanıyor.

Fakat bir yandan Putin diğer yandan Trump yönetimi kendini Halife zanneden Hafter’e destek veriyorlar.

Libya’nın büyük bölümünü kontrol eden Hafter’in başkentte sıkışan yasal hükümeti devirmesi için kollayıp teşvik ediyorlar.

Başkentin düşmesi yani yasal hükümetin yıkılması an meselesiymiş.

***

Türkiye, Hafter’in yıkmaya çalıştığı yasal hükümeti destekliyor.

Erdoğan yönetimi geçtiğimiz ay yasal hükümetle Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzaladı.

Yunanistan bu anlaşmaya çok öfkelendi ve yasal hükümetin büyükelçisini person non grata (istenmeyen şahıs) ilan etti ve sınır dışı etti.

Çünkü Türkiye ile Libya’nın ilan ettikleri MEB alanı Yunanistan ile İsrail’in hayalini kurdukları EastMed boru hattını bıçak gibi ikiye bölüyor.

EastMed İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs’tan çıkacak doğal gazın deniz altından borularla, Yunanistan üzerinden İtalya’ya, oradan da Avrupa’ya taşınması projesidir.

Bu projeyle ilgili ön anlaşma 2 Ocak’ta imzalanacak.

Yani daha kısa ve çok çok daha ucuz olan Türkiye yolu devre dışı bırakılacak.

Türkiye Libya ile anlaşma imzalayıp EastMed’in önünü kesmeye çalışıyor.

Yazının başında belirttiğim gibi Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendinas da her türlü tehlikeyi göze alıp, adeta kelle koltukta Halife Hafter  ile görüşmeye gitti.

Belli ki Halife efendiden garanti aldı ki 2 Ocak tarihi ilan edildi.

Umdukları şudur;

Halife Hafter harekete geçecek, büyük bir çatışma olacak ama yasal hükümeti devirecek, sonra Hafter yasal hükümet ilan edilecek ve Libya’nın Türkiye ile imzaladığı anlaşmayı iptal edecek.

Muhtemelen İsrail, Mısır ve Yunanistan ile yeni bir MEB anlaşması imzalayacak.

Türkiye bu olasılığa karşı Libya’daki yasal hükümeti desteklemek için askeri operasyon yapmaya karar verdi. Operasyon için gerekli yetkiyi de meclisten aldı.

***

Farkındayım yazı biraz uzun oldu ve isimler ile olaylar size pek yabancı geldi ama etrafımızda dönen olayların kaba bir özeti budur.

Anastasidis Kıbrıslı Türkler ile görüşme masasını bırakıp Halifelerle aşnafişna  ediyor.

İsrail’in faşist başbakanı, Mısır’ın diktatör devlet başkanıyla kırıştırıyor.

Ve bunu “yasal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliği” olarak görüyor.

Peki, biz tim bunların neresindeyiz?

Bu gelişmelerin ne kadarından haberdarız?

Yetkimiz ve etkimiz nedir?

Haydi bir “yetkilimiz” çıksın da bu sorulara cevap versin…