“Yeterli ve dengeli beslenme esastır” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
ManşetSağlık

“Yeterli ve dengeli beslenme esastır”

beslenme

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, kış günlerinde vücut direncini ve sağlığını korumak için doğru beslenme programını açıkladı


“VİTAMİN DİRENCİ ARTTIRIR”: Zeybek: Kış aylarında gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığına bağlı sağlık sorunlarının artış göstermektedir. A, C ve E vitamininden zengin gıdaların tüketimi ile vücut direnci attırılıp enfeksiyonlara yakalanma riski azaltılabilir

“SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ”: Zeybek: Yeterli sıvı tüketimi ile vücut ısısının dengede tutar. Her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir

“ÇOCUKLARI ZORLAMAYIN”: Zeybek: Kış sebzelerine karşı isteksiz yeme davranışı gösteren çocuklarda zorlayıcı tavırlar sergilenmemelidir. Bu gibi durumlarda kış sebzelerini değişik şekillerde sunmak çocukların bu sebzeleri tüketmesini sağlamak adına daha etkin bir çözüm olacaktır

 “EN AZ 5 PORSİYON”: Zeybek: Mevsimine uygun günde en az 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketilmelidir. Bunun yanı sıra 15 – 20 adet fındık veya 5-6 adet ceviz ve haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketilmelidir. Yağ tüketimine dikkat edilmelidir

 

Duygu ALAN

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, soğuk kış günlerinde vücut direncini sağlamak ve sağlığı korumak için beslenme önerilerinde bulundu.

Kış mevsiminde, sıcaklıkların düşmesi ile birlikte kişilerin beslenme şeklinde değişiklikler olduğunu söyleyen Zeybek, yaz aylarına göre kış aylarında yağlı ve şekerli besinlerin tüketiminde artış gözlendiğini belirtti.

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, kış günlerinde kişilerin beslenme şeklinin ve değişen besin tercihlerinin yanı sıra yaşam tarzımızda da değişiklik olduğunu söyledi, kış günlerinde kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirildiğini, fiziksel aktivite yoğunluğunun da azaldığını ifade etti.

Uzman Diyetisyen Zeybek, azalan fiziksel aktivite ile birlikte kış aylarında gecelerin uzaması ve havaların soğuması ile televizyon başında daha fazla zaman geçirildiğini ve bununla birlikte besin değeri düşük “atıştırmalık” olarak ifade edilen besin tüketimlerinin de arttığını dile getirdi.

Bunun sonucunda yaz aylarında dikkat edilmeye başlanan kilo vücut ağırlığında da istenmeyen yönde değişiklikler olabildiğini kaydeden Zeybek, “Sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızdan uzaklaştığımız bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması her yönden sağlığımızın korunmasında büyük önem taşımaktadır” dedi.

 

“İşin sırrı yeterli ve dengeli beslenme”

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması ve maksimum iyilik halinin sağlanması için esas olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle besin çeşitliliğine önem verilmesi ve beş ana besin grubundan yeterli miktarlarda alınması gerektiğini belirten Zeybek, fiziksel aktivitenin de desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

 

A, C ve E vitaminleri vücut direncini arttırır”

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, kış aylarında gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığına bağlı sağlık sorunlarının artış gösterdiğini belirtti, bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan besinler tüketilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Zeybek, A ve C vitaminlerinden zengin olan havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan kivi, portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin ve E vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumların tüketilmesi ile birlikte vücut direncinin arttığını ve enfeksiyonlara yakalanma riskinin azaldığını kaydetti.

 

“5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli”

Uzman Diyetisyen Zeybek, aynı zamanda selenyum ve çinkonun bağışıklık sistemini güçlü tutarak enfeksiyonlara karşı koruyucu etki gösterdiklerini belirtti.

Bu minerallerin et, kümes hayvanları, kuru baklagil ve yağlı tohumlarda bulunduğunu ifade eden Zeybek, bu vitamin ve minerallerin yanı sıra antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemine sahip bioaktif bileşenlerden zengin olan sebze ve meyvelerden de mevsimine uygun olarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesinin önerildiğini kaydeden Zeybek, “mevsimine uygun en az 5 porsiyon sebze (3 porsiyon) ve meyve (2 porsiyon) tüketilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra 15 – 20 adet fındık (30 gram) veya 5-6 adet ceviz (30 gram) ve haftada 2-3 kez kez kurubaklagil (mercimek, kuru fasulye, nohut) tüketilmelidir” dedi.

 

“Çocuklarını zorlamayın, alternatif üretin”

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış ayları sebzelerine karşı isteksiz yeme davranışı gösteren çocuklarda zorlayıcı tavırlar sergilenmemesi gerektiğini kaydetti.

Israrcı tavırlar sergileyerek çocukların bu sebzeleri tüketmesini sağlamak yerine kış sebzelerini değişik şekillerde sunmanın daha etkin bir çözüm olacağını belirten Zeybek, “Örneğin; kereviz yemeğini sevmeyen çocuğunuza, bu sebzeyi rendeleyerek, yoğurda karıştırmak, içine bir miktarda ceviz ekleyerek çocuğa sunmak, aynı şekilde ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklara, ıspanağı bir iç olarak kullanarak; börek, poğaça ya da krep yapılması ve çocukların bu besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır” dedi.

 

“D vitamini güçlü bir antioksidandır”

Kış aylarında güneş ışınlarından yaz aylarına göre daha az faydalanıldığı için vücudun gereksiniminin karşılanamamasına neden olduğunu kaydeden Zeybek, D vitamininin güçlü bir antioksidan olduğunu ve bağışıklığı güçlendirdiğini ifade etti.

Zeybek, kemik ve diş sağlığı açısından da önemli bir yeri olan D vitamininin, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamin olduğunu ve besinlerde pek fazla bulunmadığını dile getirdi.

Havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten faydalanılması gerektiğini söyleyen Zeybek, “En iyi besinsel kaynağı ise balıktır. Balık, besin öğesi içeriği açısından D vitamininin yanı sıra çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu zengin içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini de azaltmaktadır” diye konuştu, bu nedenle kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketilmesi gerektiğini belirtti.

 

“Yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmelidir”

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, yaşamın her döneminde olduğu gibi kış aylarında da yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmesi konunda öneride bulundu.

Yeterli sıvı tüketimi ile vücut ısısının dengede tutulabildiğini belirten Zeybek, “vücutta oluşan toksinler (zararlı öğeler) atılabilmekte, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması desteklenmekte, metabolizma dengesi sağlanmakta ve vücutta birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi kolaylaşmaktadır” dedi.

Gökçen Zeybek, “Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir” diye konuştu.

 

Yağ tüketimine dikkat edilmeli”

Uzman Diyetisyen Zeybek, kış aylarında televizyon başında daha fazla zaman geçirildiğini ve besin değeri düşük atıştırmalık olarak ifade edilen besin tüketimlerinin arttığını söyledi.

Bu besinlerin besin öğesi içeriklerine bakıldığı zaman daha yağlı, basit karbonhidrat olan saf şeker içeriği yüksek olan besinler olduğunu belirten Zeybek, bu nedenle yağ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Gökçen Zeybek, “Basit karbonhidratlar yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmelidir. Böylelikle besin öğesi içeriği zayıf olan besin tüketimlerinden kaçınılmalı ve bağışıklığı güçlendiren besinlerin tüketilmesine dikkat edilerek gribal ve benzeri enfeksiyonların görülme riski azaltılmalıdır” diye konuştu.

Zeybek, sözlerini şöyle tamamladı: “Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ve enfeksiyon risklerini azaltmak için günlük beslenmemizde bulundurabileceğimiz alternatif besinlere örnek olarak; probiyotik içeriği zengin olan kefir; içerdiği kükürtlü bileşikler sayesinde sarmısak; içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde zencefil verilebilir. Böylelikle besin çeşitliliği sağlanmalı ve bağışıklık sistemi besinler aracılığı ile desteklenmelidir.”

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar