Ercan Havaalanı ile keçicilik ünitesi arasında çekirge sürüsüne yönelik ilaçlama yapan Tarım Dairesi, farelerle mücadele kapsamında da köylere zehir dağıttı

Tarım Dairesi Müdürlüğü, çekirge sürüsü nedeniyle Ercan Havaalanı ile DÜÇ Keçicilik Ünitesi arasındaki kıraç arazide, mücadele başlatıldığını belirterek; ikinci bir duyuruya kadar bu bölgede hayvan otlatılmaması ve hasat yapılmaması uyarısında bulundu.
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile iş birliğinde mücadele başlatan Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamada, Ercan Havalimanı ile DÜÇ Keçicilik Ünitesi arasında kalan kıraç arazilerde yoğun çekirge sürüsüne (Fas çekirgesi) rastlandığı belirtilerek, çekirgelerin bitkileri yemek, sapları kesmek suretiyle zarar yaptıkları kaydedildi.
Açıklamada, bitkilerin yeni sürgün ve filizlerini, yaprak ve çiçeklerini, hatta dane ve meyvelerini de yemek suretiyle ekonomik zarara yol açan çekirgelerin epidemi yaptığı yıl ve yerlerde, % 100’e varan oranda zararlara neden olabildikleri, bunun yanında, bazı çekirgelerin virüs taşıdıkları ve temiz bitkilere bunları bulaştırdıkları vurgulandı.
Fareler için ücretsiz zehir dağıtıldı
Öte yandan Tarım Dairesi, tarım ürünlerinde zarara neden olan, insanlara ve çiftlik hayvanlarına tehlikeli hastalık etmenlerini bulaştırabilen fare ve sıçanlara karşı “Fare Mücadele Kampanyası” başlattığını açıkladı.
Daireden yapılan yazılı açıklamada, kampanya çerçevesinde tüm köylere fare zehirlerinin ücretsiz olarak verileceği duyuruldu.
Her köye ayrılan fare zehirleri, Kaza ve Bölge Tarım Dairelerinden, ilgili belediyeler ve muhtarlıklar tarafından teslim alınacak ve ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılacak. İlgili belediye ve muhtarlıklara ayrılan fare zehirlerinin 15 gün içerisinde Kaza / Bölge Tarım Dairelerinden alınması gerekiyor.
“Doğaya zarar vermeden” kullanın uyarısı
Açıklamada, üreticilerin fare zehirlerini doğaya zarar vermeden, tüm emniyet tedbirlerini alarak, amacına uygun olarak kullanmalarının hem kendileri hem de çevrenin korunması için gerekli olduğuna dikkat çekildi.
Tarım Dairesi Müdürlüğünün her yıl ihale ile aldığı fare zehrinin, Difenacoum’un (% 0.005) aktif maddeli mum blok fare zehri olduğu ve kemirgende iç kanamaya neden olarak ölüme yol açtığı ifade edilen açıklamada, fare zehirlerinin, çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlere, ağaç kovuklarına veya korunaklı yerlere konulması gerektiği vurgulandı.
































