“Yaptıklarımdan asla pişman değilim” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
KıbrısManşet

“Yaptıklarımdan asla pişman değilim”

Türklerle silah taşıdı, adı silah kaçakçısına çıktı, askerlikten atıldı, 8 ay hapis yattı… BM Kıbrıs Barış Gücü’nde 1964 yılında Üsteğmen rütbesi ile subay olan İsveçli Lars Willy Lindh, Erenköy anılarını Havadis’e anlattı:

KORKUNÇ GÜNLER: 1964 yılında BM Kıbrıs Barış Gücünde Üsteğmen rütbesi ile Subay olan İsveçli Lars Willy Lindh, ülkesinde 8 yıl askerlik yaptıktan sonra Barış Gücü kontenjanından Kıbrıs’a atandığını ve şiddetli çatışmaların olduğu Erenköy bölgesinde görevlendirildiğini belirtti


KARAR VERDİ: İsveçli asker Lindh, 1964 yılında Erenköy bölgesindeki Türklerin askeri gücünün çok az olduğunu Rumların Yunan askeri desteği ile 10 bin kişiye yakın bir güç olduklarını gördüğünden azınlık durumundaki Türklere yardım etme kararı aldığını söyledi

HAPİS YATTI: Erenköy’e çıkan silahları BM araçlarıyla Lefke , Lefkoşa ve diğer bölgelere taşıyan Lindh Rumların ihbarı üzerine yakalandığını ve ülkesinde yargılanıp 8 ay hapis yattığını kaydetti. Kıbrıslı Türklere hiçbir çıkar beklemeden yardım ettiğini vurgulayan Lindh, “yaptıklarımdan dolayı pişman değilim” şeklinde konuştu

Gürsel KARAGÖZLÜ

Cengizköy’de 8 Ağustos’ta Cengiz Topel Anıtı’nın açılışına katılan 1964 yılında BM Kıbrıs Barış Gücünde Üsteğmen rütbesi ile subay olan Lars Willy Lindh, o yıllardaki anılarını Havadis okurları için anlattı.

BM Kıbrıs Barış Gücünde Subay olan İsveçli Lars Willy Lindh, 1964 yılında 8 yıllık Asker iken Kıbrıs’taki olaylar nedeni ile BM Kıbrıs Barış Gücünde Üsteğmen rütbesi Kıbrıs’a geldiğini ve Erenköy bölgesinde görev yaptığını anlattı.

Lindh, 1964 yılında Erenköy bölgesindeki Türklerin askeri gücünün çok az olduğunu Rumların Yunan askeri desteği ile 10 Bin kişiye yakın bir güç olduklarını gördüğünden azınlık durumundaki Türklere yardım etme kararı aldığını söyledi.

Rumlarda çok sayıda ağır silahlar, tanklar ve toplar olduğunu söyleyen Lindh, Türklerde az sayıda ve hafif silahlar ve küçük havanlar olduğunu söyleyerek, 200-300 civarında Türk askeri ve o yıllarda Erenköy’e gelen 500 civarında yaşları küçük öğrenciler olduğunu ve onların hayatlarından endişe ettiğini kaydetti. Bunun üzerine Türklere yardım etme kararı aldığını anlattı.

“Silah kaçakçısı ilan edildim”

Lindh, BM Kıbrıs Barış Gücünde 4 ay görevli bulunduğunu söyleyerek, 1964 yılı Haziran- Temmuz- Ağustos ve Eylül aylarında Türklerin bir yerden bir yere taşımakta oldukları silahlardan kendisinin de taşıdığını belirterek, Lefke, Lefkoşa ve Gaziveren köyüne silah taşıdığını anlattı.

Lindh, 24 Eylül 1964 yılına kadar taşıdığı silahlarda ve Türklere yaptığı yardımlarda sorun yaşamadığını ancak,  24 Eylül 1964 tarihinde, Erenköy’den Lefke’ye silah ve cephane taşırken Limnidi ( Yeşilırmak) köyünü hemen geçtikten sonra Lutro ( Bademliköy)’e gelince Rum barikatında çok sayıda Rum askeri ve polisin aracının etrafını sardığını kaydetti.

Arabada yoklama yapıldığını anlatan Lindh, silahlar ve cephaneler bulunduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

İsveç ve BM subayları oraya gelerek silahlar ve cephaneleri kamyondan indirdiler ve resimler çektiler. Etrafa baktığım zaman gazetecilerinde orada olduğunu ve resim çektiklerini gördüm. Tüm dünyada bu resimler çıktı ve silah kaçakçısı İsveçli Birleşmiş Milletler subayı olarak lanse edildik.

“İsveç’te 8 ay hapis yattım”

Bu olaydan sonra beni İsveç’e götürdüler ve orada yargılanarak 8 ay hapis yattıktan sonra serbest kaldım. Rütbelerimi aldılar ve beni askerlikten çıkardılar.

 

“Silahsız bir dünya olsun, insanlar ölmesin”

Lindh, Türklere yardım ettiği için yaşadıklarından dolayı hiç pişmanlık duymadığını söyleyerek “bugün yine öyle bir durumlar karşılaşsam ve yardıma muhtaç insanlar olsa sonu ne isterse olsun yine yardım yapardım” dedi.

Lindh, “Beni askerden çıkarttılar ama belki de yüzlerce masum insanın hayatını da bu yaptıklarımla kurtarmış oldum. Tüm dünya da barış olsun silahsız bir dünya olsun, insanlar ölmesin” diye konuştu.

 

Soykırım’ı yazdı

İsveçli Emekli Subay Lars Willy Lindh bu olaydan sonra BM gözetiminde Soykırım isimli bir kitap yazdı. Lindh kitabında kendisinin silah kaçakçısı olmadığını, bu silahları para alarak değil insancıl nedenlerle ve yardım amacıyla Kıbrıslı Türklere  götürdüğünü ve bugün aynı koşullarda yine aynısını yapacağını açıkladı. Kitapta, yaşadığı tüm olayları tüm çıplaklığı ile yazdığını söyledi.

8 Ağustos 1964 yılında Şehit Cengiz Topel’in uçağı ile bölgeye geldiğini ve daha sonra uçağının düşürüldüğünü ve ağır işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü duyduğunu söyleyen Lindh, Cengiz Topel’in anıtının açılışına katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Erenköy’de görevli olduğu dönemde pek çok köylü ve Erenköy’e gelen öğrenciler ile iyi ilişkiler içersinde olduğunu söyleyerek onların kendisini Kıbrıs’a davet etmelerinden Kıbrıs’a geldiğini ve 2000 yılından bu yana küçük kızı ve eşi ile KKTC’de Girne’de yaşadığını söyledi.

Lindh, “Hayalimde hep Kıbrıs’a yerleşmeyi düşünmekteydim ve Sonunda buraya yerleşmem bir rüyanın gerçekleşmesi oldu” dedi.

Erenköy Öğrenci Mücahit’i olan Lefkeli Şakir Öksüz, 1964 yılında arkadaşları ile Erenköy’e çıktıktan sonra BM Kıbrıs Barış Gücünde Üst Teğmen rütbesi ile Subay olan Lars Willy Lindh’i tanıdığını söyleyerek Lindh’in Türklere çok yardımları olduğunu aktardı, o zor günlerde Türklere yardım eden ve katkı sağlayan Lindh’e teşekkür etti.

Kıbrıs Türklerinin var olma mücadelesinde Lindh’in çok büyük katkılarının olduğunu söyleyen Öksüz, Lindh’in Erenköy’den diğer Türk yerleşim bölgelerine çok sayıda silah ve cephane taşıyarak yardımcı olduğunu aktardı. Lindh’i 8 Ağustos 2019 tarihinde Cengizköy’de, Cengiz Topel Anıtı’nın yenilenerek tekrar açılışında görmekten de büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar