Yaklaşan Atina ziyareti - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Yaklaşan Atina ziyareti

Eşref ÇetinelEşref Çetinel

Eğer bir akasama olmazsa Aralık 7-8 tarihlerinde Erdoğan Yunanistan’a resmi ziyarette bulunacak. Bu ziyaret sırasında  “Batı Trakya”ya  geçerek oradaki Türk ahali ile görüşmesi bekleniyor.

Erdoğan’nın Yunanistan ziyaretini daha önce  Köşemiz’de yorumlarken “öneminden” söz etmiştik. Hem “ikili ilişkiler” hem “Kıbrıs siyasi sorunu” hem de “Rum’un Doğu Akdeniz’deki doğal gazının  borularla AB’ye nakli” konuları nedeniyle.


Konuşulması beklenen tüm bu  “sorunların” Erdoğan Atina’ya gittiği için bir iki günde çözüleceğini zaten  kimse beklemiyor.. Her biri kendi parantezinde ve çözümsüzlükleri nedeniyle hâlâ süregelen bu müzmin sorunlardan birisi olan Kıbrıs unutulmamalı ki iki ülke arasında  savaşa kadar varan ve hâlâ kanayan  yaralarının çözümle   sarılmalarını bekleyen bir çözüm!

BUNA karşın yine de sorgulamak gerekecek: “Bu ziyaret gerçekleşirken,  Erdoğan mı daha çok  söyleyip uyarılarda bulunacak, yoksa Çipras’ın mı?

       Bunu ancak ortak açıklamadan sonra öğreneceğiz de o ortak açıklamaların nasıl “nezaketen” olduğunu da biliriz tutun ki ziyaret eden misafirle, ev sahibinin misafirperverliği hürmetinde!

       (HATIRLARSINIZ Dış İşleri Bakanı İsmail Cem döneminde Türkiye ile Yunanistan arasında bahar rüzgârları  estiydi.. 1999 ve sonrasında  meslektaşı Yorgo Papandreu ile sirtaki bile oynarken hedefi hem Kıbrıs’ı çözüme götürmek hem Türkiye’nin AB üyeliğinin önünü açmaktı. Bunun için de Yunanistan’la iyi ilişkiler kurması gerektiğini biliyor bu konuda büyük gayret sarfediyordu.

Şunu da hatırlatayım Dışişleri Bakanı iken KKTC’ye resmi ziyarette bulunan İsmail Cem Atatürk Meydanı’nda  o büyük kalabalığa hitap ederken, yanında bulunan rahmetlik Denktaş’ın elini havaya kaldırıyor ve  “Kıbrısta çözüm konfederal sistem olacaktır” diyordu…)

ERDOĞAN’nın ziyaretine dönersek. Yunanistan büyük hazırlık  içinde diyorlar. Daha şimdiden dışişleri bakanı Koçyas Erdoğan’a övgüler yağdırmakta, ziyaret öncesi temennisini de şöyle seslendirmekte:

       “Sanırım  bu ara durumları yeniden değerlendirme dönemi geçiren Erdoğan, Ülkesi için büyük bir liderdir. Daha fazla akılcılık göstermesi ve ülkesinin dış politikasında  da görünen asabiyati azaltması gerektiğini anladı! Erdoğan yetenekli ve zeki bir insan…”

TABİ Yunanistan’daki muhalefet kanadının Kocyas gibi düşünmediği ve zaten Kocyas’ın da övgüleri içinde Erdoğan’a yönelik “umarım değişti” iması yer alırken, buna şaşırmamak gerekir…                                                                        Rum sözcü Hristodulidis’i de atlamak olmaz, “olumsuz sonuçlar çıkmasını bekliyormuş!” Tabi beklediği “olumluluğun” ne olduğunu  anladınız: “Türkiye’nin çözüm için garantisini kaldırıp adadan askerlerini çekmesi!..” Ziyarete az kaldı sonucu birlikte göreceğiz..                                                                                              


                     

     BOZUK DÜZENLERİN SORUMLULARI…

Başladık “adam gibi adayları” tanımaya. Tabi aralarında gözüm kapalı “oyum senindir” dediklerim de vardır, “helal olsun” dediklerim de…

Ancak açık ve net yazayım:  Bu küçük topluma bu sistem oturmadı! Külfeti ile yanlışından başka bir özelliği yok, sonucu da “geçersiz oy pusulaları olacak!” Ne var ki artık yasalaşıp uygulamasına geçilmiş bu sisteme  bakıp bakıp ah vah etmenin de  kimseye faydası yok!

Bu nedenle “hayırlı” olsun diyoruz ve ekliyoruz: Seçim sistemlerini değiştirmekle “düzgün yönetimler”  murat edenler seçimden sonra bir kez daha hayal kırıklığına uğrarlarken görecekler ki asıl sorumlu ve suçlu “sistemler” değil; onları uygulama “basiret ve becerisini” gösteremeyen yeteneksiz yöneticilerdir! Çünkü:                                                                         En kötü “sistem” bile “iyi niyetli ve çalışkan yönetimler” elinde düzgün hale gelebilir. Meclis bunun için vardır.. Meclisteki siyasi partiler bunun için vardır! Zaten bu nedenledir ki “yargı ile yasama” çok önemlidir.. Çünkü bu kurumlar  ayakları üzerinde ne kadar sağlam dururlar ve  ne denli  “vatanseverlikle millet sevgisini” ilkesel mefkûrede önde götürürlerse, “yürütme” de o kadar  “doğru” çalışmak zorunda kalacaktır…

Oysa KKTC’deki teamül birbirinden kopuk, her biri kendi içinde ayrı bir “krallık” olan “kurumların”  devletin plan, program ve siyasi politikasıyla hem uyumlu olmamalarıdır hem de kendi içlerindeki hiyarerşide bile birbirlerinden kopuk olmalarıdır!.

       Zaten mal meydandır:  Bugüne kadar hangi hükümetin Bakanlar Kurulu doğru dürüst çalışıp doğru kararlar aldı? Nitekim elan işbaşındaki hükümetin hangi yasa tasarısı yahut değişikliği mahkemelerden dönmedi ki?

Mesela seçim sathı mailine girildi ya bakıyorum şimdi “Bakanların başarılarıyla başarısızlıkları” geliyor gündeme! Deniyor ki (örneğin) Çavuşoğlu vaat ettiği reformları yapamadı! Yapamazdı çünkü can derdindeki  tarım kesimi “battık” diye feryat ederken, kasap esamesindeki devletin “maliyesi” sinekten yağ çıkarmak için o tarım kesimini besleyen ne kadar girdi varsa hepsine de zam yüklüyordu!

       Eğitim bakanlığı tutun  ki okulları yaz tatilinde onaracaktı da inadına mı yapmadıydı davul zurnayla uyarılırken?  Bütçeye kaynak aktarılmadan neyi nasıl yapacaktı?

Yahut Sağlık Bakanlığı… Kaldı ki son yıllardaki Koalisyonlarda “hangi hükümet programı” uygulama şansı yakaladı ki? CTP’nin Yorgancıoğlu hükümeti mi yoksa Kalyoncu hükümeti mi?

Başa dönersek. Bizatihi “bozuk düzenler” sistemlerin  değil, o sistemleri doğru uygulayamayan yönetici takımlarının   eseridir!

 


KISACA TAKILDIĞIM: (BÜYÜK SORUN!)

 

       Gitgide “sorunların” da “sorunlarını” sarıyoruz çarşafa!  Katmer katmer sorunlar açılıyor önümüzde!.. Mesela KKTC büyüdü diyoruz. Eh  17 tane üniversite, 17 gazete, şu kadar televizyon kanalı, onca devasa oteller, kumar, uyuşturucu, alkol… Derken, “eh büyüdük ki bunlar da oluyor!” Fakat bu nasıl büyüme ki memlekette işyerlerinde “çalışanların” sadece yüzde 25’i KKTC vatandaşı! “Büyük” sorun! Çünkü Kuzey’de “büyüyen” biz değiliz ve treni de kaçırmak üzereyiz!    

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar