Yağmura rağmen kurak - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

Yağmura rağmen kurak

kuraklık

Uzun yılların ardından Mayıs ve Haziran ayları bölgesel de olsa yağışlı geçti, ancak yaz yağmuru ne kuraklığı önledi ne de göletlere yaradı

 

GÖLETLER YÜZDE 29.1 DOLU: Mart ayında 5 milyon 90 bin 630 metreküp doluluk hacmiyle yüzde 30.8 dolu olan göletler, Mayıs ayında 4 milyon 853 bin 653 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 29.4 oranına geriledi. Göletlerde Haziran ayında doluluk yüzde 29.1 olarak belirlendi


11 GÖLETTE ORANLAR DÜŞTÜ: Ülkede yetersiz yağış nedeniyle oluşan kuraklıktan göletler de nasibini aldı. Su İşleri Dairesi’nin ölçümlerine göre, Mart ayında yüzde 30.8 dolu olan göletler, Mayıs ayında yüzde 31, Haziran ayında yüzde 29.1 dolu olarak kayıtlara geçti

2 GÖLET KURUDU: Mart ayında yüzde 46.9 dolu olan Değirmenlik Çataldere Göleti, Haziran ayındaki ölçüm raporunda “kuru” olarak kaydedildi. Mart ayında yüzde 27.6 dolu olan Gönendere Göleti’nde de Haziran ayı doluluk oranı “kuru” olarak belirlendi

 

VATANDAŞ DA MAĞDUR: Kuraklık ülkede tarım alanında üretim yapanları zora soktu. Arpa ve kaba ot ihtiyacının yanı sıra yem bitkisi ihtiyacının karşılanması noktasında sıkıntı doğdu. Kuraklığın olumsuz etkisi soflara kadar uzandı. Sebze ve meyve üretiminde verim düştü, verimsizlik ürün fiyatlarına yansıdı

 

 

Eniz Orakcıoğlu

 

Kış aylarında ülke genelinde yeterli yağış olmaması sebebi ile birçok bölgede araziler kurudu, seralarda arzu edilen verim yakalanamadı. Kuraklık ülke genelindeki 17 göletten 11’inde su oranlarının düşmesine de neden oldu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Su İşleri Dairesi’nin Mart-Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan gölet ölçümlerini web sitesinde kamuoyu ile paylaştı.

Su İşleri Dairesi İşletme ve Bakım Şubesi’nin en son Haziran 2018’de gerçekleştirdiği ölçümlerde ülke genelinde 16 milyon 515 bin 161metre küp su kapasitesine sahip toplam 17 gölette, 4 milyon 802 bin 899 metre küp su hacmi tespit edildi.

Dairenin Mart-Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan raporuna göre, Mart ayında 5 milyon 90 bin 630 metreküp doluluk hacmiyle yüzde 30.8 dolu olan göletler, Mayıs ayında 4 milyon 853 bin 653 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 29.4 oranına geriledi.

Göletlerde Haziran ayında doluluk hacmi 4 milyon 803 bin 653 metreküp, doluluk ise yüzde 29.1 olarak belirlendi.

 

Sular buhar oldu

Su İşleri Dairesi’nin Mart-Mayıs ve Haziran 2018 tarihlerini kapsayan raporuna göre, Mart ayında yüzde 21.2 dolu olan Yılmazköy Polatdere Göleti’nde doluluk Mayıs’ta yüzde 16.5’e, Haziran’da yüzde 15.2’ye düştü.

Arapköy Uzundere Göleti’nde Mart ayı doluluk oranı yüzde 57.3, Mayıs’ta yüzde 55.2, Haziran’da yüzde 47.1 olarak belirlendi.

Mart ayında yüzde 55.7 dolu olan Arapköy Ayanidere Göleti’nde doluluk Mayıs’ta yüzde 53.2’ye, Haziran’da 53.1’e geriledi.

Hamitköy Baştanlıkdere Göleti’nde Mart ayı doluluk oranı yüzde 35.7, Mayıs’ta yüzde 30.3, Haziran’da yüzde 26.9 olarak belirlendi.

Değirmenlik Çataldere Göleti’nde doluluk Mart ayında yüzde 46.9 olarak kaydedilirken Mayıs’ta “Dip savak altı”, Haziran’da “Kuru” olarak kayıtlara geçti.

Serdarlı Ağıllıdere Göleti’nde doluluk Mart’ta yüzde 50, Mayıs’ta yüzde 43.6, Haziran’da ise yüzde 42.2 olarak kaydedildi.

Geçitkale Eğridere Göleti’nde doluluk Mart’ta yüzde 23.9, Mayıs’ta yüzde 16.9, Haziran’da yüzde 7.6 olarak belirlendi.

Mart ayında yüzde 50.4 dolu olan Dağyolu Üçparmakdere Göleti’nde doluluk Mayıs’ta yüzde 44.4, Haziran’da yüzde 42.2 olarak kaydedildi.

Mart ayında yüzde 57.9 dolu olan Gönyeli Göleti’nde doluk Haziran’da yüzde 51.1’e geriledi.

Kanlıköy Göleti’nde doluluk Mart ayında yüzde 42.6 iken bu oran Haziran’da 38.1’e düştü.

Gönendere Göleti’nde doluluk Mart ayında yüzde 27.6 olarak kaydedilirken Mayıs’ta “Dip savak altı”, Haziran’da “Kuru” olarak kayıtlara geçti.

 

2 gölette sular tamamen çekildi

Su İşleri Dairesi’nin raporuna göre, Mart ve Mayıs ayında ölçüm yapılamayan Mersinlik Azganlıdere Göleti’nde Haziran ayında da ölçüm yapılamadı.

Öte yandan Mart ayında yüzde 46.9 dolu olan Değirmenlik Çataldere Göleti, Haziran ayındaki ölçüm raporunda “kuru” olarak kaydedildi. Mart ayında yüzde 27.6 dolu olan Gönendere Göleti’nde de Haziran ayı doluluk oranı “kuru” olarak belirlendi.

 

Üretim dipte, üretici zorda

Kuraklık, ülkedeki sulu ve kuru tarımı da vururken hayvan üreticilerini de zora soktu.

Kış aylarında yeterli miktarda yağmur yapmaması, arpa ve kaba ot ihtiyacının yanı sıra yem bitkisi ihtiyacının karşılanması noktasında sıkıntı doğurdu.

Ülkede sulu ve kuru tarımda beklenen verimlilik olmayınca üretici de zora girdi.

 

Kuraklıktan vatandaş da nasibini aldı

Kuraklığın olumsuz etkisi soflara kadar uzandı. Sebze ve meyve üretiminde de verim düştü, verimsizlik fiyatlara yansıdı.

Vatandaş yüksek fiyatları nedeniyle domates, karpuz, limon, börülce ve daha birçok meyve-sebzenin yanına yaklaşamıyor.

 

Üreticinin gözü kulağı Türkiye’den gelen suda

Kuraklık nedeni ile bu yıl ciddi su sıkıntısı yaşayan üreticiler, “Asrın Projesi” olarak da bilinen “KKTC Su Temin Projesi” kapsamında Türkiye’den KKTC getirilen suyun bir an önce ve uygun fiyata sisteme verilmesi gerektiğini kaydetti.

Tarım alanında üretim yapanlar, susuzluk nedeni ile üretimde arzu edilen verimi alamadıklarını söylerken hayvan üreticileri, ciddi yem sıkıntısı ile karşı karşıya olduklarını belirtti ve “daha fazla bekleyecek durumumuz yok” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar