Vergi Arabayı Vurdu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Vergi Arabayı Vurdu

Vergi Arabayı Vurdu

TOPLAMDA 7 KALEM VERGİ: Devlet, ülkeye ithal edilen motorlu araçlardan 7 ayrı kalemde vergi alıyor. Limana giren bir araca ilk etapta gümrükte belirlenen fiyatı üzerinden yüzde 2.5 Güvenlik Kuvvetleri katkı fonu, yüzde 4.4 rıhtım vergisi ve aracın silindir hacmine göre değişen fiyat istikrar fonu vergisi ödeniyor

FİYAT İKİ KATINA ÇIKIYOR: Aracın trafiğe çıkabilmesi için bu vergilerin üzerine yüzde 20 KDV, yüzde 4 stopaj, yüzde 5 ek bir vergi ve seyrüsefer hacı ödenmesi gerekiyor. Buna göre gümrükte CİF fiyatı (gümrüğün belirlediği fiyat) 6 bin sterlin olan Avrupa çıkışlı orta sınıf benzinli bir araç bir ortalama 12 bin 500 sterline mal oluyor
“VERGİLER DÜŞERSE SEKTÖR CANLANIR”: Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Genel Sekreteri Hasan Tosunoğlu: Kuzey’deki araç ithalatçıları Güney’deki meslektaşlarına oranla çok daha fazla vergi ödüyor. Bu, araç satışlarına da olumsuz yansıyor. Vergiler düşürülerek sektörün canlandırılması gerekir
“DÖVİZ DE VURDU”: Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı Fırat Serhat, yüksek verginin yanı sıra son dönemde dövizde yaşanan artışın da satışları olumsuz etkilediğini söyledi. Serhat: Vergiyle birlikte dövizdeki artış sektörü hızla çıkmaza sürüklüyor


Nadire BAHADİ
Yurt dışından ülkeye getirilinceye ve galerilere yerleşinceye kadar ki süreçte en ucuz bir araca bile neredeyse araç değer kadar vergi ödeniyor. Yurt dışından getirilen bir aracın ülkeye girdiği anda, yüzde 4.4 rıhtım, yüzde 2.5 Güvenlik Kuvvetleri katkı payı, yüzde 4 stopaj gibi vergiler ödendiğini ifade eden galericiler, ödenen vergilerin en yükseğinin fiyat istikrar fonu olduğunu dile getirdi. Özellikle yüksek CC araçlarda fiyat istikrar fonu ücretini araç değeri kadar yüksek olduğuna dikkat çeken galericiler, Güney Kıbrıs’taki galericilerin ödediği vergi ile Kuzey’deki galericiler arasında uçurum olduğuna dikkat çekti. Galericiler hükümetten, fiyat istikrar fonunun düşürülmesini talep ederek, fonda iyileştirmeye gidilmesi halinde araç satışlarında artış meydana geleceğini ve bu durumdan hem sektör hem de halkın olumlu yönde etkileneceğini kaydetti.

Serhat: Sektör batakta
Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı Fırat Serhat, konu ile ilgili yaşanan sıkıntıları Havadis’e anlattı. Yurt dışından ithal edilen araçların galerilere getirilinceye kadarki süreçte pek çok vergi uygulaması yapıldığını dile getiren Serhat, son dönemlerde dövizin de yükselmesi ile sektörün çıkmaza sürüklendiğini dile getirdi. Yüksek miktarlardaki vergi uygulamalarının en başında fiyat istikrar fonu bulunduğuna dikkat çeken Serhat, en kısa sürede ilgili mercilerle görüşerek vergi uygulamalarında iyileştirilmeye yönelik çalışmalarda bulunulacağını dile getirdi.

Tosunoğlu: Pek çok sorun sektörü zora sokuyor
Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Genel Sekreteri Hasan Tosunoğlu, Kuzey’deki araç ithalatçılarının Güney’e oranla çok daha fazla vergi ödediğini ve bunun araç satışlarına yansıdığını dile getirerek, vergilerin düşürülerek sektörün canlandırılması gerektiğini kaydetti. Motorlu araç sektörünün devletin haznesine çok büyük katkı sağladığını dile getiren Tosunoğlu, pek çok sorun nedeni ile sektörün zor bir döneme girdiğini söyledi. Tosunoğlu bunların en başında seyrüsefer uygulamasının bulunduğunu dile getirerek, uygulamanın kilo üzerinden işlem görmesinin haksızlık ve çağ dışı olduğunu söyledi. Dünyada seyri sefer uygulamasının egzoz emisyona göre uygulandığını dile getiren Tosunoğlu, bizdeki uygulamanın da en azından Türkiye’deki gibi motor gücüne göre uygulanması gerektiğini ifade etti. Tosunoğlu öte yandan sektörü zora sokan diğer unsurların ise trafikteki hurda araçlar, motorlu araç kayıtlarının hala elde yazılıp bilgisayar ortamına geçilmediği olduğunu dile getirerek, Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği yönetimi olarak bu sorunların en kısa sürede yetkililer ile görüşülerek çözüme kavuşturulması yönünde çalışmalara başlanılacağını kaydetti.

Galericiler ne dedi?
Fırat Serhat: En ucuz bir aracın yurt dışından getirtilerek galeriye girmesini sağlayana kadar olan süreçte uygulanan sistem gereğince ne yazık ki yüzde 80’i geçen bir vergi uygulamasına tabii tutuluyoruz. Bu vergi uygulamasının içerisinde en fazlası ise fiyat istikrar fonu. Normal şartlarda yüksek fiyatlar ödediğimiz fon, dövizin yüksek olması sebebi ile tüm galericilere zor günler yaşatıyor. Fiyat istikrar fonunun düşürülmesi halinde bu gelişme hem galerilerdeki araçlara yansıyacak hem de araç satışlarında meydana gelecek olan artış nedeni ile hem sektör, hem devlet, hem de vatandaş olumlu yönde etkilenecek. Fonun düşürülmesi ile birlikte devlet fondan kaybettiği kazancı bu kez araç satışlarında uygulanan vergilerden karşılayacak.
Hasan Tosunoğlu: Fiyat istikrar fonunun yüksek olması sebebi ile motorlu araç sektörü zor günler geçiriyor. Son dönemlerde dövizde de meydana gelen artış nedeni ile yurtdışından getirilen plakasız araç satışları tamamen durma noktasına geldi. Bir aracın yurt dışından getirilerek, galeriye girinceye kadarki sürecinde yüzde 80’i aşkın ödenmesi gereken bir vergi sistemi var ve bu sistemde fiyat istikrar fonu uygulaması en yüksek rakamlara sahip olan bir uygulamadır. Aracın CC gücü arttıkça fonun fiyatı daha da yükselmektedir. Dolayısı ile hükümeti göreve davet ederek fiyat istikrar fonu uygulamasının rakamlarını aşağıya çekmelerini talep ediyoruz. Böylelikle hem motorlu araç sektörüne hem de vatandaşa kolaylık sağlanarak sektörün canlanacağını düşünüyorum.
İsmet Yalınç: Yurt dışından getirilen araçlarda Güney Kıbrıs’taki galericiler ile Kuzey’deki galericilerin ödediği vergi arasında büyük bir fark vardır. Ülkemizde uygulanan ve motorlu araç sektörünü zora sokan fiyat istikrar fonu uygulamasına çok yüksek oranlarda ödemeler yapılıyor. Hükümetten beklentimiz fonun düşürülmesi. Vergiler düşürülürse satışlarda artış olacağı için hem devletin haznesine katkı sağlanacağını hem de sektörün canlanacağını düşünüyorum.
Talat Özçelebi: Fiyat istikrar fonu ne kadar düşük olursa bu durum araç fiyatlarına ve dolayısı ile halka yarar sağlar. Özellikle yüksek CC araçlarda ödenen fiyat istikrar fonu neredeyse araç fiyatı ile eş değer durumda. Hükümetten bu konudaki beklentimiz fiyat istikrar fonunda bir tadilata gitmesi yönünde. Fonun düşmesiyle araçlar satışlarında meydana gelecek artışın, hükümetin fon kaybını karşılar durumda olacağını düşünüyorum.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar