Vatandaş ısınmak için oduna yöneldi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

Vatandaş ısınmak için oduna yöneldi

STOKLAR SIFIRLANDI: Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz: Geçmiş yıllara göre oduna talebin hayli arttı. Dairedeki stoklar çoktan tükendi. Dün bir kamyon odun geldi ancak o da kısa sürede tükendi. Gaz ve elektriğin pahalı olması vatandaşı oduna yöneltti.

ODUN BU ÜLKEDE LÜKS: Poyraz: Orman fakiri bir ülkeyiz. Ormanlar az olunca odun da sınırlı miktarda çıkıyor. Odun bu ülkede lüks. Sıkıştırılmış odun veya kömür oduna alternatif olabilir. Daire olarak bunun üzerinde çalışıyoruz


KAÇAĞA YÖNELENLER VAR: Poyraz: Odun fiyatlarındaki artış, kaçak kesimi de körükledi. Kaçak kesim yapanlar, fiyatı yüksek olan, yol kenarlarındaki harnup ve zeytinleri tercih ediyor. İhbar iççin 177 ihbar hattı 24 saat açık

Eniz ORAKCIOĞLU

Ülkemizde soğuk havaların hissedilmeye başlamasıyla evlerin bacalarından da dumanlar yükselmeye başladı. Bilindiği üzere tüp gaza ve elektriğe yapılan okkalı zamların ardından vatandaş evindeki

katalitik sobalar ile elektrikli sobaları kaldırırken, odun sobası ve şömineye talep arttı. Hal böyle olunca odun satışları da yoğunlaştı. Orman Dairesi odun talebine yetişemezken, özel sektör oduncularında da fiyatların yüksek oluşu kaçak odun kesimlerini artırdı.

Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, Havadise konuşarak vatandaşların ısınma yöntemi olarak oduna yöneldiğini, fakat orman fakiri bir ülke olmamızdan dolayı odunun da bu ülkede lüks olduğunu vurguladı. Poyraz, odun fiyatlarındaki artış nedeni ile bazı vatandaşların ve odun satışından para kazanmayı hedefleyen bazı kişilerin kaçak kesimlere yöneldiğini vurgulayarak vatandaşlara böyle bir durumla karşı karşıya kalmaları halinde 24 saat hizmette olan 177 ihbar hattını aramaları çağrısı yaptı.

“Vatandaş ucuz ısınma yolu arıyor”

KKTC Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, Dövize bağlı olarak artan elektrik ve tüp gaz fiyatları ile birlikte vatandaşların ısınma yöntemi olarak oduna yöneldiğini vurguladı. Basına da son zamanlarda odun sobalarının satışlarındaki artışın yansıdığını söyleyen Poyraz, insanların ucuz ısınmanın yolunu aradığına dikkat çekti.

“Dairede bir ster odun 170 TL”

Orman Dairesi olarak her yıl vatandaşların odun ihtiyacını karşılama amaçlı tedbirler aldıklarını aktaran Poyraz, bu yıl da ormandan budama, seyrekleştirme ya da kuruların çıkarılması gibi yöntemlerle odun elde ettiklerini kaydetti. 1 sterin, 1 metre küplük hacmi ifade ettiğini belirten Poyraz, 1 ster odunun fiyatının 170 TL olduğunu belirtti.

“Oduna talep arttı”

Geçmiş yıllara göre vatandaşlardan ve bu işi ticari olarak yapan kişilerden odun talebinin arttığını vurgulayan Poyraz, Orman dairesinin her yıl hem kendi imkanları ile hem de dışarıdan hizmet alımı ile odun üretimini artırmak için girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.  Bin 500 ster odunun Lefkoşa Kereste Atölyesine getirilmesi için bir müteahhitle sözleşme imzaladıklarını sözlerine ekleyen Poyraz, kendi personellerinin de odun stoklamak için çalıştığını ve satışın Daireden gerçekleştirdiğini belirtti.

“3 yıldır fiyat yükseltmedik”

Poyraz, oduna talebin fazla olması ile stokladıkları bin 500 ster odunun bittiğini, dün de 1 kamyon odun geldiğini ve ertesi sabah onunda bittiğini ifade etti.  Piyasanın altında fiyatlarla odun sattıklarını vurgulayan Poyraz, şu anda daireye bir ster odunun maliyetinin, yani odunun ormandan kesilerek, Lefkoşa’ya nakliyesinin 170 TL olduğuna dikkat çekti. 2-3 yıldır fiyatlarını güncellemediklerini 170 TL’ye mal ettikleri odunu 170 TL’ye sattıklarının altını çizen Poyraz, bu fiyatı artırmaları gerektiğini çünkü döner sermaye ile çalıştıklarını kaydetti. Elektrik ve tüp gaz fiyatlarının artması nedeni ile vatandaşa ucuz odun sağlamak için odunları maliyetine vermeye devam ettiklerini söyleyen Poyraz, yeni yıldaki yeni ihale ile fiyatları artırmak zorunda kalacaklarını, çünkü döner sermaye yasasına göre de sermayeye katkı yapmak zorunda olduklarını aktardı.

“Odun için bölge şefliklerine başvurulabilir”

Talebin hepsini karşılamalarının imkânı olmadığını ve bu noktada da özel sektöre ihtiyaç olduğunu vurgulayan Poyraz,  dairenin denge unsuru olduğunu ve fiyatları dengelemek için var olduğunu söyledi.  Özel sektörde oduncuların bölge şefliklerinden izin alarak ormandan gösterilen yerlerden odun kesebildiğini sözlerine ekleyen Poyraz,  vatandaşın da, oduncunun da ormandan izinle odun kesebildiğini ifade etti. Vatandaşların da hangi bölgede ikamet ediyorsa o bölgedeki şefliklere gidip başvuru yapabileceğini söyleyen Poyraz, memurların yer gösterme ile ilgili vatandaşlara yardımcı olabileceğini belirtti. Böylelikle Daireden 170 TL’ye alınan bir ster odunun ormandan 25 TL’ye alınabileceğine de vurgu yapan Poyraz, vatandaşları bilgilendirdi.

Bunların yanında oduncuların sattıkları odunları ormandan izinli olarak ve Güzelyurt’ta narenciye kesimlerinden elde ettiklerini söyleyen Poyraz, bu noktada özel sektörde odun nakliye sırasında denetimlerinin yapıldığını belirtti.

“Odun bu ülke için lüks”

Elektrik ve tüp gazın pahalı olduğunu ama odunun da bu ülkede lüks olduğunu vurgulayan Poyraz, Orman fakiri bir ülke olduğumuzu ve odunumuzun kısıtlı olduğunu söyledi. Poyraz, vatandaşlar tercih etmese de başka alternatiflerin olduğunun altını çizerek, sıkıştırılmış odun ve sıkıştırılmış kömürün alternatif olabileceğini ve bu konuda daire olarak bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

“Faturasız odun almayın”

Kaçak odun satışlarına da değinen Poyraz, vatandaşları faturasız odun almaması içi uyardı. Narenciye odunu satan oduncuların kaymakamlıktan nakil belgesi ile odunu satabildiklerini belirten Poyraz, ormandan kesilen ağaçlar için ise orman dairesinden nakil belgesinin temin edildiğini ve vatandaşların bu belgelere dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

“Kaçak kesime yönelenler var”

Poyraz, bazı vatandaşların odunu para vermeden temin edebilmek veya odun fiyatlarının artması ile kaçak kesimlere yöneldiğine dikkat çekti.Bu işten para kazanmak isteyen bazı kişilerinde kaçak oduna yönelebildiğini aktaran Poyraz, esas tehlikenin ise para kazanmayı amaçlayan kaçak ağaç kesicileri olduğunu kaydetti. Genellikle kaçak kesicilerin yol kenarlarındaki zeytin ve harnup gibi değeri yüksek olan ağaçları kestiklerini vurgulayan Poyraz, yedi yirmi dört Alo 177 kaçak kesim bildirme hattının açık olduğunu ve bu gibi durumlarla karşılan vatandaşların ihbarda bulunabileceğine dikkat çekti. Kaçak kesim yaparken yakalanan kişilerin ise motoruna ve kestiği oduna el konulduğunu belirten Poyraz, kimi zaman polisle birlikte hareket ettiklerini, kimi zaman ise kişiler hakkında suç raporu düzenlediklerini ve yasanın ön gördüğü ceza ile cezalandırıldıklarını aktardı.

İlginizi çekebilir

‘THY ekip odasına sahte pilot sızdı’

Türk kullanıcı “adaletsizliği” tek kareye sığdırdı

Pilot uyuyakaldı, pisti 46 kilometre geçti

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar