Ülke sporunun önemli isimlerinden başarı sırrı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Spor

Ülke sporunun önemli isimlerinden başarı sırrı

Uluslararası yarışmalarda KKTC adına yarışarak altın madalyalar almak kolay olmadı

AKGÜRGEN: Amacım bu adada çocuk fitnesi yaymak. KKTC tanınmıyor diye rahata yatmayalım.KKTC adına yarışarak uluslararası alanda altın madalyalar kazandık.

DAHLAMEROĞLU: Uluslararası federasyonda seçilmiş asbaşkanım. Bütün ülkelerin oyunu alarak bu göreve gelmiş birisi olarak orada itibar görüyorum ama ülkemde yarışmalara katılmak için para dileniyorum.


HK Ajans

Bu hafta spor konuşacağız. Yazın gelmesiyle herkes fit olmak için spor salonlarına akın ettiği dönemdeyiz yine. Ancak, bu kez büyükleri değil, daha çok küçüklerin sporundan söz edeceğiz. Çocuk fitnes hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Bildiğiniz gibi ülkemiz son yıllarda çocuk fitnes alanında uluslararası başarılara imza atıyor. Altın madalyalarla ülkeye dönüyorlar. 2012 yılından itibaren Türkiye, Avrupa ve Dünya şampiyonalarında birçok  altın madalyayı ülkemize taşıdır. Türkiye çatısı altında yarışmanın yanında çocuklarımız KKTC bayrağı altında da yarışmalara katılarak ülkemize madalya getirmeyi başarmışlardır. Tabii ki bu başarılar elde edilirken eğitmenleri ile disiplinli bir çalışmaya imza atıyorlar. Halter, Vücut Geliştirme Federasyonu çatısı altında yarışmalara katılan çocuk fitnes takımının çalıştırıcıları Halter Vücut Geliştirme Federasyonu Başkanı Ali Dahlameroğlu ile Halter Vücut Geliştirme Federasyonu Fitnesten Sorumlu As Başkanı ve Uluslararası Hakem Neval Çelebioğlu Akgürgen ile bu başarılarına giden yolu konuştuk, eksikliklere parmak bastık. İşte detaylar…

Sağlık için spor

SORU: Yaz geldi denebilir artık. İnsanlar yine yaza fit bir vücut ile girmek için salonlara akın etti mi?

AKGÜRGEN: Fit bir vücut.Yaz girişi olunca herkes bunun peşine düşüyor. Sağlıklı bir vücut olunca gerisi gelir ancak, ne yazık ki insanlar “oram sarkmasın, buram sarkmasın” diye endişe duyuyor sadece. Bir sorun veya boyun fıtığı olunca insanlar bize geliyor. Oysa, günde bir saatini insan kendine ayırsa, salona gelse, sağlıklı ve fit yaşar. Bizim programlarımızda kişi, geldiği zaman ilk önce vücut analizi yapılır. Vücuttaki yağ oranını ölçeriz, kas oranını görürüz,  ve ona göre yol haritamızı belirler, 10-12 haftalık bir program hazırlarız. Fitness programlarımızda plates, fitness, kardiyo, zumba, kango, TRX, XBT var. XBT 2018 trendidir. Bunu Almanya’da keşfettik ve ben sınava girip bunun distritörlüğünü aldık. Burada yaymaya çalışıyoruz. Bütün vücudu çalıştıran ve vücutta yağ yakıp toparlanmasını sağlayan bir programdır bu. Herkes yeni bir şeyler arıyor artık. Çünkü insanlar dakikalarca aynı hareketleri yapmaktan veya yürüyüş bandında yürümekten sıkılıyorlar. Sporu çekici hale getirmeye çalışıyoruz. Sevmesi lazım önce insanların devamlılık için. Çünkü zorunlu olarak gelenlerin devamlılığı sadece  2-3 hafta sürüyor.

Spora ilgi artıyor

SORU: Kıbrıslılar olarak biraz rahatız, tembeliz. Yaz dönemleri spora ilgi artıyor mu yoksa genele vurduğumuz zaman artık sporu hayatımızın bir yerine koyduk mu?

AKGÜRGEN: 16 yıldır salon çalıştırıyorum. Başlangıç yıllarına göre çok artış var. Sağlık için spor yapanların ve gençlerin sayısı artıyor gün geçtikçe. Gerek vücut geliştirme olsun, gerekse sağlıkları için spor yapıyorlar. Spora olan ilgiyi son 5 yıl içerisinde spor salonlarının sayısının artmasından gözlemliyoruz.

Bugüne kadar 22 şampiyonluk

SORU: Çocuk fitness nasıl doğdu adamızda?

AKGÜRGEN: Ben de beklemiyordum aslında çocuk fitnesde bu kadar başarı sağlanmasını. 4 yıl önce başladık bu işe ve biri bana “4 yıl sonra daha yıl yarılanmadan Kıbrıs’tan toplan 22 şampiyon çıkacak” dese idi ağzım açık dinlerdim. Ama şimdi bu gerçek oldu.

Jimnastik Federasyonu bizi almadı

SORU: Nereden aklınıza geldi çocuk fitnes konusunda çalışmak?

AKGÜRGEN: Ben kendi salonumda bana gelen velilerin çocukları ile başladım bu işe. Daha sonra bir iki yıl içerisinde sayı arttı ve çocuklar ilerleme sağladı. Biz de onları jimnastik yarışmalarına sokmak istedik. Jimnastik Federasyonu’na başvurdum bunun için. Ancak çok fazla zorluk çıkardılar. Sonuçta bir buçuk yıl bizi zorladılar. “Kulüp ol, jimnastik salonu aç, şu aletleri al” dediler ve hepsini yapmama rağmen beni almadılar. Daha sonra onları Spor Dairesi Müdürü’ne şikayete gitmek zorunda kaldım ve orada Halter Vücut Geliştirme Federasyonu Başkanı Ali  Dahlameroğlu ile tanıştım. Ve Ali Bey bana bunu önerdi. Kendilerinde çocuk fitnes olduğunu söyledi, Jimnastik Federasyonu’ndan ayrı olarak. Çocuk fitnesin amacı da fitnesin alt yapısını oluşturmaktı ve 7-15 yaş arası çocukları kapsıyordu. Benim de çocuklarım tam uygundu bu kriterlere. 1-2 ay içerisinde Türkiye Şampiyonası oldu ve ona katıldık.

Gelecek fitneste

ALİ DAHLAMEROĞLU: Neval Hoca başarılı olduğu için birileri onu sistemin dışına itekliyordu. Benim bir hayalim var. Vücut geliştirme de iyi bir spordur ancak gelecek fitneste. Çünkü vücut geliştirme standart bir insanın yapabileceği bir şey değil. Bir hayalimiz var. Standart insanların günlük hayatları içerisinde yapabilmesi için bunun en kolay yolu, çocuk yaşta insanlara bu kültürü verebilmek. Biz hayallerle yola çıktık. Düşünün ki şu anda içinde bulunduğumuz bina dahi hayaller kurularak oluşturuldu. 5 yıl önce bina için yola çıkmıştık. Dümdüz bir arsa idi burası, cebimizde de 5 kuruş yoktu. Neval Hoca da projeye inandığı için bizimle yürüdü.Şimdi çocuk fitnesin olimpik spor olması için başvurular yapıldı. İlk kez olimpiyat komitesi Dominik’e gelip çocuk fitnesi gözlemledi. Sporcumuzun dünya üçüncüsü olduğu bir yarışmada gözlemlendik. Çocuk Fitnesin dünya olimpiyatlarına girmesi demek, bizim  inanılmaz derecede çağ atlamamız demektir ve biz bu branşı her spor dalında olduğu gibi 100-50 sene sonra yakalamadık. Biz 6 ay, 1 yılın sonunda işin içine girdik ve birkaç ay sonra da Türkiye’de bulduk kendimizi.

Uluslararası hakem oldum

AKGÜRGEN: Türkiye’deki yarışma ilk yılımızdı orada başarı sağlayamadık. Ancak Türkiye şampiyonasından sonra Dünya Şampiyonası vardı. Ali Bey bizi oraya götürdü ve orada gördük olayı. 2012 yılı idi. Bir başarı sağlamadık ancak tüm olayın nasıl olduğunu orada gördük. Daha sonra ben kursa katıldım ve uluslararası hakem oldum. Hakem olmak bana masada olmayı sağladı. Masada, sahada, sahnede. Daha sonra bir yıl sonra Türkiye’de düzenlenen şampiyonada 6 branştan dördünü aldık. Sonraki yıl 7 dalın beşini aldık ve en son da 10 dalın dokuzunu aldık. Bu çok büyük bir başarıdır. Biz hep eksikliklerimizi kapatarak yürüdük. Bundan iki yıl sonra ilk Avrupa şampiyonumuz çıktı. Sonra dünya ikincimiz çıktı. Sonra yine Avrupa şampiyonumuz çıktı, Avrupa üçüncümüz, dünya üçüncümüz.Son iki senedir de Avrupa’da takım olarak fitnes team ödülünü alıyoruz.

Bu kadar başarıya ciddi bütçe sıkıntısı yaşıyoruz

SORU: KKTC tanınmamış bir ülke olduğundan bu yarışmalara Türkiye çatısı altında mı katılıyorsunuz?

DAHLAMEROĞLU: Geçen yıla kadar bu böyle idi. Şimdi gideceğimiz de böyle olacak. Ancak dünyada fitnes ve vücut geliştirme federasyonları altı tane büyük federasyon. Türkiye üzerinden IFBB’ye gidiyoruz. Orada Rumların bize bir ambargosu var. Onun da görüşmelerini yapıyoruz. Ancak biz bu sene yine durmuyoruz. İlk defa World Fıtnes Federation, Dünya Fitnes Federasyonu çatısı altında ilk defa KKTC olarak Balkan Şampiyonası’na katıldık. Ve çocuklarımız iki hafta önce Belgrat’ta Balkan Şampiyonası’na katıldı. Yani o kapıyı da açtık. Çocuk fitnesde bir A, bir de B takımımız var. Farkları yok ancak çocuklarımızı kategorilerine göre yönlendirdik. İlgili yarışmanın kriterlerine göre, çocuklarımızı ilgili federasyonlara yönlendirdik. Bir grup çocuğumuz Türkiye üzerinden yarışmalara gidiyor, bir gurup çocuğumuz da KKTC olarak yarışıyor. Türkiye üzerinden yarışmalara gitmemiz maddi olarak külfeti azaltıyor. Diğer türlü her şeyi biz karşılamak zorundayız. Federasyonumuzun çatısı altında çok fazla branş var ve temaslarımız da çok fazla olduğu için KKTC olarak, ancak hiçbir bütçemiz yok. Federasyon olarak ciddi bir bütçe sıkıntısı yaşıyoruz.

Uzun süreli bir bütçe yapılmalı

SORU: Bu kadar uluslararası başarılara imza atıyorsunuz. Devletin sizlere katkısı yok mu?

DAHLAMEROĞLU: Var. Yıllık bize bir bütçe veriyorlar ulusal organizasyonlar için. Uluslararası organizasyonlar için şöyle bir kriter var. İki tane Türkiye, bir de uluslararası yarışmayla ilgili olarak bütçe veriyorlar. Çocuk fitneste iki adet yarışma var uluslararası alanda. Büyüklerde vücut geliştirme fitnes yine iki tane Türkiye’de. Türkiye toplamda 4 oldu. Bilek güreşi de bizim çatımız altında. Onda da iki yarışma var. Böylece rakam 6 oldu. Bir dünya, bir Avrupa şampiyonamız var çocuk fitnes üzerinden. Artı yine büyükler üzerinden bir dünya, bir Avrupamız var. Her halukarda Türkiye karşılanmış olsa bile, günün sonunda Ercan –İstanbul, İstanbul-Ercan bacağı var ve bunun yanında yiyeceklerin karşılanması lazım. Bunun  ötesine geçtiğimizde,KKTC olarak yarışmalara katıldığımız zaman ki istediğimiz budur bizim. Şu anda Balkanlara gittik geldik büyüklerde. Sonra Dünya şampiyonasına gidilecek. Daha sonra fitnes ve vücut geliştirmede Avrupa şampiyonası var. Vücut geliştirmenin kainatı da var. Tüm bunlara KKTC olarak katılacağız. Gideceğimiz uluslararası yarışmalar onu buluyor Türkiye dışındakilerle. Dolayısıyla, çok fazla faaliyete katıldığımız için devletin bize verdiği katkı çok az kalıyor. Bu işin sonu yok çünkü çocuklarımızın başarıları ortada. Ülkeye 15 altın getiren bir federasyonun bütçesinin yüzde 40’ı kesilmemeli idi. Geçmişte bunu da yaşadık. Ben şu anda uluslararası federasyonda seçilmiş asbaşkanım. Yunanistan da dahil bütün ülkelerin oyunu alarak bu göreve gelmiş birisi olarak orada itibar görüyorum ama ben buraya gelip para dileniyorum. Bu artık zul geliyor insana. Gerçek anlamda bütçe sorununu artık çözümlemeliyiz. Amaçlar belirlenmelidir. Ne istiyoruz dünyada. Spor adına ne yapmak istiyoruz. KKTC adına neler istiyoruz. Önümüzdeki en az 5 yıl içerisinde sıkıntıya düşmeyeceğimiz bir bütçe belirlememiz gerekir. Biz ülkemizde uluslararası organizasyon yaptık ve 19 ülke geldi. Buna dahi destek olmadılar. Biz federasyon olarak tanınıyoruz uluslararası camiada.

Amacım çocuk fitnesi yaymak

SORU: Hedef olarak önünüze ne koydunuz?

AKGÜRGEN: Benim amacım bu adada çocuk fitnesi yaymak. KKTC tanınmıyor diye rahata yatmayalım. Ülkemizden 20 değil, 40 şampiyon çıksın. Çocuk fitnesi önce Lefkoşa’da açtık, daha sonra Güzelyurt, şimdi de Doğancı’dayız. Küçük yerdir deyip de gitmemezlik yapmıyoruz bölgelere. Şimdi de Lefke’de açıyoruz. Bizim amacımız yavaş yavaş çocuk fitnesi ülkeye yaymak. Aileler de çok meraklı. Bundan da çok memnunuz. Bizim en iyi reklamımız ailelerdir. Hiçbir yerde reklamımız yok ancak 400 çocuğumuz var şu anda.Sadece yarışmalara katılmayız. Çocuklarımızla yazları festivallerde gösterilere çıkıyoruz.

90 saniyede sunum

SORU: Çocuk fitnesi bize tanımlayabilir misiniz?

AKGÜRGEN: Çocuk fitnes, 90 saniyelik bir müzik eşliğinde bir bireyin sahnede sunum yapmasıdır. Sunum yaparken 5 ayrı kriter gereklidir. Bunlar esneklik, güç, ritim, dans, sıçrama hareketleri ve akrobasi. Ve bunlardan oluşan bir seri hazırlanır çocuğa. Çocuğumuz bunu 90 saniyenin içinde sunar. Bu bizim birinci ayağımız. İkinci ayağımızda duruşumuz var. Duruşlarımız  kısa siyah mayolarla yapılır. Bunların toplamında bir puan alınır. Bunlar hep ayrı ayrı hoca ister. Toplamda 5 hocaya gerek vardır. Haftada 6 gün çalışır çocuklar. Diyetisten eşliğinde yemekleri vardır. Düzenli beslenirler.

Görünen başarının ardında büyük bir emek var

SORU: Son olarak eklemek istediğiniz birşey varsa alalım?

DAHLAMEROĞLU: Hiçbir şey, görüldüğü gibi kolay değil. O kadar çok emek var ki. Şu anda görünen işin kaymak kısmıdır. Devletin bina için hiçbir katkısı yoktur. Şu anda içinde bulunduğumuz bina için bile bize katkı verilmemiştir. Sadece yeri aldık Federasyon olarak. Binayı biz yaptık. 4 yılda bitirdik. Sadece düzenlediğimiz eğitimlerden gelir sağlayarak yaptık binayı. 2009’dan 2017’ye kadar çok zorlu bir süreç yaşadık. 2016’da dünya şampiyonasını yaptık. 23 ülke katıldı ve o dönemin hükümeti bize hiç katkı yapmadı. Çok fazla şikayet edildik ama bugün binayı görünce bize hak veriyorlar. Bina henüz bitmedi. Üç aşamalı olacak. Binanın arkasına fitnes havuzu yapılacak. KKTC’de olmayan, sakatlık yaşayan insanlar suyun kaldırma gücüye uzmanlar eşliğinde fitnes yapacaklar. Felçli, boyun veya bel fıtığı olanlar buradan yararlanacaklar.  

Yol verilince başarı gelir

AKGÜRGEN: Bu binayı yapmamızla başarılarımız arttı. Bundan önce çok küçük bir salonda idik. 22 şampiyonun çıkmasında bu binanın katkısı çok büyük. Yol verildiği zaman başarı geliyor. Zaten artık destek değil, köstek olunmamasını istiyoruz.         

 

 

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar