Ücretli devlet okulları! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Ücretli devlet okulları!

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Lefkoşa’nın en popüler devlet okulu, ailelerin çocuklarını o okula koydurabilmek için torpilin her çeşidini denediği, adres değişikliği yaptığı, birçok zorluğa katlandığı, ailelerin birbirleri ile yarıştığı okul; 9 Eylül İlkokulu…

Geçen hafta bu okul, gerek gazetelerde gerekse sosyal medyada gündem oldu. Gerekçe okula getirilen Zıpzıp için öğrencilerden beş lira alınmış…  Ama sadece kullanacak olanlardan alınmış… Çok ciddiyim ben olsam bütün öğrencilerden 5 TL alırdım. Kim ödeyecekti kiralanan Zıpzıp’ın parasını? Herhalde okul ödeyecek doğal olarak… Peki nasıl ödeyecek? Okul parayı nerden bulacak?


Devletin bir kuruş bile vermediği okullarda müdürlerin modern dilencilik yapmaktan başka bir seçeneği yoktur.

Geliniz kendi kendimiz kandırmayalım artık. Ülkemizde yıllardır okullarda velilerden her yıl çeşitli sebeplerden dolayı yüzlerde lira para toplanıyor. Veliler de yıllardır bu parayı veriyor. Artık kanıksanmış durumda… “Çocuklarımız için feda olsun” diyerek bu paraları veriyoruz. Ben de veriyorum. Keşke vermesek…

Yıllardır okullarda, kayıt ücreti alma, okul dergisi satma, otobüs ve kağıt parası toplama, piyango bileti satma, gezi parası, fotokopi makinası için toner parası, temizlik malzemesi parası, şu parası, bu parası diyerek yüzlerde lira para toplanıyor.

Devlet bu eğitim anlayışına devam ettirdiği sürece,  bu sistemde ben de müdür olsam daha fazlasını isterdim. Belki artık vatandaş uyanır da Eğitim Bakanlığı’nın kapısına dayanır da sorar; “Benim verdiğim vergiler nere gidiyor, ben doğru dürüst eğitim hizmeti niye alamıyorum, niye okullarda her şey için para isteniyor” diye…

Hani anayasamıza göre eğitim 18 yaşına kadar parasızdır. Bırakınız ufak tefek şeyler için toplanan paraları… Devlet kolejlerinde yıllardır kitaplar para ile satılır/alınır. Devlet ilkokullarındaki İngilizce kitapları para ile satılır/alınır. Vatandaş devlet okullarında neredeyse her şey için para veriyor. Artık devlet okulları da özel okulu aratmıyor.

Vatandaş Kolej sınavına hazırlık için özel derslere, dershanelere binlerce lira veriyor ama Zıpzıp’a verilen beş liranın tantanası çıkarılıyor. Elbette zıpzıp için de para alınmasın, ama zıpzıptan önce karşı çıkmamız gereken o kadar çok şey var ki…

Dünyanın birçok ülkesinde devletin öğrenci başına ayırdığı yıllık eğitim harcaması ile KKTC’de ayrılan arasında dağlar kadar fark var. OECD ortalamasında bir öğrenciye devlet yılda 10 bin dolar harcıyor. Türkiye’de 4 bin dolar, KKTC’de 3 bin 500 dolar. Lüksemburg’da 23 bin dolar, İsviçre’de 17 bin 500 dolar.  KKTC’de ayrılan pay OECD ortalamasının bile üçte biri. Ondan sonra da bizim çocukların dünyadaki yaşıtları ile yarışması ve benzer başarıları göstermesi bekleniyor.

***

Yapılması gereken eskimiş, köhnemiş ve çağ dışı kalmış eğitim anlayışlarından vazgeçip, çağdaş eğitim paradigmalarının öngördüğü şekilde “Okula Dayalı Yönetim” ve “Okul Tabanlı Bütçe” anlayışı ile bu sorunlar çözülebilir.

Çağdaş eğitim bilimi, okulun tüm paydaşlarının içinde bulunduğu çok daha demokratik bir anlayışla yönetilen bir okul modeli olan “okula dayalı yönetim”i öneriyor. Buna bağlı olarak da okulun kendi bütçesinin oluşturulması gerekiyor.

Bugün okulların devletten yatırım beklemesi, “ölü gözünden yaş beklemek” gibi bir şeydir. Bu “öğrenilmiş çaresizlik” içerisinde olan okul yöneticileri de “kendi yağı ile kendi ciğerini kavurmaya” çalışmaktadır. Bugün okullarımızda olan budur.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar