Töre: Kıbrıs Türkü büyük bir özgürlük ve güven içinde - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Töre: Kıbrıs Türkü büyük bir özgürlük ve güven içinde

Milletvekillerinin güncel konuşmalar yaptığı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı saat 15.00 sıralarında tamamlandı.

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Ekonomi Bakanı Taçoy’un katılmak zorunda olduğu bir cenaze nedeniyle Genel Kurul’da olamayacağını önceden bildirdiğini açıkladı.


ATAKAN: “KAYNAK KULLANIMIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR NEDENİYLE KATILAMADIM”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da söz alarak, “kısa süre sonra yürürlüğe girecek seçim yasakları öncesinde güç bela elde ettikleri kaynak kullanımıyla ilgili çalışmalar nedeniyle Genel Kurul’a katılamadığını” belirtti.

TÖRE: “KIBRIS TÜRKÜ BÜYÜK BİR ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK İÇİNDE”

Daha sonra söz alan Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, doğru olanın herkesin tüm konuşmaları dinleyerek muhatapların cevap vermesi olduğunu belirterek Meclis çalışmalarında bir istikrarın olması ve herkesin bu konuya dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Töre, “Özgürlük güvenlik ve egemenlik” başlığıyla yaptığı konuşmasında, müzakerelerin yıllardır devam ettiğini, Kıbrıs Türkü’nün TC garantörlüğünde büyük bir özgürlük ve güvenlik içerisinde olduğunu belirtti.

“O kadar özgür ki TC’nin işgalci olduğunu söyleyebiliyor” diyen Töre, bölgede yaşanan sıkıntılara değinerek Libya’ya ilgili içinde bulunulan durumu değerlendirdi.

Töre, KKTC’nin de-facto durumunu tüm dünyanın bildiğini ve bunun aksine bir adım atılamayacağını, TC’nin iş birliği anlaşmaları yapmamış olsaydı yaşanabileceklere örnek vererek, TC’nin bu adımlarının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Deniz yetki alanları, yapılan anlaşmalar ve atılan adımlarla ilgili bilgi veren Töre, bölgedeki gerginliklerin sadece Kıbrıs konusunda çözüm sağlayarak giderilemeyeceğini kaydetti.

HAMZAOĞULLARI: “BALIKÇILARA SİGORTALARI ÖDENEREK YAŞAM ŞANSI VERİLMELİ”

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, geçmişte farklı günlerde toplanan Genel Kurul’a işaret ederek Bakanlar Kurulu’nun perşembe günleri yapılmasının mesaiyle uyumlu olması nedeniyle tercih edildiğini, istenirse yeniden bu yönde karar alınabileceğini kaydetti.

Hamzaoğulları, 331 balıkçının doğrudan gelir desteğinden yararlandığını ancak sadece 64 balıkçının sigortasını yatırdığını söyledi.

“Sosyal Sigortasını ödeyen balıkçılar” konusunda konuşan Hamzaoğulları, geçmişte yetkililere balıkçılarla ilgili sorduğu sorular ve aldığı cevapları sıralayarak, balıkçılara verilen doğrudan gelir desteği hakkında bilgi verdi.

Hamzaoğulları, balıkçıların yaşadığı sıkıntılara ve kuzey denizinin zorluklarına değinerek, bu balıkçıların sigortalarının ödenerek yaşam şansı verilmesini istedi.

SUCUOĞLU: “KATKIYA HAZIRIZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da Hamzaoğulları’nı yanıtlamak üzere kürsüye gelerek dün bu konuyla ilgili uzun bir toplantı yaptıklarını belirterek, en kısa sürede balıkçıların bir birliğe sahip olmasını temenni etti. Sucuoğlu, bu sektördeki kişilerin yatırımlarını yapamadıklarını ve emeklilik yaşı gelince de sorun yaşandığını tespit ettiklerini kaydetti.

Yerel iş gücünü desteklemek açısından bu insanları desteklemek için çalışma yaptıklarını, önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili çözüm üreteceklerini kaydeden Sucuoğlu, yerli işgücüne katkı yapılması noktasında hemfikir olduklarını belirtti.

Hayvancı ve çiftçiyle görüştüklerini, en kısa zamanda da balıkçılarla görüşmek için davet göndereceğini belirten Sucuoğlu, gerçekten bu hizmeti yerine getirenlere katı yapmakta kararlı olduklarını söyledi.

ÖZYİĞİT: “ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ HALKA DETAYLI ANLATILDIKTAN SONRA REFERANDUMA GİDİLMELİ”

Meclis’te son güncel konuşmayı TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “Referandum ve Anayasa değişiklik önerileri” başlığıyla yaptı.

Özyiğit bugüne kadar anayasada yapılan değişikliklere örnek vererek 2014 yılında değişiklik için gidilen referandumun kabul edilmediğini hatırlattı.

O dönemde halka gerektiği şekilde anlatılamayan değişikliklerin yerel seçimlerin gölgesinde kaldığını söyleyen Özyiğit, anayasada niye değişiklik yapılması gerektiğini örneklendirdi.

Kıbrıs konusunda da süreç değerlendirmesi yapan Özyiğit, anayasa referandumunun başka konularla ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını, bu değişiklik önerilerinin geniş çerçevede ele alınarak müstakil şekilde yapılmasını istediklerini anlattı.

Özyiğit, bu değişikliklerin komitede değerlendirilerek halka detaylı anlatılıp referanduma gidilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından önceden iletilen yazılı soruların cevapları okundu; ardından da Genel Kurul toplantısı sona erdi.

Meclis bir sonraki toplantısını önümüzdeki pazartesi yapacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar