Tedbirsizlik, doğal afet değil - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
KıbrısManşet

Tedbirsizlik, doğal afet değil

Küresel iklim değişikliği, Kıbrıs’ı etkisi altına aldı. Yağışlar şiddetli sağanak şeklinde kendini göstermeye başladı. Meteoroloji Mühendisi Mediha Orun Sarp, beklenen bu olumsuzluktan korunmanın mümkün olduğunu belirterek yetkilileri uyardı:

UYARILARI DİKKATE ALIN: Sarp: Son yıllarda küresel iklim değişimine bağlı olarak yağışların şiddetinde, dolu ve yıldırım gibi meteorolojik olayların sayısı arttı. Herkesin, özellikle de yetkililerin meteorolojik uyarıları dikkatle takip edip, gereken tüm tedbirleri alması gerekir


 ALTYAPI EKSİK: Sarp: KKTC’nin son yıllarda yağışlardan olumsuz etkilenmesinin temel nedeninin plansız yapılaşma ve altyapı eksikliği. Eğer bu gidişe bir son verilmezse doğal afetler dünyada olduğu gibi ülkemizde de artarak devam edecek

KORUNMAK MÜMKÜN: Sarp: Yıldırımlardan korunmak mümkündür. Hemen kapalı bir alana gidilmeli, tehlike durumunda yere çömelip başımızı dizlerimizin arasına alarak hedef küçültmeliyiz. Yerle olan temasımızı en aza indirgemeliyiz. Yüksek binalar için de paratoner kullanılmalıdır

 

Duygu ALAN

Meteoroloji Mühendisi Mediha Orun Sarp, KKTC’de son yıllarda kaydedilen yüksek yağışların nedenlerini, bu yağışlardan ülkenin olumsuz etkilenmesinin sebeplerini değerlendirdi, küresel iklim değişikliğinin ülkemizdeki etkilerini anlattı.

Meteoroloji Mühendisi Sarp, yıldırım, şimşek, dolu vb gibi hava hadiseleri konusunda alınması gereken tedbirler hakkında da bilgi verdi.

Sarp, ayrıca Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan uyarıların nasıl ve ne şekilde dikkate alınması gerektiğini değerlendirdi.

Meteoroloji Mühendisi Mediha Orun Sarp, hava hareketleri ve etkileri hususunda Havadis’in sorularını yanıtladı.

 

Soru: Son günlerde etkili olan ve sağanak şeklinde kendini gösteren hava akımının nedeni nedir?

Sarp: Ülkemiz geçen hafta itibarı ile alçak basınç merkezi ile üst atmosferdeki serin ve nemli hava kütlesinin etkisi altındadır. Mevsim geçişlerinde kararsızlık yağışı dediğimiz bu yağışlar yer yüzeyinin sıcak üzerindeki havanın ise daha soğuk olmasından meydana gelmektedir.

 

Soru: Bu tarz hava akımları en fazla metrekareye kaç kilogram yağış bırakabilir?

Sarp: Kesin bir rakam vermek doğru olmaz. Her sistem farklıdır. Şu an etkisinde olduğumuz sisteminin 51-75kg civarında yağış bırakması beklenmektedir. Sanırım şu ana kadar kantara da 62 kg Kalkanlı’da 60 kg civarında yağış ölçüldü.

 

Soru: Son dönemlerde çok fazla yıldırım düşmesi haberleri geliyor geçen hafta Güneydeki yıldırımlar büyük orman yangınlarına neden oldu. Hafta içinde Geçitkale’de yıldırım hasara neden oldu. Bunun için alınması gereken tedbirler nelerdir?

Sarp: Yıldırım, şimşek, dolu vb gibi hadiselerin bu kararsızlık yağışlarıyla birlikte görülmesi doğaldır. Yıldırımdan korunmak için açık alanlarda isek hemen kapalı bir alana gidilmeli, tehlike durumunda yere çömelip başımızı dizlerimizin arasına alarak hedef küçültmeliyiz, yıldırım önce yere düşer ve oradan vücuda girer bu nedenle yerle olan temasımızı en aza indirgemeliyiz. Yüksek binalar için paratoner kullanılmalıdır.

 

Soru: Geçtiğimiz kış için son 130 yılın en yağışlı yılı gibi ifadeler kullanıldı. Bu yıl ki öngörü nedir? Nasıl bir kış KKTC’yi bekliyor? Olumsuz hava koşulları sebebi ile risk altında olan bölgeler nereler ve bu neye göre belirleniyor?

 Sarp: Geçtiğimiz kış için ‘son 130 yılın en yağışlı yılı gibi ifadeler kullanıldı’ evet ama ben buna katılmıyorum. Daha önceki yıllarda da aşırı yağışlar meydana geldi. Plansız yapılaşmanın gittikçe artması sonucunda bu yağışların ülkemizi daha çok etkilemeye başlaması nedeni ile böyle bir algı olmuşmuş olabilir ve eğer bu gidişe bir son verilmezse doğal afetler dünyanın her yerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de artarak devam edecek. IPCC raporlarına göre bizim de aralarında bulunduğumuz Akdeniz Ülkeleri İklim değişimden en fazla etkilenecek ülkeler.

 

Soru: Yağışlardan olumsuz etkilenmemizin temel nedeni nedir?

Sarp: Son yıllarda Küresel iklim değişimine bağlı olarak yağışların şiddetinde, dolu yıldırım gibi olayların sayılarında artışlar meydana gelmektedir. Kısa sürelerde ve şiddetli olarak meydana gelen bu yağışlar altyapı yetersizliği nedeni ile ülkemizde şehir sellerine neden olmaktadır.

 

Soru: Küresel iklim değişikliği KKTC’yi nasıl etkiliyor, Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ülkemiz bu yıl veya önümüzdeki yıllarda ne gibi olaylara veya kayıplara gebe?

 Sarp: İklim değişimi sadece yağışta değişim meydana getirmez. Tüm hava olaylarının şiddet ve sayısında artış, şiddetli kuraklık, hastalıkların yayılma hızında artış, sıcak hava dalgaları, iklim kuşaklarında kayma vb…. Herkesin özellikle yetkililerin Meteorolojik uyarıları dikkatle takip etmesi gerekmektedir. Meteoroloji radarları meteorolojik uyarı yapmanın en garanti yoludur. Ne yazık ki ülkemize ait bir radar yok. Türkiye’ye ait Antalya ve Hatay radarlarını kullanarak uyarılar yapılıyor ve aradaki mesafe yüzünden genellikle ya hadise olduktan sonra ya da hemen öncesinde bu uyarılar yapılabiliyor.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar