Tarihi hilat kayıp - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
KıbrısManşet

Tarihi hilat kayıp

1571 yılında Osmanlı’nın fethinin ardından Lala Mustafa Paşa Camii’ne hediye edilen ve imam Mustafa Küçük dönemine kadar gelen manevi değeri çok yüksek olan hilat uzun zamandır kayıp. Cami cemaati hilatın Mustafa Küçük’te olduğuna inanıyor

HİLATIN NEREYE GİTTİĞİ SORGULANIYOR: Cami cemaati uzun yıllar hilatın Lala Mustafa Paşa Camii’nde kullanıldığını ancak Mustafa Küçük’ün imam olarak atanmasının ardından hilatın camide bulunamadığını kaydetti. Cami cemaati yıllar sonra hilatın Mustafa Küçük ile birlikte Ulu Camii’ye gittiğini iddia etti

ÖZGEN: BANA HİLATI TESLİM ETMEDİLER: Lala Mustafa Paşa Camii İmamı Nedim Özgen, camide göreve başladığı zaman kendisine böyle bir şeyin teslim edilmediğini ifade etti. Caminin korunması için kurulan derneğin başkanı Mustafa Canatan da hilatın eski imam Mustafa Küçük dönemine kadar camide muhafaza edildiğini söyledi


 

KÜÇÜK: TARİHİ SEMBOL DEĞİL: Geçmişte Lala Mustafa Paşa Camii İmamı Mustafa Küçük ise hilatın tarihi bir sembol sayılmadığını, tarihi bir sembol olarak sayılması için tutanaklarla bunun kayıt altına alınması gerektiğini söyledi

 

KÜÇÜK BEZ PARÇASINI GÖSTERDİ: Mustafa Küçük, hilatın Lala Mustafa Paşa Camii’nde olduğunu ifade ederek Havadis Gazimağusa Muhabiri’ne hilatı gösterdi. Küçük giderek eski bir dolabın içerisinden çıkardığı beyaz bir bez parçasını muhabire gösterdi. Ancak ne camii cemaati ne de camii imamı hilatın Mustafa Küçük’ün gösterdiği bez parçası olmadığı görüşünde

 

Bertuğ TOPAL

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1571 yılında Mağusa ve Lefkoşa’yı fethetmesinin ardından padişah fermanı ile Mağusa’ya verilen hilat Lala Mustafa Paşa Camii’nde bulunan yerinden yıllar önce alındı. Cami cemaati geçmiş dönemde Lala Mustafa Paşa Camii’nde görev yapan şimdi de Din İşleri Başkanlığı Gazimağusa Temsilcisi olarak görevini yürüten Mustafa Küçük tarafından alındığına inanıyor.

Lala Mustafa Paşa Camii’de her Cuma günü cami imamının hutbesini yaparken taktığı atkı şeklindeki hilatın Mustafa Küçük’ün imamlık yaptığı dönemde camiden alındığını ve bir daha da geri getirilmediği vatandaşlar arasında konuşuluyor.

Havadis Gazetesi, Mağusa’ya giderek cami cemaati ile görüştü. Hilatın geçmişini sorguladı. Cami cemaati dönemin Lala Mustafa Paşa Camii imamı Mustafa Küçük dönemine kadar cami içerisinde bulunduğunu ancak Küçük’ün göreve gelmesinden belirli bir zaman sonra hilatın kaybolduğunu söyledi.

Cami cemaati ve bölgedeki vatandaşlar, Mağusa için tarihi önemi olan bu sembolün birileri tarafından kendi malı gibi alıp götürülmesinin doğru bir hareket olmadığını ifade ederek Mustafa Küçük’ün bir an önce bu sembolü geri camiye getirmesini istedi.

Gazimağusa Lala Mustafa Paşa Camii’nin şimdiki imamı Nedim Özgen ise hilatın kendisinin göreve başladığı dönemde yerinde olmadığını da doğruladı.

 

Tarihi sembol

Gazimağusa Lala Mustafa Paşa Camii’de bulunan ve tarihi öneme haiz bir atkı olması nedeniyle önemli olarak nitelendirilen hilat, hem ülke için hem de cami için manevi değeri yüksek bir sembol. Hilad, Kıbrıs’ın Osmanlı tarafından fetih edildikten sonra bir padişah fermanı ile hutbeye çıkarken imamların boynuna takması için verdiği bir şal olarak ifade ediliyor.

 

Cami cemaati hilatın nereye gittiğini sorguluyor

Cami cemaati uzun yıllar hilatın Lala Mustafa Paşa Camii’de kullanıldığını ancak Mustafa Küçük’ün imam olarak atanmasının ardından hilatın camide bulunmadığı kaydedildi. Cami cemaati yıllar sonra hilatın Mustafa Küçük ile birlikte Ulu Camii’ye gittiğini iddia ederek Mustafa Küçük’ün kendilerine “hilatı ben aldım” dediğini söyledi.

 

Özgen: Bana hilatı teslim etmediler

Lala Mustafa Paşa Camii İmamı Nedim Özgen ise Havadis’e yaptığı açıklamada kendisinin Lala Mustafa Paşa Camii’de görevlendirildiği zaman kendisine böyle bir şeyin teslim edilmediğini ifade etti. Özgen’in yanı sıra Cami’nin korunması için kurulan derneğin başkanı Mustafa Canatan da hilatın eski imam Mustafa Küçük dönemine kadar camide muhafaza edildiğini ancak daha sonraki dönemde hilatın camide muhafaza edilmediğini belirtti.

 

Küçük: Tarihi sembol değil

Geçmişte Lala Mustafa Paşa Camii İmamı olarak görev yapan ve döneminde hilatın kaybolduğu ifade edilen günümüzde Din İşleri Dairesi Gazimağusa Temsilcisi görevini yürüten Mustafa Küçük ise hilatın tarihi bir sembol sayılmadığını, tarihi bir sembol olarak sayılması için tutanaklarla bunun kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.

Camide imamların hutbe esnasında sarıklarına taktıkları şal şeklindeki sembolün camide olduğunu da ifade ederek “bu şal ne kaybolmadı ne de bende. Camide muhafaza ediliyor” diye konuştu.

 

Cemaat yapılanlardan şikayetçi

Havadis Gazetesi’ne şikayetlerini ileten cami cemaatinden bazı vatandaşlar Mustafa Küçük döneminde yapılan bazı icraatlardan da rahatsız. Lala Mustafa Camii’nin girişinde 2 adet türbenin bir tanesinde Şam Müftüsü Ömer Efendi’nin mezarı olduğunu ifade eden cami cemaati, bu türbenin bir gecede yerinden kaldırıldığını ve kitap satış yeri yapıldığını belirtti. Cami cemaatinin ısrarlı eleştirileri sonrasında bu yerin değiştirilerek yeniden türbe olarak yapıldığını ifade etti.

 

Küçük bez parçasını gösterdi

Havadis’in konuyla ilgili ulaştığı Mustafa Küçük, hilatın Lala Mustafa Paşa Camii’nde olduğunu ifade ederek Havadis Gazimağusa Muhabiri’ne hilatı gösterdi. Küçük camiye gelerek eski bir dolabın içerisinden çıkardığı beyaz bir bez parçasını muhabire gösterdi. Ancak ne camii cemaati ne de camii imamı hilatın Mustafa Küçük’ün gösterdiği bez parçası olmadığını belirtti.

Foto 4-5: Hilatın kaybolduğu dönemde Lala Mustafa Paşa Camii imamlığı yaptığı ifade edilen Mustafa Küçük, camiye gelerek hilat olduğunu iddia ettiği bez parçasını muhabirimize gösterdi. Ancak cami cemaatinin önde gelen isimleri bunun hilat olmadığını kesin bir dille ifade etti

2 3 5s

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar