Tabelada adı kaldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Tabelada adı kaldı

Lefkoşa’da 1950’lerde gece hayatının nabzının attığı tek mekan, bir semte adını verecek kadar popüler olan Çağlayan Gazinosu’nun şimdiki harap durumu yürekleri burkuyor

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ: Çağlayan Gazinosu, 1954-1963 arasında Nusret Ersöz, Türkan Şoray, Müzeyyen Senar, Suat Gün, Safiye Ayla ve Dursun Salkım ve daha birçok sanatçıyı ağırladı. Kadınlar matinesinin de yapıldığı gazinoda İspanyol ile Alman Revülerine bağlı kızlar, çok orkestralı müzik grupları eşliğinde sahne alıyordu


 

KADERİNE TERK EDİLDİ: Çağlayan Gazinosu, 70’li yıllarda popülerliğini yitirmeye başladı, mekan önce düğün salonu olarak kullanıldı sonrasında sadece hafta sonları kebap yapan bir restorana dönüştürüldü. Başkentin bir dönem tek eğlence mekanı olan Çağlayan Gazinosu’ndan geriye bugün viran bir bina ve tabelada ismi kaldı

 

EVSİZLERE MEKÂN OLDU: Hizmete kapatıldıktan sonra el değmeyen Çağlayan Gazinosu, bir dönem evsizlere yuva oldu. Bölge halkının iddialarına göre gazino bugünlerde türlü suçlara da çanak tutuyor. Çöplüğe dönüştürülen binanın bodrum katındaki yatak, yiyecek,  içecek ve bazı diğer atıklar ise iddiaları destekler nitelikte

Çağlayan Gazinosu’nda düzenlenen eğlencelerden geriye sadece fotoğraflar kaldı
Çağlayan Gazinosu’nda düzenlenen eğlencelerden geriye sadece fotoğraflar kaldı

Lefkoşa’da 1950’lerde gece hayatının nabzının attığı tek eğlence yeri Çağlayan Gazinosu’ydu.

Yıllar önce kaderine terk edilen gazinonun şimdiki harap hali yürekleri burkuyor.

Dönemin bir numaralı eğlence mekânı olan gazinonun o günlerden bugüne sadece adı kaldı. İçerisindeki çöplerle, yıkıntılarla ve kırık kapı pencereleriyle gazino, bugünkü hali ile adeta bir savaş alanını andırıyor. Gazinonun geçmişini bilenler ise “Neydi ne oldu” diyor.

 

“Bir değerimizi yitirdik”

Edinilen bilgiye göre gazinonun bulunduğu Çağlayan bölgesi, adını gazinodan aldı. Bölgeli vatandaşlar, geçmişteki durumunu anımsarken, “Atıl durması ülke değerlerinin geldiği son noktayı bir kez daha gözler önüne serdi” dedi. Bazı vatandaşlar ise kapı penceresi açık olan gazinonun türlü suçlara çanak tuttuğunu söyleyerek, binanın içinde bally poşetleri olduğunu iddia etti. Bodrum katındaki yatak, yiyecek ve içecek artıkları ise orada birilerinin kaldığını gösteriyor.

Gazino binasının bodrum katında birilerinin yaşadığı düşünülüyor
Gazino binasının bodrum katında birilerinin yaşadığı düşünülüyor

“Çok kalabalık olurdu”

Lefkoşa’nın gözde mekânı olan gazino hakkında bir bölgeli Havadis’e şunları anlattı, “Sadece yerli halktan değil, Rumlar ve İngilizlerden de çok sayıda katılım olurdu. Matine, düğün, sünnet vs. gibi törenler yapılırdı. Çoğu müşteri oraya fırın kebabı yemek için giderdi. Bölge cıvıl cıvıl olurdu. Çağlayan Gazinosu 1 numaraydı. 1974 yılında kapılar kapandıktan sonra, insanlar yavaş yavaş açılan başka restoranlara gitmeye başladı ve gazino da değerini kaybetti.”

 

“Yurt dışından sanatçılar gelirdi”

Prio Kıbrıs Merkezi Araştırmacısı Mete Hatay da konuyla ilgili olarak bilgi verirken, gazinonun Kıbrıslı Türklerin ilk açtığı gerçek anlamda bir gazino olduğunu söyledi. Türkiye’den ve Beyrut’tan birçok ünlü sanatçıların gazinoda sahne aldığını ifade eden Hatay, farklı yerlerden de gurupların gittiğini belirtti. Hatay, “1960’larda gettonun içerisinde gidilecek tek eğlence yeriydi” dedi.

Binanın içindeki atıklar ve yıkıntılar adeta savaş alanının andırıyor
Binanın içindeki atıklar ve yıkıntılar adeta savaş alanının andırıyor

Matine de düzenlenirdi

Edinilen bilgiye göre, 1954-1963 yılları arasında Nusret Ersöz, Müzeyyen Senar, Suat Gün, Safiye Ayla ve Dursun Salkım gibi birçok sanatçı Çağlayan Bar’da sahne almaktaydı. Cumartesi günleri ise İspanyol ile Alman Revülerine bağlı kızlar ise çok orkestralı müzik grupları eşliğinde, çeşitli programlar yapıyordu. Restoran sahibi Hüseyin Çağlayan daha sonra kadınlar için eğlence matinesi düzenlemeye başlamıştı.

 

“Yavaş yavaş gözden düştü”

Gazinonun 1950’lerde faaliyete başladığını ifade eden Mete Hatay, uzun bir süre hizmet verdiğini söyledi. Hatay, 1970’li yıllarda mekânın düğün salonu olarak kullanıldığını ve daha sonra yavaş yavaş gözden düştüğünü dile getirdi. Hatay, gazinonun gerek İngiliz elitlerinin gerek Kıbrıslı Türk, hatta Rumların ziyaret ettiği gözde bir yer olduğunu ifade etti.

Binanın içindeki atıklar ve yıkıntılar adeta savaş alanının andırıyor

“Atıl hali üzüyor”

Hatay, zaman içerisinde popülerliğini yitiren gazinonun, gazino halinden çıkıp, hafta sonları kebap yapan bir restorana dönüştüğünü anlattı. 1963’te yaşanan olayların ardından Hatay, o dönem sadece Türk müşteri kaldığını söyledi. Zamanla gazinonun dışarıdan sanatçı getiremeyecek duruma geldiğinden söz eden Hatay, o meşhur yerin şimdilerde atıl halde olmasının üzdüğünü ifade etti.

 

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar