Suçlu arpa ithal etmeyen devlet - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
KıbrısManşet

Suçlu arpa ithal etmeyen devlet

çoban

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları, aflatoksin sebebi ile tonlarca sütün imha edilmesine sert tepki gösterdi:

 


Mustafa-Naimoğulları

ALFATOKSİNİN KAYNAĞI MISIR: Naimoğulları: TÜK yeterli arpa getirmiyor. Hayvan üreticisi de arpa yerine alternatif ürün olan mısır kullanmak zorunda kalıyor. Ülkedeki mısır iyi korunmadığı ve kırılıp saklandığı için alfatoksin ürüyor. Sütteki limit üstü aflatoksin nedeni budur. Sorumlusu da devlettir

 

ARPA YOK: Naimoğulları: Ambarlarda arpa yok. İhtiyaç ayda 12 ile 14 bin ton arpa olmasına rağmen hükümet 5-6 bin ton arpa getiriyor. Kaos günden güne büyüyor. 100 tonun üzerinde süt döküldü ve dökülmeye devam ediyor. Türkiye’den getirilen 300-500 ton arpa ile bu sorunu çözülmez

 

 

Eniz ORAKCIOĞLU

Hayvan Üreticileri aflatoksin sebebi ile imha edilen sütlerde uğradıkları binlerce TL zararın hükümet kaynaklı olduğuna inanıyor. Bu konuda Havadis’e konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, imha edilen sütlerin sebebi olarak arpanın ülkeye getirilmemesi ve hayvan üreticilerinin hayvanlarına mısır yedirmek zorunda kalması olduğunu savundu.

Kaosun günden güne büyüdüğüne işaret eden Naimoğulları, 100 tonun üzerinde sütün döküldüğünü ve dökülmeye devam edeceğini vurguladı.

 

“100 ton süt imha edildi”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kısa süre önce dökülen sütler nedeni ile üreticinin mağdur olduğunu ve 100 ton civarında sütün imha edildiğini vurguladı. Sütte görülen aflatoksinler sebebi ile üreticinin sütlerinin imha edildiğini aktaran Naimoğulları, bu sorunun da Toprak Ürünleri Kurumunun ülkeye arpa getirmemesinden dolayı yaşandığına dikkat çekti.

Bir buçuk aydır TÜK’ün ülkeye yetecek arpayı getirmediğini vurgulayan Naimoğulları, üreticinin de arpa yerine alternatif diğer ürün olan mısır kullanmak zorunda kaldığını kaydetti. Ülkedeki mısırların iyi korunmadığını belirten Naimoğulları, mısır getiren tüccarın ise mısırı kırıp sakladığını bu nedenden kaynaklı mısırda aflatoksin miktarının yükseldiğini sözlerine ekledi. Mısırın doğru kullanımının günü birlik kırılması olduğunu ifade eden Naimoğulları, yaşanan sorunların değindiği konulardan kaynaklandığını aktardı

 

“Kaos günden güne büyüyor”

Yetkilileri daha önce oluşacak sorunlar için uyardığını, arpa olmadığı için bu tür sıkıntıların yaşanabileceğini söylediğini kaydeden Naimoğulları, arpa sorununun biran önce çözülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Bugün itibari ile ambarlarda arpa olmadığının altını çizen Naimoğulları, Ülkede ayda 12 ile 14 bin ton arasında arpa ihtiyacı olmasına rağmen, hükümetin 5-6 bin ton arpa getirerek bu sorunu çözmeye çalıştığını kaydetti. Öte yandan Naimoğulları  TÜK’ün Türkiye’den arpa getirme uğraşı içinde olduğunu belirterek Türkiye’den 300-500 ton arpa getirerek bu sorunu çözemeyeceklerine dikkat çekti. Kaosun günden güne büyüdüğüne işaret eden Naimoğulları, 100 tonun üzerinde sütün döküldüğünü ve dökülmeye devam edeceğini vurguladı.

 

“Bedeli kim ödeyecek”

Naimoğulları, kendi tahminlerini aflatoksinin mısırdan kaynaklandığı yönünde olduğunu söyleyerek,  Hayvancılık Dairesi’nin hala daha numune almaya devam ettiğini belirtti. Dairenin numune sonuçlarını tam olarak ortaya koyamadığına işaret eden Naimoğulları,  hangi üründe aflatoksin ürediğini söyleyemediklerini, sürecin devam ettiğin ve sütlerin ise halen döküldüğünü belirtti.  Dökülen ve imha edilen sütlerin bedelini kimin ödeyeceğini sorgulayan Naimoğulları, üreticinin yaşanan bu durum karşı suçu olmadığını ama mağdur olduklarını yineledi.

 

“Ödemeler yapılmadı”

Küçükbaş hayvancının Kasım ayının 10’unda alması gereken 6 bin ton fide arpalarının verilmediğini sözlerine ekleyen Naimoğulları, yine üreticinin 13 milyon alacağı doğrudan gelir desteğinin de halen ödenmediğini söyledi. Yıl sonu gelmesine rağmen üreticinin hükümetten alacaklarını alamadığını vurgulayan Naimoğulları, hükümetin 13’üncü maaş derdine düştüğünü kaydetti. Öte yandan Naimoğulları, üretici ile yapılan protokol çerçevesinde vermesi gereken hibe arpanın verilmediğine dikkat çekerek, yetkililerin üreticiyi arpasız bıraktığı, Tarım Bakanlığı, TÜK ve Hayvancılık Dairesi’nin hayvancıyı mağdur ettiğini söyledi.

 

“Tazmin edilmeli”

Naimoğulları, sözlerine şu şekilde son verdi; “Üretici ciddi anlamda mağdurdur. Bu mağduriyetin giderilmesi bizler için önemlidir. İmha edilen sütlerin tazmin edilmesi gereklidir. Eğer mısırda aflatoksin varsaydı yetkililer neden bu ülkeye o mısırların girmesine izin verdiler. İmha edilen sütlerin tazmini konusunda tam anlamı ile hükümete bir görüşme gerçekleştiremedik, ama telefonla arayıp bunların tazmin edilmesi gerektiğini söyledim.

Öte yandan eğer üretici toksin bağlayıcı mineral kullanmasaydı dökülen süt çok daha büyük boyutlarda olacaktı.

 

Dökülen ve imha edilen sütlerin bedelini kimi ödeyecek. Üreticinin suçu yok ama mağdur, bu nedenle imha edilen sütlerin tazmin edilmeli. Eğer üretici toksin bağlayıcı mineral kullanmasaydı dökülen süt çok daha büyük boyutlarda olacaktı

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar