Sosyal medya ile seçme ve seçilme hakkı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Köşe Yazarları

Sosyal medya ile seçme ve seçilme hakkı

Mahmut KanberMahmut Kanber

Sosyal medyanın dünyada bir çok alanda en etkili iletişim aracı olduğu kabul görmektedir.

Tüm dünyada demokrasi gereği olan seçme ve seçilme hakkının sonucu olarak insanların


hür iradeleriyle yapabildikleri seçme haklarının kullanma özgürlüğü neye

göre ölçülebilir veya ölçülmelidir.

Seçme ve seçilme hakkı demokrasinin önemli bir unsuru olarak Kabul edilir.

Ülkemizde siyasal seçimler zorunluluk mu?

Siyasi hedefler için mi yapılıyor?

Bu hedefler için yapılıyorsa hedeflerin sonuçları toplumsal yaşamı şekillendirmek geliştirmek

çağdaşlaşma amacı var mı?

Varsa siyasal yapıların bu durumu ortaya koyarken hangi bilimsel verileri ortaya koyduğunu

yorumlayabiliriz?

Kullanılan araçların seçmenin seçmen davranışlarını etkileme noktasındaki ağırlığı var mıdır?

Var olan bu ağırlığın küçük toplumlarda ve topluluklardaki etkisi ve karşılığının nasıl alındığını buradan anlamaya çalışalım.

Sosyal medya, seçmenlerin siyasi bilgi edinmesi, siyasi görüşlerini paylaşması ve siyasi partilerle iletişim kurması için önemli bir platform olmuştur.

Sosyal medyanın seçmen üzerindeki olumlu ve olumsuz etkisi, seçmenlerin siyasi bilgi edinme, siyasi görüş paylaşma ve siyasi partilerle iletişim kurma şekillerini değiştiren bir konudur.

Sosyal medyanın seçmen ve siçim üzerindeki etkisi, son yıllarda giderek artan bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Sosyal medya olumsuz etkileri.

Sosyal medya kullanımı insanların yüz yüze iletişim kurma becerilerini azaltabilir ve sosyal destek ağlarını zedeleyebilir.

Sosyal medya, seçmenlerin gerçek hayattaki sosyal ilişkilerini zayıflatabilir.

Sosyal medya, aynı zamanda yalan haber ve propaganda yayılması için de kullanılan etkili bir

araç haline geldigi biliniyor.

Bazı kişiler veya kuruluşlar, sosyal medya platformları üzerinden yalan haberler yayarak, seçmenlerin fikirlerini etkileyebiliyorlar.

Bu durumu siyasi kampanyaların ve seçim sonuçlarının etkilenmesine neden olabilir.

Sosyal medyanın seçmen davranışı üzerinde ciddi etkisi olduğunu ortaya koyan örnekler arasında 2016’da Donald Trump’ın ABD seçimlerini kazanması ve Brexit referandumu sayılabilir.

Taksim Gezi Parkı olayları 27 Mayıs 2013 örgütlenme sosyal medya üzerinden gelişmiştir.

Sosyal medyanın seçmen üzerindeki olumlu etkileri şunlardır.

Sosyal medya, seçmenlere farklı siyasi görüşleri takip etme ve anlama imkanı sunar.

Sosyal medya, seçmenlerin siyasi katılımını ve demokratik bilincini artırabilir.

Sosyal medya, seçmenlerin siyasi partilerle doğrudan iletişim kurmasını ve geri bildirim

almasını sağlar.

Aslında ülkemiz ve coğrafyamızdaki verilerin incelenmesi de bilerek veya bildirmek bireyin

kendisiyle ilgili önemli kararlar noktasıda referans araçların sosyal ağları kullanarak karar verme noktasındaki etkinliğin yüz yüze yapılan iletişimden daha etkili olduğu görülmektedir.

Bu sonuçları ülkemizde bilhassa pandemi sonrası toplumun örgütlenme toplanma ve toplu hareket etme organizasyonlarında sosyal medyanın etkisinin daha etkili olduğunu gözlemliyor ve görüyoruz.

Siyasal örgütlenmenin yüz yüze iletişim alanının daralması insanların iletişim kanalları olarak farklı iletişim kanallarını tercih etme sebeplerini birçok sebebi olduğu biliniyor. Kolaycılık, yüz yüze gelmemek,zaman ayırmamak,ekonomik olarak etkilenmemek, kendini ifade etme noktasında istediğini söyleyebilmek, sosyal medyanın iletişim alanı olarak etkinliğini artırmaktadır.

Bilhassa demokrasinin ifade özgürlüğü noktasındaki bireyin kendisini temsil etme noktasında gördüğü siyasal yapılara ulaşabilmesi ve fikrini karşı tarafa geçirebilmek noktasındaki çabasının olumsuz olması,bu tür iletişim alanlarının daha çok kullanılmasına da fırsat yaratmıştır. Ülkemizdeki birçok sorunun yukarıda soru şeklindeki cevaplarının siyaseten siyasi partilere cevap olabilme noktasındaki seçmen eğilimlerini yeterince karşılık bulmayışının sonuçları olarak, seçmenler haber alma bilgi edinme haklarını olumlu veya olumsuz kendi sosyal medya alanlarındaki manipülasyonlardan veya doğru haberlerden edinme olgusunu nasıl ölçebileceği konusunda henüz yeterince bilgiye sahip olmadığı bilinmektedir.

Önemli bir haberi farklı bir siyasi amaç için gerçek amacını dışında kullanılabildiği birçok alanda görülmektedir.

21 yüzyılın iletişim biçiminin sosyal toplumların sosyal kişisel ilişkilerinin sosyal alanlarda toplantı yemek organizasyon üretim fikir dernekler kulüpler sendikalar gibi alanların gitgide fonksiyonel olarak etkilerini azaltabilmek adına siyasal yapıların kendilerine rakip görmesi ve örgütlülüğün siyasal söylemler noktasındaki manipülasyonlar için karşıt bir güç olduğundan rahatsız olan siyasal hedeflere ulaşmak isteyen yapılarının,iletişim olarak, sosyal medyayı etkin kullanmalarını anlıyor olmakla birlikte, doğru olmadığında söylemek istiyorum.

Sonuç olarak insanların haber alma özgürlüğü güvenli kanallar üzerinden olamadığını en yakın tarihte ise bunu Türkiye seçimlerinde gördüğümüzü ifade etmek istiyorum, büyük coğrafyalarda farklı iletişim kanallarının kullanıldığı bilinmektedir ve verdiğiniz bir bilgiyi tekrar doğru bilgiye dönüşmesi noktasındaki yanıltıcı bilgilerin haftalar alabileceği de bir gerçektir.

Tüm Bu nedenlerle halkının tüm güvenlik gerekçeleri gibi güvenli iletişim ve özgürlükler noktasında hukukun üstünlüğüne ve toplumun sosyal kültürel yapısının dejenerasyona uğramasına sebep olabilecek yanlış ve yalan bilgilerinin yaşamı etkileyecek noktada ortada istediği gibi gezmesine özgürlük denemeyeceği gerçekliği üzerinden hayatı ve yaşamı okuyan bireyden başlayan topluma sorgulayan araştıran bir toplum olmanın hedefini savunan siyasal hedefleri doğru analiz ederek desteklemek önemli bir karardır

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar