Serdarlı’da gider gelirden fazla - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

Serdarlı’da gider gelirden fazla

Serdarlı’da gider gelirden fazla

TAHSİLAT ORANI ARTIRILDI: Geçmiş dönemlere ait Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı, vergi ve dış piyasa borçları nedeniyle bir türlü belini doğrultamayan Serdarlı Belediyesi’nde mali yapıyı toparlamak için yoğun çaba harcanıyor. Bu doğrultuda ilk adım olarak belediyenin tahsilat oranı yüzde 35’ten yüzde 60’a çıkarıldı
Serdarlı Belediyesi’nin gelirinden fazla gideri var. Aylık olarak devletten 95 bin TL alıp, öz kaynak geliri de yaklaşık 55 bin TL olan belediyenin aylık olarak toplam geliri 150 bin TL civarında. Belediyenin gideri ise 105 bin TL personel maaşı, 11 bin 595 TL borç kesintisi, 6 bin 500 TL Belediyeler Birliği ve Su Dairesi 20 bin TL araç gereç gideri ve 10 bin TL de içme suyu ile tamir masrafı ile toplam 153 bin 095 TL. Zor şartlar altında ayakta durmaya çalışan belediye birçok projesini ise Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nden kaynak sağlayarak hayata geçirmeye çalışıyor.

Mali yapıyı toparlamak için düğmeye basıldı
Son yapılan yerel seçimin ardından göreve gelen Serdarlı Belediye Başkanı ve meclis üyeleri belediyenin mali yapısını toparlamak için yoğun çalışmalara başladı. Bu doğrultuda belediyenin yüzde 35 olan tahsilat oranı yüzde 60’a çekildi.


Bayraktar: Tahsilat oranı yüzde 60 çekildi
Serdarlı Belediyesi Başkanı Salih Bayraktar, belediyeyi devraldığında cari hesabın limitlerinde olup, Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı, vergi borçları ve dış piyasa borçları ile belediyenin toplam  2 milyon 500 bin TL borç içinde olduğunu anlattı. Ayrıca belediyeye ait araç ve gereçlerinde bakım istediğine değinen Bayraktar, bu nedenle ilk iş olarak belediyenin giderlerini kısıp gelirlerini artırma yönünde çalışma yaptıklarını açıkladı. Bayraktar bu doğrultu da belediyenin tahsilat oranının yüzde 35’den yüzde 60 çekildiğini ifade etti.
“Katkı payı yetersiz”
Belediyelerin devletten aldığı katkı payının yetersi olduğunu ifade eden Bayraktar, alınan katkı payının personel maaşlarını bile karşılamaya yetmediğini ifade etti. Bayraktar şu ifadeleri kullandı:
Gelen katkı gelen katkının sadece 35 personelin maaşını karşılamaya yetmesi nedeniyle belediyemizin yaptığı hizmetler ve çalışmalar yalnızca öz kaynak gelirlerimiz ve koşullu yardımlar ile sürdürülmektedir. Bu nedenle son bir yıllık dönemde emekliye ayrılanları ödememiz, personelin günlük maaşlarını ödeyebilmemiz, piyasaya olan borçların azaltılması, ayrıca çalışmayan araç gereç filomuzun yürütülebilmesi öz kaynak gelirlerimiz ve koşullu yardımlarla rutin işlemlerimizi ve projelerimizi yürütebilmekteyiz. Ancak personelimizin sosyal yardımları konusunda merkezi hükümetimizin atacağı adımları beklemekteyiz.
“Temizlik çalışmalarına büyük önem verdik”
Görevi devraldıktan sonra bölgede temizlik kampanyası başlatıldığını belirten Bayraktar, bu kampanya doğrultusunda bölgede ciddi anlamda temizlik çalışmaları yapıldığını belirtti. Bayraktar 12 ay boyunca temizlik çalışmaları ile ilgili hizmet verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini kaydetti.

“Su sorunu çözdük”
Belde de uzun yıllar ciddi anlamda su sıkıntısı yaşandığına ve 18 günde bir su verildiğine dikkati çeken Bayraktar şu ifadeleri kullandı:
Bölgemizde biz görevi devraldığımızda Serdarlı’da 18 günde bir su verilmekteydi. Bunun yanında Görneç ve Gönendere 2de ciddi anlamda su ve su sevkiyatı sıkıntısı vardı. Uluslararası Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bugün günde bir kişi 150 litre su kullanıyor. Bununla birlikte bu batılı ülkelerde 500 litreye kadar ulaşıyor. Biz göreve geldiğimizde Uluslararası Sağlık Örgütü’nün verilerinin altında bir su arzı mevcuttu. Öncelikle suyun devlet tarafından belediyemize ne kadar sağlandığını tespit ettik. Ardından iletim hatlarımızı kontrol ederek 2011 yılında kurulan fakat kullanılmayan yeni sisteme geçtik. Özellikle Gönendere ve Görneç köyümüzde yaşanan iletim hatlarını sıkıntısını aştık. Tüm çalışmaların sonucunda bugün bölgemizde su arzımız kişi başı 250 litreye yaklaşan bir noktaya gelmiştir.

“Yağmur drenaj hattı projemizi yaptık”
Bayraktar, Serdarlı Beldesinde Naci Talat Usar Caddesi ve Muhafız Meydanı bölgesinde yağmur drenaj hattı projesini hayata geçirdiklerini ve doğru yönlendirilmesini sağlayarak Pınarlı köyünde geçtiğimiz kış yaşanan yağmurlardan dolayı oluşan sel felaketinin yaralarını sarmak adına maddi manevi bütün olanakları kullandıklarını anlattı. Belediye başkanı Bayraktar, diğer yandan ise bir daha böyle üzücü bir olay yaşamamak adına dere ıslahına önem vererek gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti.

“Serdarlı’da ağıl sorunu çözüldü”
Beldede en az su sorunu kadar önemli bir sorun ağılların köy içerisinde bulunması sorunu. Sorunun Serdarlı ve Gönendere’de tamamen çözülüp Gönendere köyünün kuzeydoğu bölgesinde organize ağıllar yeri tespit edildiğini ve hükümet ile iş birliği halinde gerekli yasal ve altyapı işlemlerinin başlatılacağını kaydeden Bayraktar, “Tüm bu işlemelerin sonuçlanması ve köyümüzdeki ağılların organize bölgeye taşınma sürecini de göz önüne katarsak dönemin sonuna kadar bu sorunun da ortadan kalkacağını söyleyebilirim” dedi.

“7 projemiz onay gördü”
Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nin belediyelere aktardığı kaynak çerçevesinde Serdarlı Belediyesi’nin de Yardım Heyeti’ne sunduğunu 7 projenin kabul edildiğini anlatan Bayraktar şu ifadeleri kullandı:
“TC Yardım Heyeti’ne sunulan projelerimizin 7 tanesi kabul görürken bir milyon 450 bin TL’lik toplam yatırım miktarıyla bölgemizde en yüksek yatırım miktarının hayat bulacağını duyurmak isterim. 7 projemiz arasında Ergenekon köyü mezarlık duvarının tamiri, Tirmen Kültür Evi ve köy misafirhanesi yapım projesi, ova yollarına çift gözlü köprü yapımı projesi, köy çocuk parklarına spor aleti alımı projesi çevre düzenleme projesi ve çevre köylere istinat duvarı projesi yer almaktadır. Bu bağlamda pınarlı, Serdarlı ve Gönendere’de atıl durumda bulunan ve seçim dönemi arasında bulunan çocuk parkı artık çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın hizmetindedir.”

“Hayvan barınağı hayata geçecek”
Bayraktar ayrıca bölgedeki hayvanların Hayvan Refah Yasası çerçevesinde hayıt altına alınırken kısa süre içerisinde barınağın da hayata geçeceğini belirtti. Belediye başkanı Bayraktar, “Bölgedeki hayvanlara yaşam hakkı tanıyacağız” dedi.

“Yeni hizmetler de başladık”
Bayraktar, beldede pek çok yeni hizmet de başlattıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Bölgemizde bu yılda Serdarlı’daki 3. Serdarlı Kültür ve Sanat Evi Bahar Şenlikleri SER-SAD ile iş birliği içerisinde Gönendere’deki, ‘Gönendere kültür ve Sanat Şenliği’ Gönendere Kültür ve Sanata Derneği ile iş birliği içerisinde yapılmıştır. Ayrıca Görneç köyü el makarnası festivali muhtarlık ve köylüler iş biriliği ile gerçekleştirilmiştir.” 
***
Akçagil: Birçok sorun var

Görneç muhtarı Nevzat Akçagil, Görneç’te birçok sorun olduğunu ve bunların hepsi birden çözülemese bile adım adım aşılmasının kendilerini mutlu edeceğini anlattı. Akçegil şu şekilde konuştu:
“Çocuk parkının içinde parke konulmasını bekliyoruz. Yine düğün salonu olarak kullanılacak bir alan var ve  elektrik akımının bağlanması gerekiyor. Köyümüzde kaldırım çalışması yapılması gerekir. Köyümüzde hiç kaldırım yok.  Yine çok eskiden kalan köy mezarlığı var. 400 yıllık bir mezarlıktır. Etrafı açıktır. Tellenmesi gerekir. Şu an içinde kedi köpek içinde geziyor. Camimizin damındaki kiremitlerin yenilenmesini istiyoruz. Kültür sanat alanı yapılmasını bekliyoruz. Görneç ve Alevkayası arasındaki yolun yapılmasını bekliyoruz. Meclis toplantılarına muhtarlarında katılmasını taleplerimiz arasında.”

Belde halkı ne dedi?
 

Ahmet Billuroğlu:
“Geçmişte en büyük sorun suydu. Bu sorun çözüldü. Seçim dönemi verilen bazı sözler vardı, şimdi o sözlerin gerçekleşmesini bekliyoruz. Belediyenin hizmetlerini olumlu ya da olumsuz değerlendirebilmek için henüz çok erken. Yerel seçimin üstünden yaklaşık bir yıl geçti. Bizim bölgemiz için beklentimiz sosyal ve kültürel açıdan aktivitelere daha yoğunlaşmasıdır. Şu an için sosyal ve kültürel olaylar da biraz sönük kaldık.”
Ufuk Fırat:
“Su sorunu çözüldü. Geçmişte 12, 13 günde bir su alıyorduk. Köyümüzde en büyük sorun sosyal ve kültürel aktivite eksikliğidir. Bu aktivitelerin artırılmasını istiyoruz. Örneğin köyümüzde boş olan araziler sosyal kültürel ve sportif faaliyetler için kullanılabilir. Köyümüzde bir voleybol sahası var. Bunun düzenlenmesi gerek.”
Arif Büyükoğlu:
“Köyümüzdeki ağıl sorunu hala çözülmedi. Artık çözüleceğine de inancım kalmadı. Bu nedenle belediye hizmetlerinden hiç memnun değilim. Geçmiş dönemki Çevre Bakanı bizzat gelip bu sorunla ilgilendi. Hayvanların bir bölümü dışarı alındı. Ancak sorun sadece hayvanların dışarı çıkarılması değil. O yerlerinde temizlenmesi gerekir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar