Riskli oyunlar ve çocuklarımız - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Köşe Yazarları

Riskli oyunlar ve çocuklarımız

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, riskli açık hava oyunlarının sadece çocukların sağlığına iyi gelmekle kalmadığını aynı zamanda yaratıcılığı, sosyal becerileri ve dayanıklılığı da geliştiriyor.

Araştırma bulgularında tırmanma ve atlama, güreşme/boğuşma oyunları, tek başına keşfe çıkma gibi fiziksel faaliyetlere katılan çocukların fiziksel ve sosyal sağlıklarının daha iyi olduğunu anlaşılıyor.


Araştırmayı yürüten profesörü Mariana Brussoni: “Ağaçlar ve bitkiler, değişik yükseklikler gibi doğal unsurlar sunan oyun alanları ve çocukların kendi seçtikleri faaliyetlerde bulunma özgürlüğü, sağlık, davranış ve sosyal gelişim üzerinde olumlu etkilere sahip. Bu alanlar çocuklara riski ve kendi sınırlarını öğrenme fırsatı veriyor” diyor.

Brussoni’ye göre yaralanma gibi güvenlikle ilgili endişeler riskli açık hava oyunlarını sınırlandırmanın en temel sebebi olarak görülüyor. “Çocukları aktif bir şekilde denetlemek yerine onları gözlemlemek çok daha uygun bir yaklaşım olabilir” diyor Brussoni… Aslında Brussoni’nin yürüttü bu çalışmaya benzer çok sayıda araştırma var. Benzer bulguları o araştırmalarda da bulmak mümkün…

*******

Bu satırları buraya aktarırken geçtiğimiz günlerde Lefkoşa’daki bir okulda olan olay aklıma geldi.  Okul çıkış saatinde ağaca çıkan bir çocuk düşmüş ve ciddi şekilde yaralanmış. Elbette hiçbir çocuğun yaralanmasını istemeyiz. Ancak şunu açık yüreklilikle söyleyeyim; “Çocuklar ağaca çıkacak ve zaman zaman da düşecek”. Burada eğitimin görevi nedir bilir misiniz?  O çocuğa ağaca çıkması durumunda düşme tehlikesinin de  olduğunu öğretmektir. Dolayısı ile bunu öğrenen bir çocuk kendisini de korumasını bilir. Bakınız uzmanlar ne diyor? Denetlemeyin sadece gözlemleyin…

Geçtiğimiz aylarda bizim oğlan da sınıf içinde koşarken ayağı okul çantasının birine takılır düşer. Kol dirsekten kırılır. Bunlar okullarımızda olabilen şeylerdir. Her gün okullarımızda buna benzer yaralanmalar olmaktadır.

Haa! Eğer okullarımızda mekanla ilgili tehlikeler varsa ve çocukların güvenliğini tehdit ediyorsa onu ortadan kaldırmak okul yöneticilerinin ve eğitimi yönetenlerin sorunudur.

Peki nedir bu mekanla ilgili tehlikeler ? Okulda kaygan zeminler, havasız mekanlar, yetersiz oksijen, merdivenler, sert zeminler, menteşeler, gereksiz eşyaların okul içinde bulunması vs. Böyle bir okul ortamında çocukların zarar görmesi mümkündür. Hiçbir bilimsel veride ağaçların okullarda tehlike arz etiğine rastlamadım.

*******

Bu ülkede son dönemdeki anne-baba profili, çocukların etrafındaki bütün tehlikeleri bertaraf eden, aşırı koruyan, başına bir şey gelmesin diye dışarı çıkmasına izin verilmeyen, bundan dolayı bir faaliyetten diğer faaliyete taşıyan, evde çocuğun her istediğini yapan, çocukların kirlenmesinden korkan, ama kolej sınavı da geldi mi çocukların o eziyeti çekmesine katkı koyan, nerdeyse ders çalışmaktan oyun oynayamaz hale gelen çocuklara “geç çalış” diyen bir anne baba profili var karşımızda…

Bu listeyi o kadar daha uzatma şansımız var. Haa! Bütün anne-baba profili böylemi mi? Elbette farklı olanlar da vardır.

Ben gene de çağrımı yapayım. Yapmayın be arkadaşlar, kıymayın bu çocuklara…

Bırakınız çocukluklarını yaşasınlar da geri gelmez bu çocukluk…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar