Popülizm buraya kadar - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Kıbrıs

Popülizm buraya kadar

meclis

Maliye Bakanı Denktaş’ın mali külfet uyarısı ve CTP lideri Erhürman’ın önerinin Anayasa’dan dönecek telkinine rağmen Meclis’e getirilen polislere emeklilikte maaş hakkı önerisi, öneriye yeteri kadar milletvekilinin ‘evet’ demeyeceği anlaşılınca UBP tarafından komiteye çekildi

YİNE OLMADI: Polislerin emekliye ayrılmalarının ardından hemen emeklilik maaşı almalarına fırsat tanıyan Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisi dün Meclis gündemindeydi. CTP ve DP öneri ile ilgili olumsuz görüş ortaya koyunca UBP-TDP ve bağımsızların oyu öneriyi geçirmeye yetmedi


DP VE CTP UYARDI: Maliye Bakanı Serdar Denktaş, önerinin yasalaşması halinde bütçeye 82 milyonluk bir külfet getireceğini ifade ederek olumsuz görüş verirken, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yasanın içerisinde bir çok eksikliği dile getirerek olumsuz görüş verdi. Başbakan Özgürgün ise önerinin Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini ifade ederek önerini geri çekilmesini istedi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda polislerin dört gözle beklediği ve yaklaşık bir aydır sürekli bir şekilde Meclis’e gelerek yasalaşması için çaba gösterdiği Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisi yine Meclis’ten geçmedi.

Polislerin emekliye ayrılmalarının ardından askerler gibi emeklilik maaşı çekmesine fırsat tanıyan Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisi Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Demokrat Parti’nin öneri ile ilgili olumsuz görüş ortaya koymasıyla yasalaşamadı.

Bir çok kesim tarafından her fırsatta ortaya konulan, CTP ve DP tarafından da dillendirilen önerinin Anayasa’ya aykırı olabileceği konusu dün de gündeme geldi.

Meclis’te Ulusal Birlik Partisi-Toplumcu Demokrasi Partisi ve bağımsızların oyu öneriyi geçirmeye yetmeyeceği anlaşılınca Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından komiteye geri gönderilmesi istendi.

 

Denktaş: “82 milyon 200 bin TL külfet getirecek”


Öneriye ilişkin komite raporunun okunmasından sonra ilk sözü DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş aldı.
İki hafta önceki toplantıya seçim çalışmaları nedeniyle katılamadığını o nedenle bu yasa geçmedi diye polis örgütü nezdinde neredeyse düşman ilan edildiğini kaydeden Denktaş, içtüzükte yapılan değişiklikle böylesi dönemlerde Meclis faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini söyledi.
Yasayla ilgili Başsavcılık görüşünü okuyan Denktaş, Başsavcılık’ın yazısında eşitlik ilkesine aykırılık yaratılacağının ifade edildiğini aktardı.
Denktaş, Başsavcılık görüşünde, yapılacak düzenlemenin kamu maliyesine yapacağı etkinin göz önüne alınmadığının ifade edildiğini de okudu.

“Zor bir meslek ancak…”


Komitenin mali açıdan külfet yaratılmayacağına ilişkin görüşü olsa da düzenlemenin 82 milyon 200 bin TL külfet getireceğini anlatan Denktaş, polislerin zor bir meslek yürüttüğünü ancak emeklilik yaşıyla oynanması halinde bunun tüm kamuya yansıyacağını dile getirdi.

“Yapılması gereken emeklilik yaşını yukarıya çıkarmak”


Denktaş, ülkede genel olarak yapılması gerekenin, emeklilik yaşını yukarı çıkarmak olduğunu da dile getirdi.
Düzenlemenin personel sayısı açısından da sorun yaratacağına işaret eden Denktaş, her eğitimin altı ay sürdüğünü, her defasında alınabilen öğrenci sayısının 60 olduğunu kaydetti.

“Komiteye iade edelim”
Denktaş “Gelin bu öneriyi komiteye iade edelim, kendilerine farklı bir menfaat verebilir miyiz bunu daha sağlıklı şekilde tartışalım” dedi.

“Dinlenmeyecekse Başsavcılık’tan görüş istenmesin”


Aksi halde gelecek hükümetin altından kalkılamayacak bir durumla karşı karşıya kalacağını dile getiren Denktaş, eğer dinlenmeyecekse Başsavcılık’tan artık görüş istenmemesini istedi.
Serdar Denktaş, gelecek nesillere karşı sorumluluğun görmezden gelinmemesi gerektiğini dile getirdi.

Çakıcı: “Makam araçları için para bulunurken bunun için nasıl para bulunmaz?”

Ardından söz alan bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, Denktaş’ın “uyduruk gerekçeler” sunduğunu savundu.
“Polislerle ilgili UBP sabıkalıdır” diyen Çakıcı, emeklilerle ilgili değişiklik yasa tasarısının UBP tarafından getirildiğini söyledi.
“Büyük otellere ve büyük gazinolara ilanihaye vergi muafiyeti verilirken, makam araçları için para bulunurken bunun için nasıl para bulunmaz?” diyen Çakıcı, hükümet icraatlarını eleştirdi.

“Benim tarafım bellidir” diyen Çakıcı, ezilenin ve çalışanın yanında olduğunu söyledi.
Bu konuda CTP’nin de suçlu olduğunu söyleyen Çakıcı, 2007’de CTP hükümetinin Emekli Sandığı Fonu’nu kapattığını kaydetti.
Çakıcı “Bugün o fon kalsaydı kimse emeklilik için para yok demeyecekti” şeklinde konuştu.
Kendisinin hükümete gelmesi halinde ilanihaye vergi muafiyetlerini kaldıracağını böylece finansal güç sağlayacağını dile getiren Çakıcı, hükümet icraatlarına eleştiriler getirdi.
Çakıcı, vatandaşı seçimlerde oy vermeye çağırdı ve “Oyum yasanın lehindedir” dedi.

Polisler bir an olsun salonu terk etmedi

Polis örgütü mensuplarını yakından ilgilendiren “Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı.

Polis örgütü mensupları, sabah saatlerinden itibaren Cumhuriyet Meclisi bahçesinde toplanarak, Meclis Genel Kurulu’ndan çıkacak sonucu bekledi. Polis örgütü mensupları, Meclis oturumlarının yapıldığı salonun konuk bölümünde toplantıyı ve toplantıdan çıkacak sonucu yakından izledi.

 

Özgürgün: “Önerinin bu haliyle yasallaşması konusunda endişelerim var”

Kürsüye çıkan Başbakan Hüseyin Özgürgün, yasa önerisinin bu haliyle geçmesinin sıkıntı yaratacağını, Anayasa Mahkemesi’nden de dönebileceğini söyleyerek, önerinin ya komiteye çekilmesini ya da Genel Kurula ara verilip değerlendirilmesini istedi.

Özgürgün, görüşleri dinlediğini, önerinin bu haliyle yasallaşması konusunda endişeleri olduğunu kaydetti.

Başbakan, gelinen aşamada, önerinin komiteye çekilmesini ya da Genel Kurula ara verip değerlendirilmesi ve düzenlenmesi önerisini dile getirdi.

Başbakan Özgürgün, önerinin Meclisten geçmesi halinde Anayasa Mahkemesi’nden dönmesinin muhtemel olduğunu da kaydetti.

“İşin mali yönünde değilim” diyen Özgürgün, bu yasanın polisler arasında sıkıntı yaratacağını ifade ederek, “Önerinin düzeltilmesi gerek” şeklinde konuştu.

 

Erhürman: “Bu iş ciddiyetle yapılmadı. Maksat seçimdir”

CTP Genel Başkanı ve milletvekili Tufan Erhürman, Angolemli’den sonra söz aldı.

Tufan Erhürman, önerinin yasallaşması halinde 2007’den sonra polis olanların 25 yıl üzerinden emekli olamayacağını kaydederek, “2008 sonrası işe girenler daha az mı risk alıyor, daha az mı nöbet tutuyor?” diye sordu.

Erhürman, bu noktanın komitedeki milletvekillerinin gözünden kaçtığını söyleyerek, “Yasa önerisini hazırlayan milletvekillerinin bu konunun farkında olup olmadığından emin değilim” dedi.

Tufan Erhürman, yasa önerisinin 446 polisi kapsadığını, geriye kalan bin 800 polisi kapsamadığını ifade etti.

Bu yasa önerisinin polisin içinde ayrım yaptığını dile getiren Erhürman, “Polisin içinde ayrım yapmanın haklı nedeni yoktur. ‘Yollayın Anayasa Mahkemesi’ne dönerse dönsün’ anlayışı da doğru değildir” dedi.

Kamu görevlilerinin ödeneklerini düzenleyen 47\2010 yasası üzerinden ülkedeki eşitsizliğin sürdüğünü de kaydeden Erhürman, “Bir eşitsizlik daha mı yaratılmak isteniyor” ifadesine yer verdi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ise, “Bu oturum son derece üzücü bir hal aldı. Karar neyse versinler. Bu iş ciddiyetle yapılmadı. Maksat seçimdir. Yanlış yapılıyor ama biz buradayız, CTP olarak nisabı sağlıyoruz. Yanlışı kim yaparsa bu yapanın boynunda” dedi.

 

Denktaş: Öneri hesap kitap yapılmadan getirildi

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bu önerinin hesap kitap yapılmadan hazırlandığını söyleyerek, “Önerinin görüşülme zamanı yanlış.  Bu konu seçim sonrasında mali ve anayasal boyutla ele alınmalı” dedi.

Denktaş, “Öneri bu şekliyle geçerse bütün kamu düzenini, tek tip sosyal güvenliği yerle bir ederiz, altından kalkılamaz hale getiririz” ifadelerine yer verdi.

Bu konuda rahat olmadıklarını da söyleyen Serdar Denktaş, “Bu konudaki sorumluluğu hep birlikte almalı, seçim yarışına kurban etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Kaşif son noktayı koydu

Denktaş’tan sonra söz alan UBP milletvekili ve Komite başkanı Ahmet Kaşif,  “Bu konu gündeme geldiğinde kürsü inliyordu. Herkes ‘sonuna kadar arkasındayız geçirelim diyordu” şeklinde konuştu.

Komiteye ivedilikle iletilen yasa önerisini çalıştıklarını ve öneriyi Genel Kurula gönderdiklerini belirten Kaşif, “Eksiklikleri gördük. Önerinin komiteye çekilmesini ve Perşembe günkü toplantıda konuşulanlar ışığında tekrar değerlendirmesini öneriyorum” dedi.

Kaşif’in önerisi milletvekillerinin onayına sunuldu. Öneri oyçokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul, 18 Aralık Pazartesi günü yasama ve denetim göreviyle toplanacak.

Bunun üzerine söz alan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif, Polis Örgütü (Kuruluş Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisinin14 Aralık Perşembe günü komitede görüşülmek üzere Genel Kuruldan çekilmesini önerdi.

Öneri, oyçokluğuyla kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 18 Aralık Pazartesi günü olacak.


polis yasası

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar