“Panik yapmaya gerek yok” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

“Panik yapmaya gerek yok”

Sağlık Bakanı Filiz Besim ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ, KKTC’de yaygın olarak görülen grip virüsü ve tedavisinde kullanılan ilaçlara nasıl ulaşılabileceği konusunda Havadis’e önemli açıklamalarda bulundu

 


“ÖLÜMCÜL DEĞİL”: Besim: Bu yılın gribi ağır bir griptir. Hızlı yayılıyor ve gerçekten ağır seyrediyor. KKTC’de H1N1 virüsü de var. Ancak bu virüsler, ölümcül bir virüs değildir. Gribin önlemleri de tedavisi de bellidir. Panik yapıp korkulacak bir durum yoktur

 

“İLAÇ SIKINTISI YOK”: Besim: İlaç Eczacılık Dairesi, grip enfeksiyonu ile ilgili ilaçları çok düzenli bir şekilde hastanelere veriyor. Hatta bu ilaçları doktor reçetesi ile alınmak kaydı ile özel eczanelere de verme kararı aldık

 

“RİSK GURUPLARI BELİRLENDİ”:Uludağ: 2 yaşın altında ve 65 yaşın üzerindeki bireyler, kronik hastalıkları olanlar, sağlık çalışanları risk gurubundadırlar. Bu kişilerde, öksürük, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, eklem, boğaz ağrısı ve ateş görüldüğü zaman hemen bir uzmana başvurulmalıdır

 

 

Duygu ALAN

Sağlık Bakanı Filiz Besim, bu yıl görülen grip virüsünün DNA’sı, virüsün ülkedeki yaygınlığı, tanısı, tedavisi ve bu virüse yakalanmamak için alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.

Grip enfeksiyonları ilaçlarının tükendiği yönündeki iddialara da açıklık getiren Bakan Besim, ayrıca halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen H1N1 virüsü ile ilgili de açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Filiz Besim ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ, grip enfeksiyonları konusunda Havadis’in sorularını yanıtladı.

 

Soru: Her gün yüzlerce kişinin devlet hastanelerinin acil servislerine veya polikliniklerine grip şikayeti ile başvurduğu artık bilinen bir gerçek. Bakanlık, bu konudaki açıklamalarında “salgın” tabirini hiç kullanmadı. Ülkede grip vakalarının yaygınlığı nedir? Bakanlığın söz konusu virüsün tanısı, tedavisi nasıl yapılıyor, virüse karşı alınması gereken önlemler konusunda halka çağrısı nedir?

 

Besim: Ocak ayının başından itibaren grip vakaları yayılmaya başladı. O günlerden itibaren Bulaşıcı Hastalıklar Yasası altında olan Enfeksiyon Komite’si haftada iki gün toplanmaktadır. Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ’ın başkanlığını yaptığı Enfeksiyon Komitesi’nde enfeksiyon doktorları, hemşireler, halk sağlığı birimi var. Bu konudaki açıklamaları hep tek ağızdan, standart bir şekilde, komite sözcüsü olarak Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Sayın Savaşay Uludağ’ın vermesini istedik. Bu yöndeki tüm açıklamalarımız da Enfeksiyon Komitesi’nin aldığı kararlar ile ilgili açıklamalardır. Enfeksiyon Komitesi, gribin ülkedeki yaygınlığını ölçtü. 3 yıldır grip vakaları sayıları nedir, hangi virüslerin yaydığı bir grip ile muzdaripiz araştırıldı, veriler ortaya kondu, bunun DNA analizleri de yapıldı. Bu yıl görülen grip virüsünün yaygınlık ve ağırlık derecesine göre de komite, hangi ilaçların verilebileceği ile ilgili de tetkiklerini yaptı. Nasıl bir tedavi uygulayacaklarını da ilgili tüm hekimlere bildirdi.

 

“Hızla yayılıyor ancak ölümcül değil”

Evet, bu yılın gribi ağır bir griptir, hızlı yayılıyor ve gerçekten ağır seyrediyor. Ancak bu gribi meydana getiren virüsler, bildiğimizin dışında farklı, ölümcül bir virüs değildir. Fakat mutlaka önlem almamız gerekmektedir. Bu önlemler çerçevesinde, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çocuk hekimi, göğüs hastalıkları uzmanı ve enfeksiyon doktorlarının olduğu grip polikliniği açıldı. Yine Mağusa Devlet Hastanesi’nde de grip polikliniğimiz vardır.

 

“Kalabalık ortamlarda bulunulmamalıdır”

Grip olan hastaların kesinlikle toplu ortamlara girmemesi, hasta olan çocukların okula gönderilmemeleri, hasta olan yetişkinlerin de işe gitmemeleri konusunda zaten Sağlık Bakanlığı olarak sıklıkla halka çağrılarda bulunuyoruz. Öte yandan bu hastaların almaları gereken tedavileri belirtiyor, tedavi alıp, ilk 48 saat içerisinde geçmemesi halinde mutlaka doktor kontrolüne girmelerini ve hekimin önerdiği tedavi yöntemi yönünde hareket etmeleri gerektiğini de söylüyoruz.”

 

Uludağ: Risk guruplarını belirledik

“Her türlü bulaşıcı hastalık tehdidi olduğu zaman acil olarak Enfeksiyon Komitesi toplanır ve veriler ortaya konur, ne yapılabilir, hangi yol izlenmelidir, ortada olan hastalık nedir, bu hastalıktan kimler etkilenebilir, bunlar konuşulup tartışılır ve bu konuda karar verilir. Bu kararlar da tüm sağlık merkezleri, hastaneler, gerekli olan diğer kurumlar bilgilendirilir. Grip konusunda da toplantı yaptık. Bu toplantı da risk guruplarını belirledik. İki yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki bireyler, kronik hastalıkları olanlar ve sağlık çalışanları risk gurubundadırlar. Bu kişilerde öksürük, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve ateş görüldüğü zaman vakit kaybetmeden bir enfeksiyon uzmanı veya göğüs hastalıkları uzmanı ilk adımda ulaşabilecekleri dahiliye uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Çocuklar için de çocuk doktorlarına ulaşılmalıdır.

 

“İlaçların kimler tarafından reçete edileceği de belirlendi”

Enfeksiyon Komitesi, konuya ilişkin toplantılarında bu antiviral ilaçların kimler tarafından reçete edileceğine dair de kararlar alındı. Bu bağlamda gerek özelde çalışan gerek devlette çalışan Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanları ve Çocuk Doktorları antiviral ilaçlarını reçete edebiliyor.”

 

Soru: Grip enfeksiyonu ile ilgili ilaçların tükendiği konusunda iddialar var. Bu iddiaların doğruluk derecesi nedir? Hastalar bu ilaçlara nasıl ulaşabilirler?

 

Besim: “İlaç Eczacılık Dairesi, ilaçları çok düzenli bir şekilde hastanelere veriyor. Hatta doktor reçetesi ile alınmak kaydı ile özel eczanelere de verme kararı aldık. Hastalar isterlerse bu ilaçları özel eczanelerden de alacak ama mutlaka reçetesi olacak.

Hiçbir şekilde ilaç eksiğimiz yoktur.”

 

Soru: Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Makarios Hastanesi Pediatri Bölümü Müdür Yardımcısı Maria Koliu, grip vakalarında çok artış olduğunu ifade etti, şu anda tüm Güney Kıbrıs’ta grip vakalarının kaydedildiğini, tahlile gönderilen iki örnekten birinde H1N1 tespit edildiğini belirtti. KKTC’de bu yıl H1N1 virüsü tespit edildi mi? Bu konuda nasıl bir tedbir alındı ve bakanlığın halka çağrısı nedir?

 

“Bizde de H1N1 virüsü var”

Besim: “Aslında bu çağrıyı hem hekimlere hem de halka günlerdir yapıyoruz. Bu risk guruplarının özellikle altını çiziyoruz. Grip olan hastaların kesinlikle toplu ortamlara girmemesi, hasta olan çocukları okula göndermemeleri, hasta olan yetişkinlerin işe gitmemeleri konusunda çağrı yapıyoruz.

Güneyde her iki vakadan birinin H1N1 olması konusuna gelince, H1N1 virüsü,  3-4 sene önce çok tehlikeli bir virüstü. Halk arasında “Domuz Gribi” olarak adlandırılıyor bu virüs. Bu da kötü bir tabirdi. Şuanda H1N1 öldürücü bir virüs değildir. Artık diğer grip virüsleri gibi normal bir grip virüsü durumundadır. Evet, bizde de H1N1 virüsü vardır. Ama bu rutin grip vakalarının arasına girmiştir artık. Çünkü toplum buna bağışıklık kazanmıştır. İlaçlar kullanılmıştır, yani o 4-5 yıl önceki durum, ürkütücü bir durum yoktur.

 

“Fazla panik yapıp korkulacak bir durum yok”

Özellikle biz bu virüslerin DNA tipine bakıyoruz. Ona göre, önlemler alıyoruz. Grip aslında her yıl risk gurupları için risklidir. Yani kalp hastaları, diyabet, kanser, koah, akciğer hastaları ağır griplerde zaten ciddi bir risk altındadırlar.

Çok artan bir nüfus var, çok değişik yerlerden gelen insanlar var. Bundan dolayı da virüs hızlı yayılıyor. Güneyde de durum bu. Bulgaristan’da bir alarm var. Türkiye’de de bu vakalarda ciddi sayıda bir artış var ama bu artma risk guruplarının dışında yaşamı tehdit eder bir gribal enfeksiyon değildir. Yapılması gereken Sağlık Bakanlığı’nın söylediği önlemleri almaktır. Risk gurubundakiler kendini koruyacaklar, risk gurubunda olmayan hastalar da başkalarını korumak için kalabalık ortamda bulunmayacak. ‘Biz alarm verdik de grip öldürüyor’ böyle bir durum yok. Bu yıl aslında biz anlatıyoruz, anlatıyoruz ama kendimizi anlatamıyor gibi bir duruma düştük. Makarios Hastanesi’nden de söylenmeye çalışılan aslında aynı şeyler. Eğer doğru algılamaya çalışırsa evet grip bizde de yakın coğrafyada olan birçok ülkede de vardır ve yaygındır. Ancak önlemleri de bellidir. Bu konuda çok fazla panik yapıp korkulacak bir durum da yoktur.”

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar