Pandemi sonrası dünyada eğitim… - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Pandemi sonrası dünyada eğitim…

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Pandemi sonrası dünya aynı dünya olmayacak. Ulusal ve uluslararası çalışmalar artarak devam etmekte. Covid-19’un gerek toplumsal gerekse dünya ölçeğinde etkileri sürecek. Ulusal ve uluslararası kuruluşların da gündeminde Covid-19 sonrası eğitimde neler yapılacağı var. Her toplum gelecekte başarılı olmak istiyorsa şimdiden önlemlerini almalıdır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Eğitimin Geleceği İçin Uluslararası Komisyon’u da ‘Covid Sonrası Dünya’da Eğitim: Kamusal Eylem İçin Dokuz Fikir’ raporunu yayımladı*. Ülkelerin Covid-19 sonrası, insan hakları ve eşitlik ilkesi temelinde eğitimde alınması gerekli önlemleri raporda aktardı. Bizce ülkelerin raporu dikkate alıp, rapordaki öneriler doğrultusunda eğitim sistemlerini yeniden ele almalılar.


2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası da gerekli olan uyarıları ve kılavuzların çoğunu desteklediği raporda aktarılmakta. Raporda, UNESCO tarafından 2019 yılında kurulan ve akademi, bilim, hükümet, iş ve eğitim dünyalarından düşünce liderlerinden oluşan ‘Eğitimin Geleceği İçin Uluslararası Komisyon’, yarının eğitimini ilerletecek, bugünkü somut eylemler için dokuz fikri açıkladı. Özetle öneriler şöyle*:

  1. Eğitimi güçlendirmeyi bir ortak fayda olarak taahhüt ediniz. Eğitim, eşitsizliklere karşı bir siperdir. Sağlıkta olduğu gibi eğitimde de herkes güvende olduğunda, hepimiz güvendeyiz.
  2. Eğitim hakkı kavramını, bilgiye ulaşım ve erişimin önemini de içerecek şekilde genişletiniz. Komisyon, eğitim ihtiyacı hakkının genişletilmesinin yöntemleri konusunda global bağlamda tartışma öneriyor (her yaştan öğrencinin de tartışmaya dahil edileceği).
  3. Öğretmenlik mesleğine ve öğretmen işbirliğine değer veriniz. Eğitimcilerin Covid-19 krizine verdikleri tepkilerde kayda değer yenilikler yaşandı. En çok direnç gösteren topluluk ve ailelere karşı bile tepkilerde yenilikler yaşandı. Ön saflarda olan eğitimcilerle işbirliği içinde hareket etme konusunda özerklik ve esnekliği sağlayan koşulları teşvik etmeliyiz.
  4. Öğrenci, genç ve çocukların katılımını ve haklarını teşvik ediniz. Kuşaklar arası adalet ve demokratik ilkeler, bizleri istenen değişimin birlikte inşa edilmesinde öğrenci ve gençlerin geniş çapta katılımına öncelik vermeye zorlamalıdır.
  5. Eğitimi dönüştürürken okulların ‘sosyal yan’ını korumalıyız. Okul fiziksel bir yapı olarak vazgeçilmezdir. Geleneksel sınıf organizasyonu, ‘okul’un çok çeşitli yanlarının oluşumuna olanak sağlamalı. Okul ayrı bir kolektif yaşam alanı olarak özel ve diğer öğrenme alanlarından farklı olarak korunmalıdır.
  6. Öğretmenler ve öğrenciler için ücretsiz ve açık kaynakların yer alacağı teknolojileri kullanılabilir hale getiriniz. Açık eğitim kaynakları ve açık erişimli dijital araçlar desteklenmelidir. Eğitim, pedagojik alanın dışında ve öğretmenler ile öğrenciler arasındaki insan ilişkilerin dışında oluşturulan hazır içerikle gelişemez. Eğitim özel şirketler tarafından kontrol edilen dijital platformlara da bağımlı olamaz.
  7. Programlarda bilimsel okur-yazarlığı destekleyin. Şimdi programlar üzerinde derinlemesine düşünmenin doğru zamanıdır. Özellikle de bilimsel bilginin reddine karşı mücadele verilirken ve yanlış bilgilerle aktif olarak mücadele ederken.
  8. Kamusal eğitimin, yerel ve uluslararası finansmanı korunmalıdır. Pandemi onlarca yıllık ilerlemeleri baltalayacak güce sahip. Ulusal hükümetler, uluslararası kuruluşlar ile tüm eğitim ve gelişim paydaşları, halk sağlığı ve sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi ihtiyacını kabul etmeli. Ancak eş zamanlı olarak kamu eğitiminin ve finansmanının korunması etrafında harekete geçmelidir.
  9. Mevcut eşitsizlik düzeylerini sona erdirmek için küresel dayanışmayı ilerletin. Covid-19 bize toplumlarımızın güç dengesizliklerinden ne ölçüde yararlandığını ve küresel sistemimizin eşitsizlikleri ne ölçüde kullandığını gösterdi. Komisyon, özünde empati ve ortak insanlığımızı takdir eden, yeniden canlandırılmış bir küresel dayanışma ile birlikte, uluslararası işbirliği ve çok taraflılığa yenilenmiş taahhütler çağrısında bulunuyor.

Covid-19 özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeleri etkiledi. Yaratılan etki eğitim hakkını zedeledi. Yukarıda aktarılan raporda da özellikle yoksulluk yaşayan öğrencilerin, eğitim hakkının sunulması üzerinde neler yapılması gerektiği konularında öneriler yapılmaktadır. Rapordaki öneriler dikkate alınırsa Covid-19 sonrası dünyada toplumlar insani eğitim ve gelişme sağlamış olacaklardır.

* https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000373717/PDF/373717eng.pdf.multi

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar