Nüansta fark var - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

Nüansta fark var

Ekonomik önlemlerin ele alındığı toplantıya katılan siyasi partilerin yetkilileri acil önemler konusunda hem fikir oldu ancak planlama konusunda tereddüt belirtti. Partiler önlemler için gereken rakamın ve harcanacak alanların net olmasını istiyor.

EN AZ ÜÇ AYLIK OLMALI: CTP Genel Başkanı Erhürman: 3-6 aylık bir planı önümüze koymamız gerek. Ne kadar paraya ihtiyaç duyulduğu, mevcut yerel kaynaklar ve dış kaynak beklentisinin ne olduğu, nerelerden tasarruf edilebileceği ve ne kadar iç borçlanmaya gidilebileceği belirlenmelidir.


 3 AYDA 2 MİLYAR TL: YDP Genel Başkanı Arıklı: 3 aylık projeksiyonda devletin 2 milyar TL’ye ihtiyacı var. Bunun ne kadarı tasarrufla sağlanıyor, fonlarda ne kadar para var, somut rakamlar ortaya çıkmadan bir plan oluşturulamaz.

SOMUT VERİ ŞART: TDP Genel Başkanı Özyiğit: Zaman elimizi taşın altına koyma zamanıdır ancak bu olağanüstü koşulların üstesinden gelebilmek, bir plan dahilinde, somut veriler üzerinden kararların alınıp uygulanması ile mümkündür.

SOSYAL ADALET: HP Genel Başkanı Senin: Hükümet taslağı ortaya koydu, bizler de kendi düşünce ve önerilerimizi ifade ettik. Çoğu konuda konsensüs sağlandı. Ortaya konan her sektörü yavaş yavaş ayağa kaldırma projeksiyonudur. Sosyal adalet duygusu ön planda tutulmalı.

 

Duygu ALAN

Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkanları ve temsilcileri, Başbakanlıkta önceki gün yapılan ‘ekonomik tedbirlere ilişkin’ istişare toplantısını değerlendirdi, kendi önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

“Ekonomik olarak 3 – 6 aylık bir planı önümüze koymamız gerek” diyen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, bunun için de yapılması gereken harcamaların miktarının, ne kadar paraya ihtiyaç duyulduğunun, mevcut yerel kaynaklar ve dış kaynak beklentisinin ne olduğunun, nerelerden tasarruf edilebileceğinin ve ne kadar iç borçlanmaya gidilebileceğin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, 3 aylık projeksiyonda devletin 2 milyar TL’ye ihtiyacı olduğunu belirterek “bunun ne kadarının tasarrufla sağlandığı, fonlarda ne kadar para olduğu somut rakamlarla ortaya çıkmadan bir plan oluşturulamaz” dedi.

Toplantıya evde karantinada olan Demokrat Parti genel Başkanı adına katılan DP Milletvekili Serdar Denktaş ise toplantının içeriğine dair yorum yapmak istemediğini kaydetti.

Denktaş, “Hükümet, bizi kapalı bir toplantıya çağırdı. Toplantıdan çıkıp, neler konuşulduğunu kamuoyu ile paylaşmak doğru bir tavır değildir. Dolayısıyla bu konuda yorum yapmak istemiyorum” dedi. Denktaş, partinin ekonomik tedbir önerilerinin ise gerek hükümete gerekse Cumhurbaşkanına sunulduğunu ifade etti.

Tufan Erhürman

Erhürman: Önerilerimizi dile getirdik

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakanlıkta önceki gün yapılan ‘ekonomik tedbirlere ilişkin’ istişare toplantısının içeriğine ilişkin bilgi paylaşımı yapmanın doğru olmadığını ifade ederek bu konuda yorum yapmak istemediğini belirtti.

CTP Ekonomi Komitesi’nin ekonomik önlemleri ve görüşlerini kamuoyu ile paylaşan Erhürman, sağlıkla ilgili krizin ne kadar süreceğinin öngörülemediğini ama şuana kadar yaşanılanların, mali krizin boyutlarının bu ayın çok ötesine geçeceğini açık bir şekilde gösterdiğini ifade etti.

“Ekonomik olarak 3 – 6 aylık bir planı önümüze koymamız gerek” diyen Erhürman, bunun için de önce yapılması gereken harcamaların belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Bunların içinde işsiz kalan işçiler, maaşını tam olarak alamayanlar, güneyde çalışıp maaş alamayanlar, daha fazla sosyal desteğe ihtiyaç olanlar, işyerlerini KOVID-19 salgını nedeni ile kapatan esnaf veya KOBİ’ler ve turizm sektörünün yaşamını sürdürebilmesi ve günü geldiğinde tekrar canlandırılması gibi alanlarda harcamalar olduğunu dile getirdi.

Sağlık harcamaları da bir taraf bu harcamaların belirlenip, ne kadar paraya ihtiyaç duyulduğunun projeksiyonunun da yapılması gerektiğini belirten Tufan Erhürman, sonrasında mevcut yerel kaynakların ve dış kaynak beklentisinin belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Erhürman, “Üçüncü adımda, nerelerden tasarruf edebiliriz ve ne kadar iç borçlanmaya gidebiliriz bunların da rakamlarının projeksiyonunu yaptıktan sonra söz konusu harcamalara ilişkin ne kadar eksiğimiz var onu belirlemek gerekir ve bu eksiği gidermek için adil biçimde herhangi bir kesime ayrıcalık ya da fazladan mağduriyet yaratmaksızın ellerimizi taşın altına hep birlikte nasıl koyacağımızı belirlememiz lazım” dedi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, tüm bunları önceki günkü toplantıda da dile getirdiklerini ve bunun için de hükümete böyle bir çalışmayı yaptıktan sonra yeniden bir araya gelme ve bu konudaki toplumsal uzlaşmayı en geniş şekilde sağlayıp bunun siyasi sorumluluğunu hep birlikte paylaşma önerisinde bulunduklarını ifade etti.

erhan-arıklı-oy

Arıklı: Ciddi bir kaynak sıkıntısı var

Başbakan Ersin Tatar’ın davetiyle, önceki gün Başbakanlıkta yapılan ‘ekonomik tedbirlere ilişkin’ istişare toplantısına katılan Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, devletin aylık ödemelerini yapabilmesi için 650 milyon TL’lik bir kaynağa ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Ancak çok ciddi bir kaynak sıkıntısı var” dedi.

Arıklı,  önce gün yapılan toplantıda genel hatları ile devletin aylık ödemelerinin miktarı, ihtiyaç olan kaynak miktarı, özel sektöre yapılması planlanan katkı ve bir maaş kesintisi olacaksa bunun şeklinin nasıl olacağı konularında konuşulduğunu kaydetti.

Toplantıya katılan siyasi partilerin de hükümetten ortaya konan taslağa ilişkin somut rakamlar ortaya koymasını istediğini ifade eden Arıklı, “Somut rakamlar ortaya çıkmadan taslağa onay verilmesi mümkün değildir” dedi.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Başbakanlıkta yapılan ‘ekonomik tedbirlere ilişkin’ istişare toplantısına ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Devletin aylık ödemelerini yapabilmesi için 150 milyon TL sigorta, 450 milyon TL maaş olmak üzere toplamda 650 milyon TL’ye ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Bunun yanı sıra özel sektöre yapılacak katkı da var.  Toplantıda ayrıca ihtiyaç belirlendikten sonra toplanacak para hususunda da konuşuldu. Orada çok ciddi bir kaynak sıkıntısı olduğu ortaya çıktı. Tasarruf tedbirleri konuşulurken, hükümetten daha somut rakamlar sunmasını istedik. Maaş kesintisi yapılacaksa bu kesintinin ne kadar olacağı ve maaş kesintisinin şeklinin nasıl olacağının açıklanmasını istedik ama maaş kesintisinin miktarını tartışmadan önce rakamları görmek istedik. 20 bin TL, 15 bin TL ve 4 bin TL üzerinde maaş alan kaç kişi olduğunun somut bir şekilde ortaya konması gerektiğini ifade ettik. Hükümette bize bugün yarın bu çalışmayı yapıp, bizi tekrar toplantıya çağıracağını ifade etti. Muhalefetten destek isteniyorsa ortaya konan taslağın biraz daha somutlaşması gerekiyordu. Devletin 3 aylık projeksiyonda 2 milyar TL’ye ihtiyacı var bunun ne kadarı tasarrufla sağlanıyor, fonlarda ne kadar para var, somut rakamlar ortaya çıkmadan taslağa ‘tamam’ denmesi mümkün değildir.”

Denktaş: Kapılı bir toplantıydı, yorum yapamam

Toplantıya evde karantinada olan Demokrat Parti genel Başkanı adına katılan DP Milletvekili Serdar Denktaş ise toplantının içeriğine dair yorum yapmak istemediğini kaydetti.

Serdar Denktaş, “Hükümet, bizi kapalı bir toplantıya çağırdı. Toplantıdan çıkıp, neler konuşulduğunu kamuoyu ile paylaşmak doğru bir tavır değildir. Dolayısıyla bu konuda yorum yapmak istemiyorum” dedi.

Denktaş, partinin ekonomik tedbir önerilerinin ise gerek hükümete gerekse Cumhurbaşkanına sunulduğunu ifade etti.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar