Milli Mücadele Tarihi kitabı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
EğitimKöşe Yazarları

Milli Mücadele Tarihi kitabı

Barış Uzunahmet

UNESCO Küresel Eğitim Gözlem Raporu’nda bahsedilen ve 1950-2011 yılları arasında ortaokul tarih, yurttaşlık bilgisi, sosyal bilgiler ve tarih kitaplarını kapsayan bir araştırmada bu kitaplardaki barış ve şiddetsizlik, cinsiyet eşitliği, insan hakları, çevrenin korunması ve kültürel çeşitlilik konularının nasıl ele alındığını incelendi. Araştırmadaki veriler, yüze yakın ülkede, farklı kategorilerdeki yüzlerce ders kitabından derlenen bilgilerin yer aldığı üç büyük veri tabanından alındı.

Ders kitapları zerine yapılan bu araştırmada kullanılan bazı örnekler arasında 2004 yılında basılan Kıbrıs Tarihi kitabı da yer aldı. Kıbrıs Tarihi kitabından övgü ile bahsediliyor. “Barış ve Şiddetsizlik” başlığı altında kitaptan olumlu örnekler veriliyor. Örnek kitap olarak gösteriliyor.


Uluslararası beğeni alan ve çağdaş tarih yazımı ilkeleri çerçevesinde yazılan bu kitap 2009-2010 öğretim yılında dönemin milliyetçi hükümeti tarafından fazla “milli” bulunmadığı için kullanımdan kaldırıldı ve yerine “Kıbrıs Türk Tarihi” isimli bir kitap basıldı. Bugünlere kadar da o kitap okutuldu.

Hal böyle iken milliyetçi çevrelerde hala bir telaştır gider. Bu telaşın nedeni son yıllarda Kıbrıs’ın yakın dönem tarihi ile ilgili çok sayıda alternatif kitapların basılmasıdır. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde de “Kıbrıs Türk Milli Mücadele Tarihi Kitabı” basılacakmış. Bunun için komisyon oluşturulmuş.

1974 sonrasında Vehbi Zeki Serter’in yazdığı Kıbrıs Tarihi kitabı demek yeterli olmadı ki bu topluma yeterince milliyetçilik aşılanamadı. Aksine Vehbi Zeki’nin kitabı tam da milliyetçilerin hoşuna gideceği bir kitaptı…

“Kıbrıs Türk Milli Mücadele Tarihi Kitabı” Komisyon çalışmalarının başladığını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu konu ile ilgili şöyle diyor: “Özellikle 1950 ile 1974 arasında yaşananların ve verilen mücadelenin, günümüz ve gelecek için irdelenmesi gereken çok önemli olaylardır. Çekilen acılar ve yaşanan kayıpların hatıralarının canlı tutulmasının, o dönemlere yön veren olay ve kişilerin, liderlerin, ortaya konan fedakarlıkların idrak edilmesinin, gelecekte benzer olayların yaşanmaması adına elzemdir” dedi.

Zaten 1974’ten günümüze kadar sayın bakanın söyledikleri anlatılamamışsa bundan sonra Z kuşağı çocuklarına bunu anlatmak pek mümkün olmayacak.

Komisyon başkanlığına getirilen YDÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Eftal Özkul ise konu hakkında yaptığı açıklama çok önemli… Özkul bu açıklamasında “Kıbrıs Türkünün varoluşunun en önemli evresi Milli Mücadele yıllarının, çağdaş tarih eğitimi ilkeleri çerçevesinde, teknolojik destekli altyapı ile öğretilmesi önemlidir” dedi.

Ali Eftal Özkul hocanın vurguladığı çok önemli bir şey var. Bu kitap çağdaş tarih eğitimi ilkeleri çerçevesinde yazılacak. Ali Eftal Özkul hocanın bu vurgusundan sonra bizim milliyetçi çevrelerin ortaya çıkacak kitaptan da memnun olacaklarını zannetmiyorum.

Bu kitap çağdaş tarih kitabı ilkeleri çerçevesinde yazılacaksa zaten belli hassasiyetler göz önünde bulundurulacak. Basılacak olan bu kitabın yeni öğretim yılında kullanılması hedeflenmektedir. Peki bugüne kadar okutulan Kıbrıs Türk Tarihi kitabı ve dersi ne olacaktır? Yoksa Kıbrıs’ta yaşayan bizler sadece milli mücadele yıllarını mı bileceğiz? 2000 yıllık Kıbrıs tarihinin bilinmesine gerek yok mudur?

Takipte olup hep birlikte göreceğiz.

 

 

 

Tepki göster
Bayıldım
1
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
1
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar