Mecliste sağlık ve emirnameler konuşuldu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Aralık 7, 2023
Kıbrıs

Mecliste sağlık ve emirnameler konuşuldu

Meclis

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü oturumu sona erdi.

Cumhuriyet Meclisi bir sonraki toplantısını, 22 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da gerçekleştirecek.

ERÇAL


Güncel konuşmaların yapıldığı mecliste, CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, kamu sağlık çalışanlarının sorunları konusunda söz aldı.

Erçal, yaratılan düzende, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların mutlu olmadığını belirtti.

Reform nitelikli yasaların çıkmasına destek vermeye hazır olduklarını söyleyen Erçal,  sağlık hizmetlerinin suiistimal edilmeye müsait olmadığını, etik ve disiplin anlayışlarına uygun olması gerektiğini ancak bugün hizmetlerin bu durumda olmadığını ifade etti.

Erçal, kamuda sağlık hizmeti vermek için altyapıyı ve kadroların rekabetçi anlayışla iyileştirilmesi gerektiğini, bunun da yolunun performansa göre ödüllendirme olduğunu söyledi.

Erçal, sağlık çalışanlarına yönelik yeni bir yasa çıkarılması gerektiğini, hekimlerin diğer memurlarla aynı statüde değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

Hasta Hakları Yasası’nın önemine işaret eden Erçal, bu yasanın düzenleyici bir yasa olacağını, sorgulamaya imkan vereceğini belirtti.

Hekimlerin baz maaşının belirlenmesinin şart olduğunu dile getiren Erçal, üretkenliği ve performansına göre hekimin maaşının artırılabileceğini kaydetti.

Erçal, sağlık sorunlarının çözümünün Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın geçmesi ile mümkün olacağına inandığını belirtti.

Sadece sağlıkta değil, kamudaki her alanda ikinci işin yasak olduğunu anımsatan Erçal, bu yasağın sağlıkta uygulanmasıyla tüm sorunların çözüleceğini düşünmediğini belirtti.

“Aranan bir uzmanlık dalındaki doktoru 60 yaşında emekli ediyor, sonra eksikliği gidermeye çalışıyoruz” diyen Erçal, emeklilik yaşını da ülke koşullarına göre düzenlemek gerektiğini söyledi.

TÖRE

UBP milletvekili Zorlu Töre, “mülkiyet, toprak ve emirnameler” konusunda konuşma yaptı.

KKTC devletinin vatandaşlarına tapu veya tahsis verdiğini ancak daha sonra bu topraklarda emirname ile kısıtlamalara gidildiğini söyleyen Töre,  Başbakan ve Yardımcısının bu emirnamelerin kaldırılacağına yönelik açıklamalarda bulunduğunu ancak henüz bir adım atılmadığını belirtti.

Töre, gençlerin ev yapamadıklarını sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, Akdeniz, Karpaz, Boğaz gibi çok sayıda bölgede bu sorunun yaşandığını kaydetti.

CTP döneminde “emirnameler zinciri çıkarıldığını” savunan Töre, gençlerin bu alanlardaki arazilerini ipotek göstererek kredi alamadığını, tapuların değersiz bir duruma geldiğini söyledi.

Hükümet programında emirnamelerin kaldırılmasına yönelik maddeler bulunduğunu anımsatan Töre, ancak zamanın geçtiğini, bu konunun ivedilikle ele alınması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından sorular bölümü ile oturum sona erdi.

Cumhuriyet Meclisi bir sonraki toplantısını, 22 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da gerçekleştirecek.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar