Markete giremez olduk - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
EğitimKıbrısManşetYaşam

Markete giremez olduk

Dövizdeki hızlı artış ve bunun market fiyatlarına yansıması ülkedeki herkes gibi Türkiye’den gelen öğrencileri de olumsuz etkiledi. Havadis’e konuşan öğrenciler yaşadıkları durumu üç kelimeyle özetledi

KARGOYLA ALIŞ VERİŞ: Mağusa’da öğrenim gören Türkiyeli öğrenciler dövizdeki artışın ardından marketlerde oluşan fiyatlara isyan etti. “Markete giremez olduk” diyen öğrenciler, market ihtiyaçlarını Türkiye’den kargoyla getirme arayışına girdi


“BAVULU DOLDURUP GELİYORUZ”:Bazı öğrenciler artan market fiyatlarıyla başa çıkabilmek için Türkiye’den gelirken birçok şeyi getirmeye çalışıyor. Kişisel bakım ve temizlik ürünlerinden kuru yiyeceğe kadar her şey bavullara doldurarak beraberlerinde getiriyorlar

BARINMA ATEŞ PAHASI: Öğrenciler, özellikle döviz üzerinden ödenen yurt ve ev kiralarını karşılayamayacak duruma geldi. Bir yıllık ev/yurt parasının iki yıllık okul harcına denk geldiğini belirten öğrenciler, okulların yurt ücretlerinde düzenlemeye gitmesini istedi

Ali ELMAS

Dövizdeki hızlı artış ve bu artışın piyasada neden olduğu pahalılık ülkede yaşayan herkesi olumsuz etkiliyor. Yüksek öğrenim için KKTC’yi  tercih eden Türkiyeli öğrenciler Türk Lirası’nın değer kaybı nedeniyle zor günler yaşıyor. Havadis’e konuşan Mağusa’daki Türkiyeli öğrenciler, artan fiyatlar karşısında markete dahi gitmekten korkar hale geldiklerini ifade etti.

Kargo ve bavulla çare arıyorlar

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim bazı öğrenciler, yaşanan bu ekonomik krizden dolayı, marketlerdeki ürünlerin aşırı derece pahalı olduğunu, Türkiye ile KKTC arasında fiyatlarda inanılmaz derece de fark olduğuna dikkati çekti. “Neredeyse market ihtiyaçlarını Türkiye’den kargo ile karşılayacak durumlara geldik” diyen öğrencilerin bazıları, Türkiye’den her gelişlerinde kişisel bakım ve temizlik ürünlerinin yanı sıra dayanıklı yiyecekleri de bavullarında getirmeye çalışıyor. Öğrenciler bu pahalılıkta öğretim süresince nasıl geçinecekleri konusunda  ise karamsar.

En büyük sıkıntı ev kiraları

Ailelerinin geliri Türk Lirası olan Türkiyeli öğrenciler enbüy7ük zorluğu barınmada yaşıyor. Döviz üzerinden ödenen ev kirası ve yurt ücretlerinin kendilerini hırpaladığından yakınan öğrenciler, 1 yıllık ev kirası veya yurt ücretinin neredeyse 2 yıllık okul harcına denk gelir düzeye yükseldiğini anlattı. “KKTC şartları çok zorlaştı” diyen öğrenciler ekonomik krizden olumsuz olarak etkilendiklerini belirtti. Okul idarelerinin yurt ücretleri konusunda bir düzenleme getirmesini talep etti.

“Önlem alınmalı”

“Bu süreç herkes için çok zor. KKTC zaten Türkiye’ye oranla pahalıydı ancak şimdi yaşanan krizle yaşam daha da zorlaştı” diyen öğrenciler, bu sürecin en az zararla atlatılması için acil önlem alınmasını istedi.

Öğrenciler ne dedi?

Kader Açan: Diş macunu bir 27 TL

“Öncelikle dövizin artışı biz öğrencileri çok etkilediğini düşünüyorum. Kıbrıs’ta okuyor olmamız daha büyük dezavantaja dönüştü. Marketlerdeki fiyatların yükselmesi bizi ciddi mağdur etti. Markete giremez olduk. Ben market alışverişimi Türkiye’den yapıp kargo ile Kıbrıs’a yollayacak duruma geldim diyebilirim. Türkiye’deki market fiyatlarına oranla aşırı bir yükseliş var. Ben en ufak günlük kullandığım diş macununu 27 tl ye alacaksam bu artış beni etkilemiyor diyemem. Sadece market alışverişi değil. Ev/yurt fiyatlarıda aynı şekilde kardesimin kaldığı ev 10 bin iken şu an dolar yüzünden 22 bin küsürlere çıkmış durumda yani bu para ile ben okul ücretinin 2 yıllığını vermiş oluyorum. Öğrencilere bu konuda yardım edilmesini talep ediyorum. Bu şekilde kimse gerektiği gibi geçinemez. Türkiye’de bize yarı devlet olarak gösterilen bu okulda döviz sebebi ile yarı devlet konumunda olduğumuzu düşünmüyorum. Ben artan döviz ile eve, yurda,gerekli alışverişlerime ödediğim para ile her yıl araba alabilir konuma getiriliyorum. Tabi öğrenci olduğumu unutmazsak eğer. Zor bir şey değil. Dövizin Kıbrıs’ta okuyan öğrencileri etkilememesini istiyorum.”

Bengü Erengü: Kıbrıs Türkiye’den çok daha pahalı

“Dövizin artışı tüm öğrencileri etkilediği gibi beni de bir çok konu da kötü etkiledi. Çünkü yeme içmesinden barınma, giyim alışverişlerine kadar Kıbrıs Türkiye’ye nazaran pahalı bir ülke ve öğrenciler bazen buna ayak uydurmakta zorlanabiliyorlar. Ev fiyatları, uygun zamanlarda bulamadığınız takdir de aşırı pahalı olabiliyor. Aynı zamanda okulumuzun yurt fiyatlarıda… Döviz artışının,  bunun gibi pek çok konuda öğrenci şehri dediğimiz  bir yerde öğrencilerin yaşamanı sürdürebilme konusuna engel olduğunu düşüyorum. Beni de aynı şekilde market fiyatları olsun yeme içme fiyatları olsun her sene harçlığımı biraz daha arttırmak zorunda kalıyorum ve buna rağmen harçlığım ayın sonuna kadar bana malesef yetmiyor.”

Ezgi Yılmaz: Her şey dövize endeksli 

“Kıbrıs para birimi olarak TL’yi kullanıyor olsa bile bütün mallar dövize endeksli. Dövizin bu şekilde artması doğal olarak fiyatlara çok ciddi etkisi oluyor malesef. Günlük 5 lira yapılan zamlara alışmış durumdayız. Bu dışardan gelen öğrencileri çok daha etkilemekte ve bizi de aynı şekilde etkiliyor. Cebimde para artması çok imkansız oldu artık. Masraflarım zaten çok fazla oluyordu işin içinden çıkamıyordum şimdi iki katı daha arttı ve yaşanamaz hale getirdi beni. Para harcamaya korkar hale geldim”

Gizem Ocak: Markete gir çok 100 TL

“Kıbrıs’ta tek yaşayan bir öğrenciyim ve dövizin artmasıyla marketlerde artan fiyatlar elektirik su derken harçlığımı yetiştiremez oldum . Bu durumdan muzdaripim. Bir markete girince 100 TL’den aşağı ödemiyorum. Aldığım şeylerde  3-4 parça birşey hatta bu nedenle senenin başlarında Türkiyeden şampuan sabun ev ihtiyacı tarzı şeyleri ( bavulumun alabildiğince) alıp geliyorum. Dövizin artması biz öğrencileri çok etkilediğini düşünüyorum.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar