Kriz sonrası dönem için iş fikirleri - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
EkonomiKöşe YazarlarıSürmanşet

Kriz sonrası dönem için iş fikirleri

Yrd.Doç.Dr Erdem ÖNCÜ, erdem öncü,Yrd.Doç.Dr Erdem ÖNCÜ, erdem öncü,

Bir iş kurmak, özellikle kendiniz finanse etmeniz gerektiğinde zordur. Bir şirketi kurmak için planlı ve özverili çalışarak kendi tasarruflarınızı veya kredinizi kullanmak durumundasınız.

Bu tarz bir sıkı çalışma size stres, baş ağrısı ve uykusuz geceler olarak geri dönecektir. Bununla birlikte, birçok girişimci, kaynak ya da borç alma seçenekleri olmadıkları için işlerini minimum maliyetle kuruyor.


Küçük işletmeler zor bir ekonomide bile gelişir. Bu işletmelere karşı-döngüsel veya durgunluğa dayanıklı işletmeler denmektedir. 2008 krizi sonrasında görüldüğü üzere bireylerin bütçelerinin ufak bir kısmını hedef alan küçük işletmeler başarıya ulaşmıştır. Kriz döneminden sonra birey satın alma davranışlarında değişiklikler yaşanır. İnsanlar artık yeni mal almaktansa eskileri tamir ettirme isteğinde bulunurlar.

Kriz sonrası için iş fikirleri

1-Toplu Ürün Satışı

Bireylerin harcayacakları gelirleri azaldığında harcamalarını da azaltmaları gerekmektedir. Bir bireyin gıdaya ihtiyacı her zaman var olacaktır. Ekonomik olarak zorlukların yaşandığı zamanlarda birçok insan toplu olarak yiyecek alır. Un, şeker, çamaşır deterjanı ve uzun vadede kullandıkları ürünleri büyük miktarlarda satın alarak ucuza mal ederler. Toplu alışveriş yapanlara hizmet veren firmaların 2009 yılında arttığı gözlenmiştir.

2-Tamir İşleri

Durgunluk sırasında insanların onarım hizmetlerine ihtiyacı vardır, çünkü genellikle yeni şeyler satın almak için paraları yoktur. Tamir sektörü hızlı bir şekilde para kazanabileceğiniz sürece ilk yatırımın asgari olduğu olmadığı karlı bir iştir.

 

3-Ev Dekorasyonu

Durgunluk zamanlarında ev satışları azalmaktadır. Bir evi satmadan önce dekore etmek özellikle bu konuda yetenekli olanlar için mantıklı bir girişim olabilir.


4-Şeker, Çikolata, Tatlı

Şeker ve türevleri kaygıyı hafifletir ve insanları kısa süreli mutluluğa ulaştırır. Bireylerin bütçeyi sıkılaştırdığı bu dönemde uygun fiyatlı bir kaçamak sağlar.

 

5-Kozmetik Ürünleri

2008 krizinde literatüre Lipstick etkisi kavramı merhaba dedi. Ekonomik durgunluk dönemlerinde özellikle de kadın tüketiciler lüks harcamalarını azaltırlar. Ekonomik durumlarını göz önünde bulundurarak pahalı ürün alımını azaltıp dudak nemlendiricisi gibi ucuz ürünlerin alımını artırırlar.

 

Gelelim girişimcilik kısmına

Girişimcilik, geleneksel olarak, genellikle bir başlangıç şirketi gibi küçük bir işletme olarak başlayan, satış veya kiralama için bir ürün, süreç veya hizmet sunan yeni bir iş tasarlama, başlatma ve yürütme süreci olarak tanımlanmaktadır.

Ben girişimciliğin bir kültür olduğunu ve çocukluk yaşlarından itibaren geliştiğini düşünmekteyim. Birey sorumluluk aldıkça bir şeyler başarabileceğine dair inancı gelişir. Toplumumuz bireyleri yetiştirme tarzından dolayı girişimcilik konusunda zayıf kalmaktayız. Özellikle durgunluk sonrası dönemlerde önemli yaratıcı girişimler ortaya çıkar. Bir önceki durgunluk dönemi sonrasında bugün popüler olan uygulamalar 2009 yılında WhatsApp ve Uber 2010 yılında ise Instagram hayata geçmiştir.

Bir girişim içerisine girecekseniz öncelikle bu girişimin size ne kadar uygun olup olmadığını sorgulayın. Bir işi en iyi şekilde yapmanın yolu o işi sevmektir. Uygun olmadığınız bir işi de uzun dönemli sevemezsiniz. Uygunluk durumunu daha iyi anlayabilmek için ise kendinizi çok iyi tanıyor durumda olmasınız. Bir bireyin hayatta sahip olabileceği en önemli ilim kendini bilmektir.

Hayatın amacı,kendine varmaktır.
Oysa herkese yaklaşır, her yere varır,
bir tek kendinden uzak kalır insan;
her yeri, her şeyi keşfeder ama kendinde
kıpırtısız duran okyanuslardan haberi bile olmaz.

Hz. Mevlana

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar