Kolejlerin ara sınıflarına öğrenci alımı: Doğru ama eksik - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Köşe Yazarları

Kolejlerin ara sınıflarına öğrenci alımı: Doğru ama eksik

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Devlet kolejlerinin ara sınıflarına sekiz yıl aradan sonra yeniden öğrenci alımına başlanıyor. Bunun için 9 Eylül’de sınav yapılıyor. Ben bu kararın farklı doğru yanları dışında sadece “eşitlik” ilkesi bakımından bile doğru buluyorum. Düşünün ki biz 11 yaşındaki çocukları birkaç sınav sonunda geleceklerine yön veriyoruz. Hem de bu sınavların sonunda 0.25 ve 0.5 gibi not değerleri ile onları eliyoruz. Dolayısı ile bu “ara sınıflara öğrenci alma sınavı” ile çocuklara kolejlere girmek için yeni bir fırsat veriliyor. Bu anlamda iyi bir uygulama… Ancak kılavuzu incelediğimiz zaman aslında kolejlerin sadece öğrenci eksikliği olan sınıflarına öğrenci alındığını görüyoruz. Bu sınav sonunda 7’nci sınıflara sadece Girne 19 Mayıs TMK’ya 5 kişi alınacak. Diğer kolejlerin 7’nci sınıflarına öğrenci alınmayacak. Zaten en çok öğrenci de 19 Mayıs TMK’ya alınacak. Bu okula 7’nci sınıftan 11’inci sınıfa kadar toplam 71 kişi alınması planlanıyor. Buna karşın MağusaTMK’ya toplam 19, TMK’ya 21 kişi alınacak. Çünkü bu okullarda sınıflarda yeterince yer yok. Daha çok öğrenci alımları Girne 19 Mayıs TMK, Güzelyurt TMK ve Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfı’na olacak. Kılavuzdan anladığım kadarı ile 6’ncı ve 12’nci sınıflara öğrenci alınmıyor. Daha çok öğrenci alınması düşünülen sınıflar 10 ve 11’nci sınıflar olarak görülüyor. Bunun nedeni de sınıfların 9’uncu sınıftan itibaren Kolej programı(LYS programı), A Level Science ve A Level Art diye ayrılmasından kaynaklanıyor. Bu bölünme sonrasında bazı sınıfların öğrenci sayısı 10’un altına düştüğü biliniyor. Kılavuzdan da anlaşıldığı üzere öğretmen eksikliği hissedilmeyecek LYS programlarına daha çok öğrenci alınacak.

Yalnız şunu vurgulamakta yarar var. Bu şekilde bir öğrenci alımı çok fazla talep görmez. Hatta daha iddialı bir şey söylemiş olayım. Ülkedeki beş devlet kolejine bu sınav ile 184 kişi alınacak. Kanımca bu sınava girmek için 184 kişi bile başvurmayacak.

Kimler başvurabilir? Özel kolejlere verilen paralardan usanan veya devlet kolejlerinin daha iyi olduğunu düşünen ailelerin çocukları… Ki bu çocuklar da yıllardır birlikte okuduğu arkadaşlarını bırakıp gitmek isterse ve yeni bir ortama hazır ise… Bunlar dışında sınav sorularının koşullarını yerine getirebilecek öğrenci sayısı yok denecek kadar azdır.


Kimler bu sınavda başarılı olabilir diye biraz daha zihnimi zorluyorum. Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nde IGCSE ve LYS sınıflarında öğrenim gören gençler, yine belki İngilizce yeterliliklerine bağlı olarak diğer liselerimizdeki gençlerin kolejlerdeki LYS sınıflarına girebilme ihtimali var.

******

Gelelim bu iş nasıl olmalı meselesine? Uzun yıllardır söylediğimiz bir şey vardır. Kolejler sadece GCSE-A Level programını takip eden okullar olmalı. LYS programı, Anadolu Lisesi veya genel liselere devredilecek. Aynen Levent Koleji’nin yaptığı gibi; Sadece A Level programı… Bu konuyu biz yıllardır söylüyoruz. En sonunda eski eğitim bakanı Kemal Dürüst de bunu dillendirmeye başlamıştı.

Ülkedeki bu beş kolej merkez okullar olmalı. Açılabilme ihtimali olan tüm genel ortaokullarda açılacak kolej sınıfı (Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfı gibi) sonrasında öğrenciler 8’inci sınıfa kadar kendi bölgesindeki okulda eğitimine devam edecek. 9’uncu sınıfta eğer A Level programını takip edecekse merkez kolejlere gelecek. Eğer LYS programını takip edecekse, bölgedeki bir lisede LYS programına devam edecek. Böyle bir uygulamada ilkokul sonrasında kolejlere olan talep bugünkünden çok daha fazla bir şekilde karşılanmış olacak. İkincisi de çocuk 8’inci sınıf sonunda karar verme yaşına geldiği için kendi tercihini kendi yapmış olacak. 5’inci sınıftaki bir çocuğun gelecekte hangi programı takip edeceğini bilmesi çok mümkün görünmüyor.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı yukarıda bahsettiğim konuları da dikkate alarak genel orta öğretimi gerek Türkiye’de gerekse KKTC’de değişen koşulları düşünerek yeniden düzenlemesi kaçınılmazdır. Bu düzenlemenin ertelenmesi ile geçen her yıl, karmaşanın kaosun daha da büyümesi demektir. Bu konuda fazla zaman kaybetmeden, eğitimdeki ortak paydaşlar ile birlikte kararlar üretip uygulamaya koymak gerekiyor. Yoksa işimiz zor…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar