KKTC’Yİ YAPISAL BOZUKLUKTAN KURTARMALIYIZ! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

KKTC’Yİ YAPISAL BOZUKLUKTAN KURTARMALIYIZ!

Eşref ÇetinelEşref Çetinel

Devlet “yurttaşlarıyla” oluşturduğu ulusal kimlikli “milleti” ile vardır..

Adı ne konursa konsun, Devleti belirleyen kabul gören “sistemidir..” Mesela yıllardır kendimize “çok partili demokratik rejimi” yakıştırmışız ki her yıl bir seçim yaparak halkın oyları ile sandıktan çıkardığımız siyasi partileri, “münavebe” usulü ile “koalisyon Hükümetleri” yaparız! Ve tabi sık sık gelip giden bu Hükümetlerden “KKTC’yi devraldıkları yerden daha ileriye götürmeleri için “hizmet” dolayısıyla “istikrar” ve “icraat” bekleriz…”


BEN, aklıma çok da sığmayan bu“demokratik teamülü” zaman zaman düşünürüm.. Çünkü bırakın Anayasal yükümlülükte her seçim sonrasında “Hükümetlerin kuruluş süreçlerine yönelik uzun süren seremoniyi!.. Kurulduktan sonra da “iktidardaki falan veya filan partilerin Devlet kademelerinde “köşe başlarını” tutmak için aylarca süren kadrolaşma hareketleri olmaktadır!

Tüm bu “kaçınılmaz” yasal süreçlerde gözetilen amaç ise “büyük oranda seçim dönemlerinde iktidar olmalarını sağlayan partilerin “partililerini” devlet kademelerine serpiştirerek ödüllendirmenin yanı sıra  ayni zamanda “partiyi” de etkin ve yetkin tutmaktır!

Belki daha çok nüfusumuz olsaydı dikkatleri çekmeyecek bu olay tutun ki 3 yüz bin seçmen ortamında öteden beridir derdi davamız olan “popülizmi” de besleyen bir toplumsal sorun haline getirilmiştir!

Nitekim “Devletin çarklarını döndürecek olan “Kurumlar” bizatihi bu “sorunların” üretici ve satıcılığına dönüşen “acenteler” gibi görev yapmaktadırlar! Örnek mi? ***

İŞTE KIB-TEK! Kıbrıs Cumhuriyeti yıkıldıktan sonra “Kuzey’de payımıza düşeniyle” sahip olduğumuz kurumlarımızdan…

1975’lerde Devleta bağlı “Elektrik Dairesi” oluşundan çekip alarak, Kıbrıs Cumhuriyetinde CİTA’nın devamı ve sistemi kopyalamasında  “Kurum” yaptık ama!..

Anasına bak danasını al, danasına bak anasını al kabilinden “KKTC”’nin aynalarda yansıyan en büyük “devletsel sorunu” oldu!

Ki İngilizin kurduğu sistem içinde çatır çatır çalışması gerekirdi nitekim KC’inde öyleydi!

Ya şimdi? Son olaya bakın: Geçen Hafta KIB-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan istifa ettiydi. Haberi bir günlük kadar bile dayanmadı! Oysa ne diyordu Onurhan? “Haberinin olmadığı bilgi ve belgelerin olduğunu..” “Kendinden habersiz kararlar alındığını, harcamalar yapıldığını…”

Bunları KIB-TEK Yönetim kurulu Başkanı söylüyor, zaten yapılanlara dayanamadığı için de istifa ediyor!

***

İLK defa Devlet Kurumlarının önemi ile işlevlerine dikkatimizi çeken Meclis Başkanlığı dönemlerinde Sibel Siber olduydu. Kurumlarımız yeterince çalışmıyor (yada verimli olamıyorlar” diyordu..)

VE doğrusu şu ki “hani Maliye Bakanlığı döneminde ilk kez “KKTC’de popülizm vardır memleket popülizmle idare edilmektedir” diyen Salih Coşar’a nazire; Sibel Siber de “Kurumları” işaret ediyor ve devleti çalıştırması gereken bu “idari mekanizmanın” işlevsizliğinden yakınıyordu!

Bense “temcit pilavı gibi tekrar etmiş olsam da yıllar yılıdır diyorum ki “Köşemden” “durmuş oturmuş demokratik sistemlerde memleketi yönetenler üst kademe Bürokratlarıdırlar..”

Ki Hükümetler bizde olduğu gibi her yıl gelip gitseler de o “bürokrasi” yarattığı “Kurum ve kurumlaşmalarla” Devletin yönetim çarklarını çevirmeye devam ederler..

Oysa KKTC’de Devletin canına önce “Kurumları” okur!

Sonra da hep şaşırırız! Neden memleket bu kadar istikrarsız ve bir kabile yönetimi görüntüsündedir?

…Haa! Bunları neden mi yazıyorum? Yahut yazmanın zamanı mıdır?

Kör, topal, sağır olan bir insanın “zaman mefhumu” olabilir mi? Onun için her an ve tüm zamanlar bitmeyen yaşam savaşları, umutlarla gelip geçmez mi? KKTC’i böylesi malûl durumlara düşürdük ki zaten günün yirmi dört saatinde “bozuk düzenini” konuşuyoruz.. Böye bir devleti restore etmek için zaman mı kollanır?..

…İnsan Devletini sever.. KKTC’i de  bu sevgilerde yeniden kurup büyütmek zorundayız..

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar