Kendi programını uygulamayan başkasının programını uygular mı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Köşe Yazarları

Kendi programını uygulamayan başkasının programını uygular mı?

“2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı” 112 sayfadan oluşmaktadır. Programda, yapılması istenen eylemler mevcuttur. Alt başlıklar hariç, matriste 30 eylem, 151 ilke ve esas, 90 faaliyet bulunmakta, bunların hangi bakanlık tarafından, hangi zaman dilimi içerisinde, ne şekilde gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Eylemin başarılı sayılabilmesi için nasıl bir performansın gösterileceği de yazmaktadır. http://www.kei.gov.tr/media/1762/2018-yap%C4%B1sal-doenue%C5%9Fuem.pdf

Hükümet Programı incelenirse bu programın kaynak alındığı açıkça anlaşılmaktadır.


Bu paket aynı zamanda, hükümet bozan paket olarak da adlandırılır.

“CTP-UBP Reform Hükümeti” adı verilen hükümet, bu paket yüzünden bozulmuştu. UBP’liler tarafından, CTP’nin paketle ilgili itirazlarını, Türkiye’ye tek başına sunması ve ret cevabı alması, bardağı taşıran son damla olarak lanse edilmişti. İtirazlar yargı ve elektrik konusunda yoğunlaşmıştı.

Süre doldu… Aşağıda, sadece ana başlıkları alıntıladım. Kısaca göz gezdirirseniz, taahhütlerin çok çok büyük kısmının hiç yapılmadığını anlayacaksınız.

Yapılmasını istediğimden değil! Hatta bazıları idam fermanımızdır. Özelleştirme, pardon PEŞKEŞLEŞTİRME uygulamaları örneğin!

Yeni paket yolda imiş! Bakalım hükümeti bozuş/kaçış nedeni, bu pakette kendini nasıl gösterecek? “Peşkeşleştirme” yine yer alacak mı?

Sosyalist CTP, sosyal demokrat TDP veya “Göreve geldiğimizde bu konuların şekillendirilmesinde KKTC tarafının gecikmeksizin öneri hazırlayacağı ve ülkedeki tüm paydaşların dâhil olacağı bir karar verme süreci öngörmekteyiz. Maalesef bugüne değin şeffaf ve katılımcı olmayan hükümetler ekonomik protokol konusunda dengeli bir müzakere süreci yürütememiş, günün sonunda da protokollerin sahiplenilmesi sorunu ile karşı karşıya kalınmıştır. Ülkedeki tüm paydaşların görüş ve önerileri alınarak, gecikmeksizin zamanında hazırlanacak olan KKTC pozisyonunun ekonomik protokol müzakeresinde bugün var olan dengesizliğin aşılmasında önemli bir faktör olacağı düşünülmektedir.” diyen Halkın Partisi, nasıl bir tutum izleyecektir?

Lütfen aşağıda sıralanan maddelere bakınız. “Daha zaman var” da diyemezsiniz. Süre doldu. Zil çaldı.

Kamu Sektöründe Yapılacaklar: 1) Her Bakanlığın Kuruluş, Görev ve Yetkileri Yasaları Çıkarılacaktır. 2) Başbakanlık (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası Çıkarılacaktır. 3) İstatistik Kurumu Yasası Çıkarılacaktır. 4) Sözleşme Yönetimi Birimi Oluşturulacaktır. 5) Yerel Yönetimler Yeniden Yapılandırılacaktır. 6) Kamu Personel Sistemi Yeniden Yapılandırılacaktır. 7) KKTC Devleti Kamu Kurumlarına Mensup Kamu Görevlilerinin Yetiştirilmek Üzere T.C. Devleti Kamu Kurumlarında Belirli Süreyle Staj Yapması ve/veya Eğitim Görmesi Sağlanacaktır. 8) Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası Yürürlüğe Konulacaktır. 9) Kamu Harcamaları Disiplin Altına Alınacaktır. 10) Denk Bütçeyi Sağlayacak, Vergiyi Tabana Yayacak Gelir Politikaları Uygulanacaktır. 11) Hazinenin İç Borç Yükü Azaltılacaktır. 12) Mahkemelerin İşlerliğinin Güçlendirilmesi İçin Gerekli Destek Sağlanacaktır. 13) Sağlıkta Yapısal Dönüşüm Programı Hayata Geçirilecektir. 14) Sosyal Güvenlik Sisteminin Aktüeryal Dengesi Sağlanacaktır. 15) Eğitim Sisteminde Kaynaklar Verimli Kullanılacak ve Eğitim Ülke İhtiyaçlarına Göre Yönlendirilecektir. 16) E-Devlet Programı Hayata Geçirilecektir.

Finans Sektöründe Yapılacaklar: 17) Bankacılık Yasası Gözden Geçirilecektir. 18) Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş, Faaliyet ve Çalışma Esasları ile Diğer Hususlar Yasa ile Düzenlenecektir. 19) Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Yasa Uluslararası Standartlara, AB Direktiflerine ve Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) 2012 Yılında Kabul Edilen Yeni Tavsiye Kararları Çerçevesinde Yeniden Düzenlenecektir.

Reel Sektörde Yapılacaklar: 20) Yükseköğretimde İyi Yönetişim Sağlanarak Hizmet Kalitesi Artırılacaktır. 21) Ülkenin Turizm Potansiyeli Daha Etkin Değerlendirilecektir. 22) Liman Otoritesi ile Liman Hizmetleri Birbirinden Ayrılacak; Limanların İhtiyaç Duyulan Yatırımların Yapılması ve İşletilmesi Kamu-Özel İşbirliği Modeli ile Gerçekleştirilecektir. 23) Şehiriçi ve Şehirlerarası Toplu Taşımanın Yaygınlaştırılması Sağlanacaktır. 24) Telekomünikasyon Dairesi Yeniden Yapılandırılacak; Telekomünikasyon Sistemi Kamu-Özel İşbirliği Modeliyle İhtiyaç Duyulan Altyapı Yatırımlarının Yapılması Suretiyle İşletilecektir. 25) Yeterli Düzeyde ve Güvenilir Tarımsal Ürün ve Gıda Üretimini Rekabetçi Şartlarda Sağlayacak Bir Tarım Sektörü Oluşturulacaktır. 26) Enerji Sektöründe Politika Belirleyici, Düzenleyici, Denetleyici Bir Kurumsal Yapı Oluşturulacak ve Enerji Güvenliği ile Verimliliği Artırılacaktır. 27) Sanayi Sektörünün Rekabet Gücü Artırılacaktır. 28) İş ve Yatırım Yapmanın Önündeki Engeller Kaldırılacaktır. 29) Bütüncül Bir Yatırım Teşvik Sistemi Oluşturulacaktır. 30) Meslek Edindirmeye ve İstihdamın Artırılmasına Yönelik Çalışmalar Yapılacaktır.

Evet… Bunların kaçını gerçekleştirdiklerini “iyi yöneticiler” halka açıklamalıdırlar.

Uygulamayacaksanız niye imzalıyorsunuz? İmzalıyorsanız niye uygulamıyorsunuz?

Böylesi garip, tuhaf, absürd, kabul edilemez bir durum var ortada!

En iyisi; “kendi ayaklarımız üzerinde durmak” değil mi sizce de?

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar