Kaçak etin merkezi Beyarmudu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Kaçak etin merkezi Beyarmudu

kaçak et

KKTC’ye son 15 ayda Güney Kıbrıs’tan kaçak sokulan 9 ton et, sofralara ulaşmadan tespit edilerek imha edildi. Yakalanmayıp sofralara ulaşan kaçak etin miktarını ise kestirmek güç

15 AYDA 9 TON 15 KİLO: Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye 2018’de 8 ton 844 kilo kaçak kırmızı et, 30 kilo 245 gram kaçak beyaz et geçirildi. Son 3 ayda ele geçirilen kaçak et miktarı ise 141 kilo.


 

BEYARMUDU DİKKATLERİ ÇEKTİ: Polis, 2018 yılında, Metehan, Akdoğan, Girne ve Beyarmudu’nda 12 ayrı operasyon düzenledi. Bu operasyonlarda ele geçirilen 8 ton 874 kilo, kaçak kırmızı ve beyaz etin 6 ton 661 kilosu Beyarmudu’nda yakalandı

 

REKOR DANA ETİNDE: Polis Genel Müdürlüğü’nün 2018 verilerine göre, KKTC’ye Güney Kıbrıs’tan 1 yılda 8 ton 844 kilo kaçak et geçirildi. İstatistiklere göre, 8 ton 844 gram kaçak kırmızı ve beyaz etin 6 ton 864 kilosu dana eti

 

“FİYAT DENGESİ”: Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, iki ülke arasında ette fiyat farkı olduğu sürece et kaçakçılığının önüne geçilebilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Naimoğulları, “Fiyat dengesinin kurulması şart” dedi

 

 

Pınar BARUT

İnönü kavşağında geçtiğimiz hafta bir arabada yapılan aramada 141 kilo kaçak dana etinin ele geçirilmesi ülkede kaçak et sorununun devam ettiğini gözler önüne serdi.

Havadis, 2018 yılında ve son üç ayda ülkeye kaçak yollardan sokulan et miktarı ve etlerin ülkeye hangi bölgelerden sokulduğuna ilişkin, Polis Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerini inceledi.

Et kaçakçılığının önüne geçilebilmesi için alınması gereken önlemeler konusunda Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları’nın görüşlerini aldı.

 

3 ayda 141 kilo 15 ayda 8 ton 874 kilo

Polis Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye 2018 yılında 8 ton 844 kilo kaçak kırmızı et, 30 kilo 245 gram da kaçak beyaz et geçirildi.

Polisin kaçak et operasyonu 2019 yılında da devam etti. Mağusa – Lefkoşa Anayolu üzeri İnönü yol kavşağında 6 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen operasyonda M.Ç.Ö.’nün arabasında yapılan aramada, kaçak toplam 141 kg kemiksiz dana eti bulundu. M.Ç.Ö “gümrüksüz mal tasarrufu” suçundan tutuklanırken tespit edilen kaçak ete imha edilmek üzere el konuldu.

 

En fazla dana eti

Polisten alınan verilere göre, 2018 yılında yapılan operasyonlarda, 50 kg donmuş bonfile, 177 kilo et, 340 kg sığır eti, 971.5 kg ambalajlanmış 50 paket halinde kemiksiz dana eti, 6 ton 834 kg dana eti, 77 kg 12 gram bonfile, 390 kg domuz eti, 5 kg sosis ve 3 adet domuz kellesi, 2 adet mineri balık, 10 adet 245 gram karides shirakitu balık ve 30 kg sibya ele geçirildi.

Polis Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Mağusa – Lefkoşa Anayolu üzeri İnönü yol kavşağında 6 Mart 2019 tarihinde yapılan operasyonda ele geçirilen 141 kg etin türü ise kemiksiz dana eti.

 

Operasyonlarda kilit bölge Beyarmudu

Polis Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2018 yılında 12 ayrı kaçak et operasyonu düzenlenirken operasyonun düzenlendiği yerlere ilişkin verilerde Beyarmudu dikkat çekti.

Kaçakçılar, 2018 yılında Güney Kıbrıs’tan ucuza satın aldıkları etleri, genellikle Beyarmudu’nu kullanarak ülkeye sokmaya çalıştı.

İstatistiklere göre, 2018 yılında Beyarmudu’ndan ülkeye yasa dışı yollardan 6 ton 834 kilo dana eti, 30 kilo sibya sokulmak istenirken kaçakçılar suçüstü yakalandı.

 

Akdoğan da sık kullanıldı

Kaçakçılar, Akdoğan’ı da kullandı. Polis Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, polis 2018 yılında yaptığı kaçak et operasyonlarında, 340 kilo sığır eti ve 971.5 kilo ağırlığında 50 paket halinde ambalajlanmış kemiksiz dana etini Akdoğan’da yakaladı.

 

Hijyenden çok uzak

Ülkeye yasal olmayan yollardan getirilen etlerin nerede ve hangi koşullarda kesildiği, hayvanın hastalıklı olup olmadığı bilinmezken bu kaçak etlerin ülkeye yasadışı şekilde ithal edilmesi sırasında kullanılan yöntem ve taşındıkları araçlar ise hijyenden çok uzak.

Etler, genellikle çöp naylonlarında, poşetlerin ağzı bile bağlanmadan ve de hiçbir koruyucu önlem almadan araba bagajlarında ülkeye sokuluyor.

 

Mustafa-Naimoğulları

Naimoğulları: Fiyat dengesinin kurulması şart

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, et kaçakçılığının önüne geçilmesinin sadece polis ve gümrük denetimlerinin arttırılması ile mümkün olmadığını savundu.

İki ülke arasında ette fiyat farkı olduğu sürece et kaçakçılığının önüne geçilebilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Naimoğulları, “Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasında et fiyatlarında denge kurulmazsa et kaçakçılığı ne yazık ki devam edecek.  Bu yıl iki ülke arasındaki et fiyatlarında çok cüzi fark var bu sebeple bu yıl sadece 141 kilo kaçak et tespit edildi” diye konuştu.

Naimoğulları fiyat dengenin de KKTC’de üretim maliyetlerinin aşağıya çekilmesi ile sağlanabileceğini ifade etti.

 

“Çoğu verimsiz inek eti”

Mustafa Naimoğulları, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye yasa dışı yollardan sokulan etin genellikle inek eti olduğuna vurgu yaparak, “Güney Kıbrıs’ta daha çok domuz eti tüketilmektedir. Güneyde inek etine rağbet yoktur bu sebeple de güneyde inek eti diğer et türlerine göre daha ucuzdur. Buraya yasa dışı yollardan getirilen etlerin büyük bölümü de zaten verim dışı kalmış inek etleridir” dedi.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar