İş Cinayetleri Nasıl Önlenir? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Köşe Yazarları

İş Cinayetleri Nasıl Önlenir?

Ne ararken ne buldum? Kime niyet, kime kısmet misali!

Önce aşağıda yazılanları okuyunuz. Bu satırların yazarının hocası ile hiç tanışıklığım, merhabam, akrabalığım yok… Sakın ola reklamını yapıyorum sanılmasın. Geçmişini okuduktan sonra buna ihtiyacı olduğunu da zaten hiç sanmıyorum. Kaçırılan, kaybedilen, bilgisinden, biliminden yararlanılmadığına, popülizime kurban edildiğine yanıyorum sadece…


Bir tez konusunun bir özeti var aşağıda, Abdul Rahman Obeid tarafından hazırlanmış… Tez danışmanı ise Doç. Dr. Mürüde Çelikağ. TDP Milletvekili adayı da olmuş. Daha fazla da bu yüzden dikkatimi çekti.

“İnşaat şantiyesinde çalışan bir işçinin, güvenli bir şekilde eve dönme ve kendinin ve arkadaşlarının güvenliğini yaptığı iş ile ilgili potansiyel tehlike ve risklerden nasıl koruyacağını öğrenme hakkı vardır. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) standartlarının işyerinde uygulanması, iş kazalarını ve işçilere zararı önlemek için gereklidir. İSG esas gereksinimi ve prensipleri, ekonomik ve toplumsal gelişimin kazanılmasında önemli rol oynayan, çalışana karşı bir insan olarak saygı ve şükran göstermeyi içerir. Bu çalışmanın amacı Lübnan’da İSG ve standartlarının durumunu uygulamada araştırmaktır. Bu hedefe ulaşabilmek ve İSG ile ilgili toplum, işveren ve işçilerden yeterli bilgi elde edebilmek için üç farklı anket hazırlanmıştır. İnşaat şantiyeleri, Uluslararası İşçi Örgütü, mühendislik sendikası ve inşaat işçileri sendikasına yapılan ziyaretlerde bu kurum yetkililerinden İSG ile ilgili bilgiler alınmıştır. İlaveten, İSG ile ilgili yasa ve yönetmelikler araştırıldı ve listelendi. Toparlanan bilgiler analiz edilip Lübnan’da İSG’nin uygulamadlali durum irdelendi. Son olarak, inşaat şantiyelerindeki işçi yaralanmaları ve ölümlü kazalarının sayısını azaltmak ve/veya önlemek için ilgili İSG kurallarının belirlenmesi ve uygulanması için öneriler verildi.”  

 Düşünün bunun gibi yüzlerce tez bulmak mümkün. Bu tezlerin hocaları elimizin altında. Peki ne bekliyoruz? Daha kaç insanımızı toprağa vereceğiz?

 Mürüde Çelikağ; İnşaat Mühendisliği bölümünden Yüksek Şeref derecesi ile üniversite birincisi olarak mezun oldu. İngiltere’den ‘Chartered Engineer (Yetkin Mühendis) ve Avrupa’dan ‘Eur Ing’ (Avrupa Mühendisi) ünvanlarını almaya hak kazandı. Uluslararası normlarda proje ve şantiye yönetimi tecrübesini 1990-96 yılları arasında İngiltere’de John Brown şirketinin, Singapur dahil, çeşitli ofis ve şantiyelerinde İnşaat/Proje Mühendisi olarak çalışarak kazandı.

1996-2000 yılları arasında Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve Dubai’de British Steel şirketinin Orta Doğu ve Körfez bölgesinden sorumlu yapı mühendisi olarak görev yaptı. Eylül 2000’de göreve başladığı Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde akademik görevleri yanında 12 yıl yöneticilik yaptı; İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı, Genel Eğitim Bölüm Başkanlığı ve Rektör danışmanlığı. Bu birimlerin işlevsel ve insan kaynağı olarak yeniden yapılanmasında ve çok disiplinli çalışan gruplarının kapasite gelişiminde etkin rol aldı.

DAÜ Yapı Bilimleri Araştırma Merkezi’nin (YABAM) kurucu üyelerindendir.

Akademik çalışmalarının ana hedefi ülkeye pozitif katkı yapacak konularda araştırma ve kapasite geliştirme oldu. KKTC’de İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olan Çelikağ, Avrupa Birliği destekli bir projede yer alıp 35 mimar ve mühendisin uluslararası seviyede eğitilmesini ve iş alabilme kapasitelerini artırmayı sağladı.

Ülkemizin sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasında önemli olan unsurlarla ilgili dersler verdi ve lisansüstü tezlerde konuyu işledi. Kırsal kalkınma odaklı projeler yürüten Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin kurulduğu 2009 yılından bu yana Yönetim Kurulu üyesidir.

DAÜ Teknopark bünyesinde proje ve danışmanlık firması ROBUST Ltd. direktörlerindendir. Avrupa Komisyonu’nun yapısal çelik araştırma projelerinde ‘Bağımsız Değerlendirme Uzmanı’ olarak görev almaktadır.

Hoca, bu tezlerdeki bilgileri, verileri, yöntemleri misli ile KKTC’ye de uygulayabilir.

Yeter ki fırsat verilsin. Ama nerde?

TDP’nin başka adayları da vardı. Örneğin; Yasemin Çobanoğlu. Onunla da tanışmıyorum. Bu çağda kimseyle tanışmadan, sadece özgeçmişlerini inceleyerek, onlarla tanışabilmek mümkün!

Çevre Mühendisliği, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Tarımsal alan konularında, ulusal ve uluslararası birçok uzmanlık sertifikasına sahiptir.

Çevre, İSG ve Tarımsal alanda uzmanlıkları olan Çobanoğlu, danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermektedir.

İş hayatında Çevre Mühendisliği ve İş Sağlığı konularında birçok proje ve şantiye tecrübeleri oldu.

 Yeter mi?

 Artar bile!

 Arşivlere de baktım. Mürüde Hoca, 19 Haziran 2018 tarihinde, yani günümüzden yaklaşık 8 ay önce; “… bu konuları bakanlık altında kriz masasında da çalışmaktayız ve en kısa zamanda gerekli düzenlemeleri yapacağımızı söyleyebilirim.” diyor. (https://www.havadiskibris.com/isci-oluyor/?fbclid=IwAR1jYuuRBTB6XMFtfmqnVZua8nTdbYkG3yHSYo78BudxUn7_5k7wxMAcDZs)

Neden arşivlere de baktım?

“E zaten yararlanıyoruz!” demeyesiniz diye!Yararlansanız, onca insanımız katledilmezdi…

Şovu bırakın artık!

İş yapın iş!!!

Kimseden korkmadan, oy kaygısı gütmeden, öldürülenlerden yana, tavır alın artık!

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar